Борисов: Придобиването на F-16 е важна стъпка напред

Меморандум за разбирателство по сигурността на безжичните мрежи от 5-о поколение подписаха България и САЩ. Той е част от американската програма “Чиста мрежа”. Това стана ясно от изявление на заместник държавния секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крак пред журналисти. В петък той се срещна с премиера Бойко Борисов. Крак подчерта, че подписаният меморандум показва какъв стратегически партньор е България.

“Ние вярваме, че това подписване е доказателство за нашето приятелство и увеличаващото се довeрие в отношенията ни. Това е историческа съвместна 5G декларация, която адресира риска от несигурните мрежи и подсигурява чиста мрежа, която е изключително важна за националната сигурност, икономическия просперитет и стабилността на региона”, каза Крак.

Меморандумът подсигурява, че и трите мобилни оператора в България ще си сътрудничат с доверени доставчици, или иначе казано, няма да работят с китайските “Хуауей” и ZTE. Кийт Крак отбеляза, че А1 вече работи с “Нокиа”, а “Теленор” все още не е взел решение. Зам. държавният секретар разкри, че “Теленор” си партнира с доверени доставчици в Норвегия и Дания и трябва да прави същото и в България, а не както в Пакистан, където си партнира с “Хуауей”.

“Като член на НАТО България се присъединява към 27 страни от 30 държави от алианса като член на “Чиста мрежа”, каза още Крак. Програмата освен 5G покрива всичко - от електрическите мрежи до автономните превозни средства и облачните услуги. Тя е всеобхватен подход за решаване на проблемите с поверителността на данните. Според Крак трябва да се има доверие на мрежата и това е начин да се привличат нови инвеститори. Това ще помогне и за увеличаването на американските инвеститори в България.

В петък българският премиер и американският заместник държавен секретар се обединиха около позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентните енергийни мрежи, транспорта и мобилността. 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано в хода на срещата. Друг акцент в разговора между двамата бе партньорството в сигурността и отбраната, които са сред ключовите измерения на двустранните отношения.

“Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка в модернизацията на Българските военновъздушни сили”, изтъкна премиерът Борисов. Той бе категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

“САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката”, отбеляза Борисов. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен меморандум за стратегическо сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. “Насърчаване на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика”, заяви Бойко Борисов.

На въпрос на “24 часа” дали санкциите на САЩ за газопровода “Турски поток” ще засегнат и България, Кийт Крак отговори, че философията на страната му по отношение на “Турски поток” и “Северен поток” е независимост от Русия. Той добави, че почти всички страни от инициативата “Три морета”, с изключение на Австрия, са зависими от Русия заради газопроводите.