Габрово и София минаха 1000 инфектирани на 100 хил.

Министърът: Системата е нереформирана, това я пренатовари

Трета по смъртност е вече България в ЕС и на второ място на Балканите с 14,3 починали на 100 хил. население. А броят заболели на 100 хил. стигна 658 души, което ни нарежда на 13-о място в Европа. Данните са на база развитие на пандемията за последните 14 дни.

В останалите държави от ЕС на двуседмична база се отчита спад на заразените средно с 10,2%, докато България бележи ръст с 1,8%.

Тези данни представи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на седмичния брифинг в здравното министерство. И обяви: “Намираме се в ситуация, в която трябва

да вземем

дефинитивно

решение

Или като общество осъзнаваме тежестта и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови, значително по-строги, каквито има в почти цяла Европа. Другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи.”

За трето поредно денонощие починалите бяха над 100, новите случаи - почти 4000, активните - близо 76 000.

Ситуацията в страната е изключително сложна, заяви здравният министър Костадин Ангелов. В 10 области натискът върху здравната система е сериозен - Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе и Търговище, а най-натоварени са интензивните легла в Разград и Плевен. В София и Габрово пък заболяемостта мина 1000 на 100 хил. население.

“Мерките не получават нужното разбиране и подкрепа, продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус или ние под някаква форма влияем отрицателно върху свободите и правата на хората”, каза проф. Ангелов. Ако хората не спазват и малкото мерки, не сме далеч от въвеждането на по-строги, потвърди и той подобна възможност.

2313 бяха към 19 ноември заразените медиции, от които 154-ма са в болница, а 10 - в интензивни отделения. Вече

има повторно

заразени медици

“Ще ги издирим и ще направим епидемиологични поручвания. Това оспорва хипотезата, че който изкара COVID, е защитен докрай”, каза министърът.

Неизпълнение на заповедите му в пълен обем и липсата на достатъчно стриктен контрол от РЗИ е една от причините да има линейки, които обикалят по болници в търсене на свободни легла, категоричен беше проф. Ангелов. И предупреди, че ще има персонални промени там, където заповедите не се спазват.

“Това, което се случи в Пловдив, е върхът на айсберга. Не мога да го оправдая по никакъв начин - то е недопустимо, неприемливо за човешките очи”, коментира той случая с издъхналите на стълбите пред “Св. Георги” двама мъже.

Това, че здравната система не е реформирана, е основната причина за пренатовареността ѝ, категоричен беше Ангелов. Сега обаче не е време за реформи. Те почнаха преди 20 г., не завършиха и доведоха до това, което виждаме в момента. Когато се извършваше реформа в образованието, се даваше голям ресурс, беше извършен системен анализ, реши се кои са стратегическите училища и направления, кои са защитените. Това трябва да се случи и в здравеопазването, посочи той.

Според министъра трябва

да се направят

стратегически

многопрофилни

държавни

болници

и това да са тези, на които се разчита и в момента. В София са 5-6 университетски, в страната са “Св. Георги” в Пловдив, “Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора, УМБАЛ в Бургас, болниците във Варна, Русе, Шумен, Велико Търново, Плевен.

Ще има нова промяна в “зеления коридор” за възрастни, след като от веригите предупредиха за рискове, тъй като по-млади се струпвали и чакали да влязат. Проф. Ангелов изрази недоумение защо го правят.

Изследват цял град с антигенни тестове

Държавата ще внесе още 1 млн., ще заредят и аптеките

Еврокомисията ги препоръча, но в статистиката все така

ще влизат само случаите, потвърдени с PCR

Цял град в България ще бъде тестван с антигенни тестове за COVID-19, за да се направи моментна снимка, която да се сравни с 14-дневната заболяемост, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг. Още обаче

не е решено кой ще е градът

Държавата вече е осигурила 70 000 антигенни теста за болници, спешна помощ и РЗИ и раздаването им е започнало в сряда. Предстои да се обяви поръчка за още 1 млн. теста, като голяма част са предвидени за аптеките, които да ги платят и след това да ги продават.

Поетите от държавата и раздадени в РЗИ, болниците и спешна помощ ще са безплатни за пациенти със симптоми, но не е ясно каква ще е бройката им.  България бележи ръст на положителните проби с 1,8%

България бележи ръст на положителните проби с 1,8%

Само в “Пирогов” седмично се правят 2000 антигенни теста, съобщи пред “24 часа” директорът ѝ проф. Асен Балтов.

Препоръка за използване на бързите антигенни тестове за диагностика на COVID-19 даде официално Европейската комисия в сряда. До 18 ноември тя трябваше да излезе с решение за общ подход и по-ефективни стратегии за тестване в целия ЕС. Брюксел остави страните сами да преценят дали ще се карантинират хора след позитивен антигенен тест и дали ще влязат в официалната статистика.

България засега няма да признава положителните антигенни тестове като основание за карантина, обясни министърът. За да бъде обявен за болен, пациентът трябва да си направи и PCR тест. Ако бързият тест се направи в болница, оттам ще могат да насочват за безплатен PCR тест.

Още се очаква стартът на електронното издаване на направления за PCR от джипитата. Решението на здравните власти е взето, въпреки че самите те ставали свидетели на хора с позитивен резултат от антигенен тест, които не се самокарантинират, а

продължават да ходят на

работа и сред обществото

Те са и една от причините за задъхването на здравната система, затова властите призоваха всеки към отговорно отношение.

Бургас остави децата у дома - всеки 4-и заразен е ученик или учител

София решава до дни, не се очаква разхлабване на мерките за Коледа

Не всички ученици от 5-и до 12-и клас в столицата ще се върнат в клас. Това даде да се разбере метът на София Йорданка Фандъкова, която участва в седмичния брифинг на здравното министерство. Столичният щаб ще вземе решението си в началото на другата седмицата.

Личното ѝ мнение е, че мерките в София не трябва да се разхлабват за Коледа. Сред тях са вечерният час на заведенията, забраната непълнолетни да ходят в моловете без възрастен, маските и на открито при скупчване на хора. Днес щабът ще каже за коледните базари.

В Бургас учениците от 6-и до 12-и клас продължават онлайн до 30 ноември включително, реши областният щаб. Причината - всеки 4-и заразен там е учител или ученик. Трима са починалите педагози. Според местните здравни експерти мерките дотук - включително ученето от вкъщи, са довели до задържане на нивата на заболеваемост, но спад не се отчита.  Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова

За децата от 1-и до 5-и клас се запазва възможността директорите да решават как ще учат според конкретната ситуация в училището. Така родителите ще могат да работят, защото по закон децата до 12 г. не може да остават сами вкъщи. Почват проверки във всички школи и НПО-та, тъй като имало много сигнали за присъствени занимания.

В Плевен от следващата седмица във всяко училище започва да се прилага алгоритъм с графици за редуване на учениците в клас. Децата от предучилищната и градините може да отсъстват до края на 2020 г. по желание на родителя след писмено заявление до директора.

Категорично против пълното затваряне на Благоевград се обяви кметът Румен Томов. Предложението за локдаун направиха в сряда вечерта общински съветници, които сформираха “COVID-комисия”. Тя предложи на общинския щаб да вземе крайни мерки - затваряне на училища, градини и магазини за 3 седмици, като работят само държавните учреждения, банките, бензиностанциите, аптеките и хранителните магазини. Бизнесът в Благоевград се движи по ръба на бръснача, така стотици ще останат без работа и препитание, обяви обаче Томов. След затварянето през март 2 месеца били нужни за възстановяване. Приоритет според кмета е как да се помогне на лекарите и болниците.