С “космическото такси” НАСА вече не зависи от Русия

“Спейс Екс” изстреля успешно първия си космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция (МКС), съобщи Би Би Си. На борда на капсулата “Дракон” са трима американци и един японец. Екипажът нарече капсулата “Резилиънс” (Устойчивост).

В екипа, работил за полета, има двама млади български инженери. Те работеха и за историческото първо изстрелване на пилотиран космически кораб на “Спейс Екс”, което бе на 30 май.

30-годишният Кико Дончев е директор по поддръжката и интеграцията на “Дракон 2”. 25-годишният Орлин Велев-младши работи по структурната стабилност на корабите на “Спейс Екс”.

“Много се радвам, че изстрелването мина успешно - каза за “24 часа” бащата на Орлин - Орлин Велев-старши, професор в университета в Северна Каролина. - Екипът на “Дракон”, включително Орлин, работи много напрегнато със седмици, за да се осигури надежден полет, особено когато от това зависи безопасността на 4-ма астронавти. Работата им по този полет още не е свършила, защото космическият кораб трябва също така безопасно да се завърне след шест месеца, за да чуем пак вече известния поздрав: Благодарим ви, че летяхте със Спейс Екс”

С транспортирането до МКС на астронавти на НАСА компанията на Илон Мъск слага край на девет години зависимост на космическата агенция на САЩ от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация.

Ракетата “Фалкон 9” бе изстреляна в 19,27 ч. източноамериканско време вчера (2,27 ч българско време) от космическия център “Кенеди” на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида. При ракетния пуск цялото крайбрежие на най-южния американски щат бе осветено.

Илон Мъск бе принуден да наблюдава изстрелването от дистанция, защото даде положителна проба за коронавируса. Свидетел на историческия момент стана вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. “Добре дошли в продължението на една нова ера в Америка на изследване на Космоса”, заяви Пенс.

Началото на полета премина добре. Три минути след изстрелването, на 90 километра над земната повърхност, докато ракетата се движеше със 7000 километра в час, първата степен се отдели безпроблемно, за да се върне на Земята и да бъде използвана отново.

На борда са командирът на полета, полковник Майк Хопкинс от военновъздушните сили на САЩ, и още двама американци - капитан трети ранг от военноморските сили Виктор Глоувър, първият чернокож астронавт на дългосрочна мисия в Космоса, и физичката Шанън Уокър, единствената жена от екипажа. Четвъртият човек на борда е японецът Соичи Ногучи. Те ще прекарат 27 часа в орбита, маневрирайки бавно към станцията.

Скачването с МКС е планирано за към 6 ч българско време във вторник. Четиримата астронавти ще останат шест месеца на борда на станцията, където сега се намират двама руснаци и една американка.

“НАСА бе пълно бедствие, когато ние поехме нещата в ръце. Днес това е най-популярният и най-напреднал космически център в света, далеч напред!”, похвали се в туитър президентът Доналд Тръмп.

Демократът Джо Байдън, който ще смени Тръмп в Белия дом през януари, поздрави НАСА и “Спейс Екс: “Това е доказателство за силата на науката и за онова, което можем да постигнем, комбинирайки иновациите, изобретателността и решителността”.