Чехите изчакват дали някой ще обжалва

Преговорите по сделката за бизнеса на ЧЕЗ у нас ще може да започнат след 13 ноември. “Запознати сме с решението на КЗК да разреши сделката с “Еврохолд”. Ще изчакаме да мине срокът за обжалване и ако няма възражения и не се налага комисията да преразглежда решението си, ще продължим процедурата”. заявиха от централата на ЧЕЗ в Прага.

Въпросният срок изтича на 13 ноември и след него се очакват финалните преговори с избрания купувач.

КЗК веднъж вече преразгледа решението си - преди година регулаторът забрани сделката с мотив, че 77,3% от приходите на “Еврохолд” са от застрахователни услуги, което би дало предимство при търговията на ток на свободния пазар. Административният съд в София-област отмени решението на КЗК.

КЗК виждаше проблем в задължението за издаване на застрахователни полици като гаранционно обезпечение при търговията с електрическа енергия, както и застраховките “Щети на имуществото” и “Обща гражданска отговорност” за предприятията, лицензирани в електроенергийния сектор.

В новия анализ по сделката за ЧЕЗ от КЗК посочват, че сливането е нехоризонтално, поради което имало по-малка вероятност да възпрепятства ефективната конкуренция. Регулаторът казва още, че сега е извършен по-задълбочен анализ на сделката, тъй като става дума за сектор от социално-икономическа значимост.

Изводът е, че застрахователният сектор е динамичен и лидерството на някоя компания на него не е гарантирано. Освен това застраховка “Гаранция” била въведена от началото на 2019 г. и засега не носела печалба.

Така че сделката между “Еврохолд” и ЧЕЗ у нас нямало да доведе до засилване на господстващото им положение.