Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

  • 0
authorАвтор: Йоана Русева

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Габрово и София минаха 1000 инфектирани на 100 хил.

Министърът: Системата е нереформирана, това я пренатовари

Трета по смъртност е вече България в ЕС и на второ място на Балканите с 14,3 починали на 100 хил. население. А броят заболели на 100 хил. стигна 658 души, което ни нарежда на 13-о място в Европа. Данните са на база развитие на пандемията за последните 14 дни.

В останалите държави от ЕС на двуседмична база се отчита спад на заразените средно с 10,2%, докато България бележи ръст с 1,8%.

Тези данни представи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на седмичния брифинг в здравното министерство. И обяви: “Намираме се в ситуация, в която трябва

да вземем

дефинитивно

решение

Или като общество осъзнаваме тежестта и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови, значително по-строги, каквито има в почти цяла Европа. Другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи.”

За трето поредно денонощие починалите бяха над 100, новите случаи - почти 4000, активните - близо 76 000.

Ситуацията в страната е изключително сложна, заяви здравният министър Костадин Ангелов. В 10 области натискът върху здравната система е сериозен - Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе и Търговище, а най-натоварени са интензивните легла в Разград и Плевен. В София и Габрово пък заболяемостта мина 1000 на 100 хил. население.

“Мерките не получават нужното разбиране и подкрепа, продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус или ние под някаква форма влияем отрицателно върху свободите и правата на хората”, каза проф. Ангелов. Ако хората не спазват и малкото мерки, не сме далеч от въвеждането на по-строги, потвърди и той подобна възможност.

2313 бяха към 19 ноември заразените медиции, от които 154-ма са в болница, а 10 - в интензивни отделения. Вече

има повторно

заразени медици

“Ще ги издирим и ще направим епидемиологични поручвания. Това оспорва хипотезата, че който изкара COVID, е защитен докрай”, каза министърът.

Неизпълнение на заповедите му в пълен обем и липсата на достатъчно стриктен контрол от РЗИ е една от причините да има линейки, които обикалят по болници в търсене на свободни легла, категоричен беше проф. Ангелов. И предупреди, че ще има персонални промени там, където заповедите не се спазват.

“Това, което се случи в Пловдив, е върхът на айсберга. Не мога да го оправдая по никакъв начин - то е недопустимо, неприемливо за човешките очи”, коментира той случая с издъхналите на стълбите пред “Св. Георги” двама мъже.

Това, че здравната система не е реформирана, е основната причина за пренатовареността ѝ, категоричен беше Ангелов. Сега обаче не е време за реформи. Те почнаха преди 20 г., не завършиха и доведоха до това, което виждаме в момента. Когато се извършваше реформа в образованието, се даваше голям ресурс, беше извършен системен анализ, реши се кои са стратегическите училища и направления, кои са защитените. Това трябва да се случи и в здравеопазването, посочи той.

Според министъра трябва

да се направят

стратегически

многопрофилни

държавни

болници

и това да са тези, на които се разчита и в момента. В София са 5-6 университетски, в страната са “Св. Георги” в Пловдив, “Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора, УМБАЛ в Бургас, болниците във Варна, Русе, Шумен, Велико Търново, Плевен.

Ще има нова промяна в “зеления коридор” за възрастни, след като от веригите предупредиха за рискове, тъй като по-млади се струпвали и чакали да влязат. Проф. Ангелов изрази недоумение защо го правят.

Изследват цял град с антигенни тестове

Държавата ще внесе още 1 млн., ще заредят и аптеките

Еврокомисията ги препоръча, но в статистиката все така

ще влизат само случаите, потвърдени с PCR

Цял град в България ще бъде тестван с антигенни тестове за COVID-19, за да се направи моментна снимка, която да се сравни с 14-дневната заболяемост, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг. Още обаче

не е решено кой ще е градът

Държавата вече е осигурила 70 000 антигенни теста за болници, спешна помощ и РЗИ и раздаването им е започнало в сряда. Предстои да се обяви поръчка за още 1 млн. теста, като голяма част са предвидени за аптеките, които да ги платят и след това да ги продават.

Поетите от държавата и раздадени в РЗИ, болниците и спешна помощ ще са безплатни за пациенти със симптоми, но не е ясно каква ще е бройката им. 

Само в “Пирогов” седмично се правят 2000 антигенни теста, съобщи пред “24 часа” директорът ѝ проф. Асен Балтов.

Препоръка за използване на бързите антигенни тестове за диагностика на COVID-19 даде официално Европейската комисия в сряда. До 18 ноември тя трябваше да излезе с решение за общ подход и по-ефективни стратегии за тестване в целия ЕС. Брюксел остави страните сами да преценят дали ще се карантинират хора след позитивен антигенен тест и дали ще влязат в официалната статистика.

България засега няма да признава положителните антигенни тестове като основание за карантина, обясни министърът. За да бъде обявен за болен, пациентът трябва да си направи и PCR тест. Ако бързият тест се направи в болница, оттам ще могат да насочват за безплатен PCR тест.

Още се очаква стартът на електронното издаване на направления за PCR от джипитата. Решението на здравните власти е взето, въпреки че самите те ставали свидетели на хора с позитивен резултат от антигенен тест, които не се самокарантинират, а

продължават да ходят на

работа и сред обществото

Те са и една от причините за задъхването на здравната система, затова властите призоваха всеки към отговорно отношение.

Бургас остави децата у дома - всеки 4-и заразен е ученик или учител

София решава до дни, не се очаква разхлабване на мерките за Коледа

Не всички ученици от 5-и до 12-и клас в столицата ще се върнат в клас. Това даде да се разбере метът на София Йорданка Фандъкова, която участва в седмичния брифинг на здравното министерство. Столичният щаб ще вземе решението си в началото на другата седмицата.

Личното ѝ мнение е, че мерките в София не трябва да се разхлабват за Коледа. Сред тях са вечерният час на заведенията, забраната непълнолетни да ходят в моловете без възрастен, маските и на открито при скупчване на хора. Днес щабът ще каже за коледните базари.

В Бургас учениците от 6-и до 12-и клас продължават онлайн до 30 ноември включително, реши областният щаб. Причината - всеки 4-и заразен там е учител или ученик. Трима са починалите педагози. Според местните здравни експерти мерките дотук - включително ученето от вкъщи, са довели до задържане на нивата на заболеваемост, но спад не се отчита. 

За децата от 1-и до 5-и клас се запазва възможността директорите да решават как ще учат според конкретната ситуация в училището. Така родителите ще могат да работят, защото по закон децата до 12 г. не може да остават сами вкъщи. Почват проверки във всички школи и НПО-та, тъй като имало много сигнали за присъствени занимания.

В Плевен от следващата седмица във всяко училище започва да се прилага алгоритъм с графици за редуване на учениците в клас. Децата от предучилищната и градините може да отсъстват до края на 2020 г. по желание на родителя след писмено заявление до директора.

Категорично против пълното затваряне на Благоевград се обяви кметът Румен Томов. Предложението за локдаун направиха в сряда вечерта общински съветници, които сформираха “COVID-комисия”. Тя предложи на общинския щаб да вземе крайни мерки - затваряне на училища, градини и магазини за 3 седмици, като работят само държавните учреждения, банките, бензиностанциите, аптеките и хранителните магазини. Бизнесът в Благоевград се движи по ръба на бръснача, така стотици ще останат без работа и препитание, обяви обаче Томов. След затварянето през март 2 месеца били нужни за възстановяване. Приоритет според кмета е как да се помогне на лекарите и болниците.

Най-четени

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Навремето баща ѝ не смятал дизайна за сериозен бизнес, подходящ за дъщеря му Уникални автомобили, иновативни влакове, екологични пространства, цели китайски градове и името на България, замесено във всичко това. Благодарение на Петя Георгиева-Бертони - млада и амбициозна жена, която от няколко години има една цел – да осъществява най-смелите

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Дистанционната работа започва да става опасна

Дистанционната работа започва да става опасна

Умората е по-голяма и води до увеличаване на предразсъдъците Макар правителството ни да отказва да въвежда втора национална блокада заради коронавируса, все повече хора и у нас са принудени да се върнат към работа от вкъщи, защото децата не учат или пък самите те са контактували със заразен. И вероятно откриват, че за разлика от пролетта

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ - Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок? - Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийската автокъща MAX CONTROL AUTO, разположена на "Околовръстен път" 3, е пуснала обява в немския сайт за коли mobile.de за продажба на Bugatti Chiron за 3 милиона евро. Предполага се, че луксозният автомобил е собственост на Ваньо Алексиев. Въпросният Bugatti Chiron все още е в гаранция, произведен е през юни 2018 година и има пробег 3783 км

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Габрово и София минаха 1000 инфектирани на 100 хил. Министърът: Системата е нереформирана, това я пренатовари Трета по смъртност е вече България в ЕС и на второ място на Балканите с 14,3 починали на 100 хил. население. А броят заболели на 100 хил. стигна 658 души, което ни нарежда на 13-о място в Европа

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Основателят на “Майкрософт“ Бил Гейтс прогнозира нова пандемия за човечеството, предава NOVA.  Милиардерът записа подкаст с актрисата Рашида Джоунс и главния специалист по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи. Тримата обсъдиха коронавируса и промените, които той предизвика. По време на разговора Джоунс го попита действително ли нова пандемия

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават противоепидемичната обстановка да края на март, университети, училища и ясли се заварят, както и ресторанти и нехранителни магазини, няма да има колективни спортни мероприятия и екскурзии. Тези мерки предлага здравният министър Костадин Ангелов от петък. В сряда те ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет

Най-коментирани

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

Банката за развитие планира да удължи срока за кандидатстване до юни 2021 г. Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за която получи мандат от правителството, както и за удължаване на срока за кандидатстване до юни 2021 г

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

Живот и здраве през март ще се ремонтира пътят от Самоков през Долна баня до Ихтиман. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на пътя Самоков - Дупница след посещението си в Самоковл На видеоклип, публикуван на страницата на министър-председателя във фейсбук“, се виждат министърът на икономиката Лъчезар Борисов и зам

Инвестиционният договор между Китай и Европа е въпрос на време

Инвестиционният договор между Китай и Европа е въпрос на време

Вчера германският канцлер Ангела Меркел и китайският председател Си Дзинпин проведоха телефонен разговор. По време на него Си Дзинпин е уверил Меркел, че Пекин желае да продължи тясното сътрудничество и контактите с Европейския съюз по важни проекти и да положи необходимите усилия за успешното приключване в срок на преговорите по инвестиционния

Автобуси и таксита втори ден излизат на протест в столицата

Автобуси и таксита втори ден излизат на протест в столицата

Таксиметрови шофьори в София излизат на протест за втори. В 11 ч. те се събират в на пл. "Александър Батенберг". Превозвачите настояват за осигуряване на условия за лоялна конкуренция и за инкриминиране на нерегламентирания превоз на пътници, съобщават от Федерацията на на таксиметровите водачи и превозвачи в България

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни

Лъчезар Борисов: Над 2000 лекари с COVID не работят, трябва да сме солидарни

Лъчезар Борисов: Над 2000 лекари с COVID не работят, трябва да сме солидарни

Търсихме баланс между строгостта на мерките и икономиката. Бизнесът остава изцяло отворен с изключение на моловете. Решението се взе на база анализи. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в "Денят започва" по БНТ. По думите му има над 2000 лекари, които са болни от коронавирус, и не могат да ходят на работа

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

Правителството на Доналд Тръмп даде допълнителен срок от една седмица на БайтДенс (ByteDance), собственика на китайското приложение за видеа ТикТок (TikTok) да премести дейността си в САЩ под американски контрол, предаде Франс прес. Отсрочката до 4 декември отлага заплахата приложението да бъде забранено в САЩ

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

Приоритет в програмата остава подкрепата за малкия и средния бизнес Големите компании вече ще могат да кандидатстват по гаранционната програма за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Заемите се вдигат от 1 млн. на до 2 млн. лв., тъй като ББР е получила разрешение за тези промени от Европейската комисия

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

Правителството на Доналд Тръмп даде допълнителен срок от една седмица на БайтДенс (ByteDance), собственика на китайското приложение за видеа ТикТок (TikTok) да премести дейността си в САЩ под американски контрол, предаде Франс прес. Отсрочката до 4 декември отлага заплахата приложението да бъде забранено в САЩ

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

Приоритет в програмата остава подкрепата за малкия и средния бизнес Големите компании вече ще могат да кандидатстват по гаранционната програма за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Заемите се вдигат от 1 млн. на до 2 млн. лв., тъй като ББР е получила разрешение за тези промени от Европейската комисия

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни
за управление схеми

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни за управление схеми

Работодателските организации и търговците в моловете настояват НАП да управлява мерките в подкрепа на затворените бизнеси Много бизнеси в България все още не са получили обявените при въвеждането на извънредното положение през пролетта помощи. Затова сега исканията са за спешно подпомагане на затворените бизнеси

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

С 9% намаляват основната пенсия при втора, това вдига и парите на вече пенсионирали се военни и полицаи Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

„Зеленият коридор” за пазаруване от възрастни хора в хранителните магазини от събота ще е вече само един – от 8.30 до 10.30 часа сутринта. Това се чете в заповедта на здравния министър, която влиза в сила от 23:30 часа на 27 ноември и ще е в сила до 21 декември. Можете да я видите цялата заповед ТУК

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Минималната работна заплата ще стане 650 лв. от 1 януари 2021 г. Размерът й ще се повиши с 6,6% в сравнение с настоящата година, реши правителството. Прочетете материал на "24 часа" по темата: Финално: 650 лв. става минималната заплата, 504 лв. чисто ще остават на най-ниско платените Предлаганият нов размер на минималната работна заплата от 650 лв

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите

Една минимална заплата за родителите и 24 лв. на ден за работници в неплатен отпуск (видео)

Една минимална заплата за родителите и 24 лв. на ден за работници в неплатен отпуск (видео)

Специално за родителите, които ще трябва да гледат децата си, има нова помощ - средният доход на човек от семейство трябва да бъде 915 лева и съответно родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват помощ в размер на 610 лева - минималната работна заплата.  Съзнаваме, че това няма да е реалният доход, който те получават, но е стойността