В ски училищата се приемат до 10 човека

Туристите в зимните курорти трябва да носят маски на лифтовете, включително и в кабинките. Те ще се дезинфекцират по график - поне три пъти на ден. Кабините ще работят с отворени прозорци и шлюзове, за да се проветрява въздухът, като броят на хората в закритите лифтове може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Хората, чакащи на опашка, трябва да са на поне метър един от друг, също с маска.

Това са част от мерките за зимните курорти, които въвежда Министерството на туризма по повод предстоящия сезон, за да се гарантира здравето на туристите и България да запази името си на сигурна дестинация.

Задължително с маска трябва да се влиза в ски гардеробите, те също ще се дезинфекцират периодично и ще се спазва дистанция от метър и половина.

Ски училищата ще бъдат разрешени, но за групи до 10 души. Преди обучението ще се мери температурата на обучаващите се и учителите, те също трябва да носят маски и да спазват дистанция от метър и половина. Забранено е да се смесват отделните групи и като цяло се препоръчва индивидуалната форма на обучение.

Устата и носът трябва да са покрити във всички закрити обществени места, в обществения транспорт, туристическите информационни центрове, както и в ресторантите преди консумацията на храна.

Информационни табели трябва да се поставят на касите, паркингите, ски гардеробите и навсякъде, където има струпване на хора.

Мерките са съгласувани с Министерството на здравеопазването и ще могат да бъдат променяни по необходимост.

Вицепремиерът Марияна Николова представи в сряда новите изисквания пред мениджърите на зимните курорти, кметове и областни управители. В дискусията участва и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Браншът и местната власт подкрепили мерките, можели и да ги надграждат. Някои кметове поискали единна рекламна кампания за зимата и финансови облекчения за туристите, идващи у нас с PCR тест.

От Боровец и Пампорово разработили онлайн билетна система с автомати, за да се ограничат контактите.