Сръбският министър на търговията, туризма и телекомуникациите Расим Ляич в изявление за Танюг опроверга информация в медиите, че страната остава без туристически агенции от утре.

По-рано днес в. "Вечерне новости" съобщи, че от утре нито една агенция в Сърбия няма да може да организира пътувания. Изданието уточни, че застрахователните компании не искат да издават застрахователни полици заради предполагаемия голям риск и затова агенциите автоматично губят право да продължат лицензите си, които изтичат утре, предава БТА.

Ляич заяви, че министерството няма да отнема лицензите на туристическите агенции и очаква този проблем да бъде решен в срок до 10 дни. Той каза, че представители на министерството днес са обсъдили със Сдружението на банките въпроса за банкови гаранции като модел за застраховане на пътуващите. Сдружението се е ангажирало до края на седмицата да представи предложение за процедурите за предоставяне на банкови гаранции за пътуване - модел, който досега не е използван в практиката, въпреки че е предвиден в закона за туризма.

Паралелно с това министерството ще посредничи между застрахователите и туристическите агенции, за да решат спора си и да запазят и този механизъм за гаранции при пътуване, каза Ляич.