Над 32 хил. работници могат да искат компенсация по 24 лв. на ден, ако обектът е затворен заради пандемията

Минималната заплата да не става 650 лв. от 1 януари, а да остане 610 лв. поне за засегнатите от коронавируса бизнеси. Такова искане поставиха от Асоциацията на индустриалния капитал на тристранния съвет вчера. Това ще даде "глътка въздух на застрашените икономически дейности".

Административното увеличението на минималната заплата с 50 лв. е заложено в бюджета за 2021 г. по предложение на кабинета. Против това се обявиха всички работодателски организации.

Ръстът на минималната заплата оказва натиск върху всички възнаграждения, а това в условията на криза ще се отрази крайно неблагоприятно върху пазара на труда и заетостта, особено в малките населени места и в микро- и малките предприятия, обясни зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева. А бизнесът отново поиска механизъм за нейното определяне.
Увеличение с 6,6% обаче е крайно недостатъчно, за да задържим в страната намаляващото българско население в трудоспособна възраст, казват от КТ "Подкрепа". Те настояват графикът за увеличение на минималната работна заплата да бъде удължен. Ако след години преговори и работни срещи бъде постигнато споразумение между социалните партньори за договаряне на МРЗ без участието на държавата, няма никакъв проблем механизмът да се промени. Към момента обаче е жизнено важно най-ниското заплащане в България и Европейския съюз да продължи да се увеличава, категорични са синдикатите.

Забележки социалните партньори имаха и за новата помощ до 24 лв. на ден за работници в неплатен отпуск в затворени със заповед обекти, като нощните заведения.

Работниците ще трябва да предоставят на шефовете си писмена декларация, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банкова сметка, по която да се изплащат компенсациите. Заявления се подават в дирекция "Бюро по труда", като комисия разглежда постъпилите документи в срок от 10 работни дни. Сумите за компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление и са допустими за периода от 29 октомври до 31 декември.

Сметките показват, че от компенсациите ще могат да се възползват 32 500. А за нея ще се предвидят 50 млн. лв.
"Поради спецификата на работа на нощните заведения голяма част от заетите в тях са на 4-часов работен ден. Това означава, че компенсацията за тях ще е 220 лв., което е крайно недостатъчно", обяснила Минчева на тристранката. Тя е повдигнала въпроса и какво се случва със самоосигуряващите се лица - охрана, музиканти и др. в нощните заведения.

Социалната министърка Деница Сачева е благодарила за подкрепата и забележките в документа. С голяма част от тях съм съгласна, но имаме редица ограничения, с които трябва да се съобразим, обяснила Сачева.

Всички мерки за запазване на заетостта ще бъдат обединени в общо постановление, което ще влезе в сила от 1 януари. Така, според министърката, ще се облекчи работата на Агенцията по заетостта, което пък ще ускори обработката на заявленията.