Кристалина Георгиева: Икономическата катастрофа ще доведе до свиване на икономиката с 4.4%

  • 0
authorАвтор: 24 часа онлайн

Кристалина Георгиева: Икономическата катастрофа ще доведе до свиване на икономиката с 4.4%

Кристалина Георгиева СНИМКИ: РОЙТЕРС

Най-хубавият паметник, който можем да изградим на хората, изгубили живота си в тази криза, е изграждането на по-устойчив и справедлив свят. Това заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в рамките на годишната среща на фонда и Световната банка.

Икономическата катастрофа, предизвикана от кризата с коронавируса, ще доведе до свиване на икономиката с 4.4 %. До следващата година индустриалното производство ще претърпи загуби, които се оценяват на 11 трилиона щ.д. Това ще доведе до огромни сътресения и нарастваща за първи път от десетилетия бедност, заяви Георгиева.

Победата над пандемията е задължително условие за трайното икономическо възстановяване. Мерките в областта на здравеопазването остават първостепенен приоритет. Кристалина Георгиева призова в тази връзка за подкрепа на производството и доставянето на ефикасни терапии и ваксини, които да бъдат достъпни за всички държави.

Предприетите фискални мерки възлизат на 12 трилиона щ.д., а големите централни банки разшириха балансите си със 7.5 трилиона щ.д. Тези синхронизирани мерки предотвратиха появата на разрушителните макроикономически последици, които наблюдавахме при минали кризи, подчерта Георгиева.

Независимо от това почти всички страни, особено нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, продължат да търпят поражения. Въпреки че световната банкова система посрещна кризата с високи буфери на капитал и ликвидност, на много нововъзникващи пазари има банки в нестабилно положение. Директорът на МВФ призова в тази връзка за мерки, които да предотвратят натрупването на финансови рискове в средносрочен план.

"На прага сме на това, което аз наричам „Дълго изкачване на световната икономика”. То ще бъде трудно, неравномерно и изпълнено с несигурност и препятствия", предупреди тя.

Посоката на движение обаче ще бъде нагоре и това ще помогне при преодоляването на трайни проблеми като ниската производителност, бавния растеж, високото неравенство и климатична криза.

Според Кристалина Георгиева, светът трябва да се справи с три основни задачи:

Първата е свързана с формирането на правилна икономическа политика. Разумната макроикономическа политика и силните институции са неотменими условия за растеж, създаване на работни места и подобряване на стандарта на живот.

Политиките трябва да са съобразени с конкретните нужди на всяка страна. Нуждата от продължаваща подкрепата няма да отпадне в близко бъдеще — преждевременното й оттегляне поражда рискове от тежки икономически щети, които са предотвратими. Видът и подходящата форма на тази подкрепа ще се определят от етапите на кризата. В най-общи линии подкрепата ще бъде по-широкообхватна в ранните етапи и по-целенасочена с напредването на възстановяването.

Солидните средносрочни рамки за парични, фискални и финансови политики, както и за реформи, които да дадат тласък на търговията, конкурентоспособността и производителността, могат да създадат увереност за предприемането на политически действия днес, като паралелно се изгражда и така необходимата устойчивост за в бъдеще.

Очакванията са през 2021 г. да се повишат значително нивата на публичния дълг до приблизително 125 % от БВП на развитите икономики, 65 % от БВП на нововъзникващите пазари и 50 % от БВП на държавите с ниски доходи.

Фондът предоставя дългови облекчения на своите най-бедни членове, а заедно със Световната банка подкрепя разширяването на инициативата на Г-20 за временно прекратяване на обслужването на дългове.

На неустойчивите дългове трябва да незабавно да се преструктурират. Необходимо е да направим крачка към повишаване на прозрачността и подобряване на координацията между кредиторите.

Втората задача е инвестиране в хората. Това означава защита на най-уязвимите и развитие на човешкия и физическия капитал, който е в основата на растежа и устойчивостта.

Пандемията от COVID-19 подчерта важността на добре функциониращите системи на здравеопазване.

На фона на нарастващо неравенство и ускорена технологична промяна светът се нуждае и от добре функциониращи системи за образование и квалификация, за да бъдат разширени възможностите и да намалеят различията.

Цифровизацията е един от ключовите инструменти за преодоляване на бедността, подчерта в речта си Кристалина Георгиева.

Друг важен фокус в дейността на МВФ е борбата с климатичните промени, тъй като изменението на климата е фактор от съществена важност на макро равнище и представлява огромна заплаха за растежа и благоденствието

През последното десетилетие свързаните с изменението на климата бедствия причиниха щети, възлизащи на приблизително 1.3 трилиона щ.д. Изследванията показват, че правилното съчетание от зелени инвестиции и високи цени на въглеродните емисии е пътят за постигането на нулеви емисии до 2050 г., като това ще спомогне и за създаване на милиони нови работни места.

При ниски нива на лихвите, правилните инвестиции днес могат да увеличат сериозно дивидентите като предотвратят бъдещи загуби, подобрят икономическите резултати, спасят животи и доведат до икономически и екологични ползи за всички.

Международният валутен фонд ще продължи да работи в подкрепа на трайното възстановяване и устойчиво бъдеще, докато страните се адаптират към структурните трансформации, предизвикани от изменението на климата, ускореното развитие на цифровите технологии и възхода на икономиката на знанието, предава "Канал 3".

Въпреки че от началото на пандемията досега фондът е поел ангажименти, които надвишават 100 милиарда щ.д., той все още разполага със значителен ресурс от общия заемен капацитет от 1 трилион щ.д.

Кристалина Георгиева заяви, че институцията ще продължи да обръща специално внимание на неотложните нужди на нововъзникващите пазари и държавите с ниски доходи, особено в малките страни и такива, дестабилизирани от конфликти, като им оказва помощ при изплащането на възнагражденията на лекарите и медицинските сестри и в закрилата на най-уязвимите членове на техните общества и сектори на техните икономики.

Най-четени

Нешка Робева стана жертва на имотна измама

Нешка Робева стана жертва на имотна измама

Нешка Робева стана жертва на имотна измама. Историята започва още през 80-те години на миналия век. Тогава семейството на Лилия Воденичарска получава право на строеж върху държавна земя, намираща се в местността Драгакин камък в село Оселна, община Мездра, разказва Нова тв. По същото време започва и строежът на съседната къща

С уникална технология строят моста на Струма преди тунела "Железница"

С уникална технология строят моста на Струма преди тунела "Железница"

Уникална технология за България се използва при строителството на участъка от магистрала “Струма” преди тунел “Железница”. Проектът включва изграждането на две мостови съоръжения и обслужващ път при северния портал на тунела. Мостовете са с дължина 560 м (ляв) и 510 м (десен). Височината им в различните части е между 10 и 18 метра

Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса

Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса

44,8% от индустрията в България отчита намаление на приходите от продажби на стоки и услуги IT бизнесът, който години наред е водещ по заплати в България и за който се очакваше, че ще получи допълнителен тласък заради нуждата от по-масово цифровизиране в условията на пандемия, неочаквано се оказа, че не се справя съвсем добре с коронакризата

Третата линия на метрото в София - най-красивата и с най-сложните метростанции

Третата линия на метрото в София - най-красивата и с най-сложните метростанции

Две от най-новите метростанции на София - “НДК 2” и “Св. Патриарх Евтимий”, са изпълнени от “Джи Пи Груп” АД. И двете станции впечатляват с визията си и са едни от най-красивите по третата метролиния. “НДК 2” e с модернистична визия, а стилизирана българска шевица е акцентът в интериора на “Св. Патриарх Евтимий”

Готви се нова национална жилищна стратегия

Готви се нова национална жилищна стратегия

Продължава финансирането за подобряване на водоснабдяването на Габрово и Севлиево Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи по проект на нова Национална жилищна стратегия. Това съобщи по време на парламентарния контрол днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Чужденци дават имоти под наем на  "роднини”, не плащат данъци, губят се 100 млн. евро годишно

Чужденци дават имоти под наем на "роднини”, не плащат данъци, губят се 100 млн. евро годишно

Апарткомплексите ще грохнат, защото трудно се поддържат,  собственици масово не плащат таксите Нормативният хаос, в който съществуват апартаментните комплекси по курортите, лишава хазната всяка година от 60 до 100 млн. евро приход само от несъбраното ДДС. Това заявиха строителни предприемачи и инвеститори в такива комплекси

Вижте как строят „Хемус“ между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч (Видео, снимки)

Вижте как строят „Хемус“ между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч (Видео, снимки)

Напредва строителството на АМ „Хемус“ в участъка между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч. В момента в трасето, обособено в три участъка, се извършват изкопи и насипи, работи се по големите съоръжения - мостове , виадукти, пътни възли, подлези и надлези. В изпълнението на строителните работи дружеството „Автомагистрали“ ЕАД е мобилизирало 69

Фирми наемат детективи да следят служителите, работещи хоумофис

Фирми наемат детективи да следят служителите, работещи хоумофис

Детективската работа понякога може да е наистина лесна. Норберт Идел звъни на вратата на съседката на служителя, когото е натоварен да следи. Детективът обяснява, че търси човека заради пусната обява за продажба на кола, но не може да се свърже с него. Нищо чудно, отговаря дамата от отсрещния апартамент, той от няколко дни е заминал на почивка

Риболовен билет и за Черно море, разрешават до 5 кг улов

Риболовен билет и за Черно море, разрешават до 5 кг улов

Само на въдичарите ще се продава рибата от язовири за платен риболов Въвежда се риболовен билет и за любителски риболов в Черно море. Това предвиждат промени в закона за рибарството, пуснати за обществено обсъждане. Разрешен е улов до 5 кг на ден на всякакви риби от Черно море. Мотивът на земеделското министерство за промяната е

„Автомагистрали“: Президентът не ни е искал информация за фирми. Само дарения за „Българската Коледа“

„Автомагистрали“: Президентът не ни е искал информация за фирми. Само дарения за „Българската Коледа“

На президента Румен Радев не е отказвана информация за фирмите, с които „Автомагистрали“ ЕАД партнира, защото такава не е искана, съобщиха от държавното дружество. Единствената кореспонденция с администрацията на държавния глава били три искания за дарения за благотворителната инициатива „Българската Коледа“

Най-коментирани

200 хил. жени ще могат да  прехвърлят обратно в НОИ до 30 юни вторите си пенсии (Oбзор)

200 хил. жени ще могат да прехвърлят обратно в НОИ до 30 юни вторите си пенсии (Oбзор)

Обсъждат по-малко намаление на първата Всички около 200 хил. души, които са пропуснали 5-годишния срок да прехвърлят своите пари за втора пенсия обратно в НОИ, ще могат да го направят от 1 януари до 30 юни 2021 г. Този последен шанс ще се даде на т.нар. първа кохорта в преходните и заключителни разпоредби на бюджета за Държавното обществено

200 летища в Европа може да фалират заради COVID кризата

200 летища в Европа може да фалират заради COVID кризата

Близо 200 летища в Европа може да изпаднат в несъстоятелност на фона на кризата с коронавируса, която доведе до рязко намаляване на полетите. Предупреждението е на европейска браншова организация, предава Би Ти Ви. Според експертите ѝ значителна част от въздушния транспорт на Европа може да се срине

Дискотеки отварят въпреки забраната

Дискотеки отварят въпреки забраната

Дискотеки ще работят, но само през деня Нощните заведения за забавления ще работят само през деня, като по този начин ще заобикалят заповедта на здравния министър да останат затворени до 12 ноември, пише "България днес". Още преди дни собственици заговориха, че ограниченията в битката срещу коронавируса засягат нощните заведения и вариант за тях

ЕБВР ще финансира концесионера на летището в София

ЕБВР ще финансира концесионера на летището в София

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обмисля отпускането на дългосрочно финансиране за "Соф Кънект" - фирмата, която бе избрана за концесионер на летище "София", съобщава "Интелинюз". Концесионерът е обединение между базирания в Париж фонд Meridiam и строителния гигант Strabag. "Соф Кънект" беше избран за победител с оферта да

Отново нощувките в Добричко са по-малко

Отново нощувките в Добричко са по-малко

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване в Добричка област, регистрирани през август 2020 г., е 373.1 хил., или с 45.1% по - малко в сравнение със същия месец на предходната година – посочват данните на отдел „Статистически изследвания“-Добрич. Сравнено с предходния месец юли се наблюдава ръст от близо 50%

НСИ с добри новини за бизнес климата в строителството, търговията, услугите (Графики)

НСИ с добри новини за бизнес климата в строителството, търговията, услугите (Графики)

През октомври общият показател на бизнес климата нараства с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец, съобщи Националният статистически институт. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, докато в промишлеността показателят се понижава

Дончев: Ще инвестираме 4,5 млрд. лв. в мерки за енергийна ефективност

Дончев: Ще инвестираме 4,5 млрд. лв. в мерки за енергийна ефективност

На България й трябва гигантско усилие за декарбонизация на икономиката През следващите пет години България ще инвестира 4,5 млрд. лева в мерки за енергийна ефективност. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев във видеообръщение по време на онлайн форум. Силно се надявам строителният бранш не само да се включи активно в този процес

Централните банки продават злато

Централните банки продават злато

За първи път от десет години насам централните банки продават повече злато, отколкото купуват, предаде Блумбърг. Нетните продажби на златни кюлчета са достигнали 12,1 тона за третото тримесечие, като за същия период на миналата година са били регистрирани нетни покупки на 141,9 тона, сочат данни на the World Gold Council

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

Спорните промени в закона за лова, които разрешават отрови, капани, уреди за нощно виждане и други забранени методи, се оттеглят. Това реши Ловният съвет към агенцията по горите. До решението се стига след даването на над 1500 становища от граждани и екоорганизации срещу предложените текстове. Идеята на промените в закона беше да се увеличи ловът

Риболовен билет и за Черно море, разрешават до 5 кг улов

Риболовен билет и за Черно море, разрешават до 5 кг улов

Само на въдичарите ще се продава рибата от язовири за платен риболов Въвежда се риболовен билет и за любителски риболов в Черно море. Това предвиждат промени в закона за рибарството, пуснати за обществено обсъждане. Разрешен е улов до 5 кг на ден на всякакви риби от Черно море. Мотивът на земеделското министерство за промяната е

200 летища в Европа може да фалират заради COVID кризата

200 летища в Европа може да фалират заради COVID кризата

Близо 200 летища в Европа може да изпаднат в несъстоятелност на фона на кризата с коронавируса, която доведе до рязко намаляване на полетите. Предупреждението е на европейска браншова организация, предава Би Ти Ви. Според експертите ѝ значителна част от въздушния транспорт на Европа може да се срине

Дискотеки отварят въпреки забраната

Дискотеки отварят въпреки забраната

Дискотеки ще работят, но само през деня Нощните заведения за забавления ще работят само през деня, като по този начин ще заобикалят заповедта на здравния министър да останат затворени до 12 ноември, пише "България днес". Още преди дни собственици заговориха, че ограниченията в битката срещу коронавируса засягат нощните заведения и вариант за тях

Дончев: Ще инвестираме 4,5 млрд. лв. в мерки за енергийна ефективност

Дончев: Ще инвестираме 4,5 млрд. лв. в мерки за енергийна ефективност

На България й трябва гигантско усилие за декарбонизация на икономиката През следващите пет години България ще инвестира 4,5 млрд. лева в мерки за енергийна ефективност. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев във видеообръщение по време на онлайн форум. Силно се надявам строителният бранш не само да се включи активно в този процес

Централните банки продават злато

Централните банки продават злато

За първи път от десет години насам централните банки продават повече злато, отколкото купуват, предаде Блумбърг. Нетните продажби на златни кюлчета са достигнали 12,1 тона за третото тримесечие, като за същия период на миналата година са били регистрирани нетни покупки на 141,9 тона, сочат данни на the World Gold Council

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

Спорните промени в закона за лова, които разрешават отрови, капани, уреди за нощно виждане и други забранени методи, се оттеглят. Това реши Ловният съвет към агенцията по горите. До решението се стига след даването на над 1500 становища от граждани и екоорганизации срещу предложените текстове. Идеята на промените в закона беше да се увеличи ловът

Риболовен билет и за Черно море, разрешават до 5 кг улов

Риболовен билет и за Черно море, разрешават до 5 кг улов

Само на въдичарите ще се продава рибата от язовири за платен риболов Въвежда се риболовен билет и за любителски риболов в Черно море. Това предвиждат промени в закона за рибарството, пуснати за обществено обсъждане. Разрешен е улов до 5 кг на ден на всякакви риби от Черно море. Мотивът на земеделското министерство за промяната е

Търново и Асеновград с 0% нелегални цигари на пазара (Обзор)

Търново и Асеновград с 0% нелегални цигари на пазара (Обзор)

Делът на незаконната търговия падна на 1,8%, но с пандемията се вдигна до 2,6% България продължава да е сред държавите- членки на ЕС, с най-нисък дял на продаваните незаконно произведени цигари. Има дори вече градове като Велико Търново и Асеновград, в които през цялото първо полугодие делът на незаконната търговия с цигари и тютюн е нулев

Русия се сбогува с Ту-154: Днес беше последният граждански полет (Видео)

Русия се сбогува с Ту-154: Днес беше последният граждански полет (Видео)

Руската гражданска авиация днес се сбогува с един самолет, който беше сред символите на съветската епоха. Ту-154, някога познат и у нас, извърши последния си полет от Якутия до град Новосибирск. Това беше последната подобна машина на авиокомпанията "Алроса". Генералният директор съобщи, че сертификатът за летателна годност е изтекъл и на смяна

Гърция затвори за чужденци ГКПП Промахон за влизане през нощта

Гърция затвори за чужденци ГКПП Промахон за влизане през нощта

Във връзка с усложнената обстановка с COVID-19 Гърция затвори за влизане на чужденци през нощта ГКПП Промахон с изключение на товарните автомобили, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство. Между 00:30 ч. и 05:00 ч. през ГКПП „Промахон“ се пропускат само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси

По-малко вероятно е да се заразите с новия коронавирус в самолет, отколкото в магазина

По-малко вероятно е да се заразите с новия коронавирус в самолет, отколкото в магазина

Рискът от зараза с новия коронавирус по време на самолетен полет при спазване на мерки за сигурност е много нисък и е под риска от зараза по време на рутинни действия като пазаруване или вечеря в ресторант, съобщи Асошиейтед прес, като цитира резултати от проучване на Харвардското училище за обществено здравеопазване