59-те американци, чието състояние се е увеличило сред пандемията на коронавируса, сега имат повече богатство от половината население на страната, показват нови данни, цитирани от в. „Ню Йорк пост“.

Най-бедните 50 процента от американците, или около 165 милиона души, са притежавали колективно богатство за около 2,08 трилиона долара през второто тримесечие на 2020 г., сочат данните на Федералния резерв, предаде Канал 3.

Това е по-малко от нетната стойност на 59-те най-богати милиардери в страната, които имат общо състояние от около 2,09 трилиона долара, показва Индексът на милиардерите на Блумбърг - число, което нараства тази година въпреки кризата с COVID-19, обхващаща глобалната икономика

Тези магнати са сред най-богатя 1 процента от американците, които са „стрували“ общо 34,23 трилиона долара през второто тримесечие - което означава, че са били над 16 пъти по-богати от най-бедните 50 процента в страната, разкриват данните на Федералния резерв. Те включват основателя и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс и основателя и главен изпълнителен директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг.

Федералният резерв помогна за подхранването на неотдавнашния ръст на акциите, като инжектира трилиони долари на финансовите пазари и намали лихвените проценти в отговор на пандемията. Но председателят Джером Пауъл предупреди за нарастващото неравенство в реч тази седмица, в която призовава Конгреса да подкрепи възстановяването на икономиката от кризата с COVID с друг мащабен пакет от разходи.