Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

  • 0
authorАвтор: Йоана Русева

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Габрово и София минаха 1000 инфектирани на 100 хил.

Министърът: Системата е нереформирана, това я пренатовари

Трета по смъртност е вече България в ЕС и на второ място на Балканите с 14,3 починали на 100 хил. население. А броят заболели на 100 хил. стигна 658 души, което ни нарежда на 13-о място в Европа. Данните са на база развитие на пандемията за последните 14 дни.

В останалите държави от ЕС на двуседмична база се отчита спад на заразените средно с 10,2%, докато България бележи ръст с 1,8%.

Тези данни представи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на седмичния брифинг в здравното министерство. И обяви: “Намираме се в ситуация, в която трябва

да вземем

дефинитивно

решение

Или като общество осъзнаваме тежестта и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови, значително по-строги, каквито има в почти цяла Европа. Другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи.”

За трето поредно денонощие починалите бяха над 100, новите случаи - почти 4000, активните - близо 76 000.

Ситуацията в страната е изключително сложна, заяви здравният министър Костадин Ангелов. В 10 области натискът върху здравната система е сериозен - Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе и Търговище, а най-натоварени са интензивните легла в Разград и Плевен. В София и Габрово пък заболяемостта мина 1000 на 100 хил. население.

“Мерките не получават нужното разбиране и подкрепа, продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус или ние под някаква форма влияем отрицателно върху свободите и правата на хората”, каза проф. Ангелов. Ако хората не спазват и малкото мерки, не сме далеч от въвеждането на по-строги, потвърди и той подобна възможност.

2313 бяха към 19 ноември заразените медиции, от които 154-ма са в болница, а 10 - в интензивни отделения. Вече

има повторно

заразени медици

“Ще ги издирим и ще направим епидемиологични поручвания. Това оспорва хипотезата, че който изкара COVID, е защитен докрай”, каза министърът.

Неизпълнение на заповедите му в пълен обем и липсата на достатъчно стриктен контрол от РЗИ е една от причините да има линейки, които обикалят по болници в търсене на свободни легла, категоричен беше проф. Ангелов. И предупреди, че ще има персонални промени там, където заповедите не се спазват.

“Това, което се случи в Пловдив, е върхът на айсберга. Не мога да го оправдая по никакъв начин - то е недопустимо, неприемливо за човешките очи”, коментира той случая с издъхналите на стълбите пред “Св. Георги” двама мъже.

Това, че здравната система не е реформирана, е основната причина за пренатовареността ѝ, категоричен беше Ангелов. Сега обаче не е време за реформи. Те почнаха преди 20 г., не завършиха и доведоха до това, което виждаме в момента. Когато се извършваше реформа в образованието, се даваше голям ресурс, беше извършен системен анализ, реши се кои са стратегическите училища и направления, кои са защитените. Това трябва да се случи и в здравеопазването, посочи той.

Според министъра трябва

да се направят

стратегически

многопрофилни

държавни

болници

и това да са тези, на които се разчита и в момента. В София са 5-6 университетски, в страната са “Св. Георги” в Пловдив, “Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора, УМБАЛ в Бургас, болниците във Варна, Русе, Шумен, Велико Търново, Плевен.

Ще има нова промяна в “зеления коридор” за възрастни, след като от веригите предупредиха за рискове, тъй като по-млади се струпвали и чакали да влязат. Проф. Ангелов изрази недоумение защо го правят.

Изследват цял град с антигенни тестове

Държавата ще внесе още 1 млн., ще заредят и аптеките

Еврокомисията ги препоръча, но в статистиката все така

ще влизат само случаите, потвърдени с PCR

Цял град в България ще бъде тестван с антигенни тестове за COVID-19, за да се направи моментна снимка, която да се сравни с 14-дневната заболяемост, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг. Още обаче

не е решено кой ще е градът

Държавата вече е осигурила 70 000 антигенни теста за болници, спешна помощ и РЗИ и раздаването им е започнало в сряда. Предстои да се обяви поръчка за още 1 млн. теста, като голяма част са предвидени за аптеките, които да ги платят и след това да ги продават.

Поетите от държавата и раздадени в РЗИ, болниците и спешна помощ ще са безплатни за пациенти със симптоми, но не е ясно каква ще е бройката им. 

Само в “Пирогов” седмично се правят 2000 антигенни теста, съобщи пред “24 часа” директорът ѝ проф. Асен Балтов.

Препоръка за използване на бързите антигенни тестове за диагностика на COVID-19 даде официално Европейската комисия в сряда. До 18 ноември тя трябваше да излезе с решение за общ подход и по-ефективни стратегии за тестване в целия ЕС. Брюксел остави страните сами да преценят дали ще се карантинират хора след позитивен антигенен тест и дали ще влязат в официалната статистика.

България засега няма да признава положителните антигенни тестове като основание за карантина, обясни министърът. За да бъде обявен за болен, пациентът трябва да си направи и PCR тест. Ако бързият тест се направи в болница, оттам ще могат да насочват за безплатен PCR тест.

Още се очаква стартът на електронното издаване на направления за PCR от джипитата. Решението на здравните власти е взето, въпреки че самите те ставали свидетели на хора с позитивен резултат от антигенен тест, които не се самокарантинират, а

продължават да ходят на

работа и сред обществото

Те са и една от причините за задъхването на здравната система, затова властите призоваха всеки към отговорно отношение.

Бургас остави децата у дома - всеки 4-и заразен е ученик или учител

София решава до дни, не се очаква разхлабване на мерките за Коледа

Не всички ученици от 5-и до 12-и клас в столицата ще се върнат в клас. Това даде да се разбере метът на София Йорданка Фандъкова, която участва в седмичния брифинг на здравното министерство. Столичният щаб ще вземе решението си в началото на другата седмицата.

Личното ѝ мнение е, че мерките в София не трябва да се разхлабват за Коледа. Сред тях са вечерният час на заведенията, забраната непълнолетни да ходят в моловете без възрастен, маските и на открито при скупчване на хора. Днес щабът ще каже за коледните базари.

В Бургас учениците от 6-и до 12-и клас продължават онлайн до 30 ноември включително, реши областният щаб. Причината - всеки 4-и заразен там е учител или ученик. Трима са починалите педагози. Според местните здравни експерти мерките дотук - включително ученето от вкъщи, са довели до задържане на нивата на заболеваемост, но спад не се отчита. 

За децата от 1-и до 5-и клас се запазва възможността директорите да решават как ще учат според конкретната ситуация в училището. Така родителите ще могат да работят, защото по закон децата до 12 г. не може да остават сами вкъщи. Почват проверки във всички школи и НПО-та, тъй като имало много сигнали за присъствени занимания.

В Плевен от следващата седмица във всяко училище започва да се прилага алгоритъм с графици за редуване на учениците в клас. Децата от предучилищната и градините може да отсъстват до края на 2020 г. по желание на родителя след писмено заявление до директора.

Категорично против пълното затваряне на Благоевград се обяви кметът Румен Томов. Предложението за локдаун направиха в сряда вечерта общински съветници, които сформираха “COVID-комисия”. Тя предложи на общинския щаб да вземе крайни мерки - затваряне на училища, градини и магазини за 3 седмици, като работят само държавните учреждения, банките, бензиностанциите, аптеките и хранителните магазини. Бизнесът в Благоевград се движи по ръба на бръснача, така стотици ще останат без работа и препитание, обяви обаче Томов. След затварянето през март 2 месеца били нужни за възстановяване. Приоритет според кмета е как да се помогне на лекарите и болниците.

Най-четени

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

"Повиканият от вас, господин Илчовски отправи обвинение към мен. Как никой от вас, г-н Сандов, г-н Георгиев, не се сети да попита г-н Илчовски, какъв е телефона миКажете този телефон, за да видим имате ли го или лъжете. Искам да кажа, че аз ще заведа дело към този човек, който видях онази вечер за пръв път

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

От 20-те най-големи у нас само Кърджали и Перник имат прираст на жителите За периода от 2011 до 2020 г. няма съществени промени в подредбата на най-големите 20 общини според броя на населението им, показват данните на НСИ. От 2013 г. община Асеновград е с по-голям брой на населението от община Габрово. През 2020 г

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

Роумингът между страните от Западните Балкани ще бъде премахнат на 1 юли, което означава, че гражданите и бизнесът в региона ще имат повече пари в бюджета, заяви генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу, предаде БНТ.  Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и БиХ ще започнат да прилагат

Догодина “Хемус” стига до Велико Търново (видео)

Догодина “Хемус” стига до Велико Търново (видео)

“Автомагистрали” строи усилено участъците по аутобана 134-те километра от автомагистрала “Хемус” между пътен възел “Боаза” и пътя Русе-Велико Търново, изграждането на които стартира през април 2019 г., добиват все по-завършен вид и на практика аутобанът през 2022 г. ще стигне до старата столица. Тази важна отсечка е разделена на 6 участъка

София е намаляла с 21 хиляди души по време на COVID-кризата

София е намаляла с 21 хиляди души по време на COVID-кризата

За първи път от много години населението на София-град намалява – с 21 000 души през 2020 година в сравнение с 2019 година. 16 000 от тях са починали, а 5000 са отишли да живеят в селата в Софийска област и в Перник. Така вече населението на София е 1 308 000 души, предаде БНТ.  Данните обяви Магдалена Костова

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая на 12 май

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая на 12 май

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая, съобщи общинският пресцентър. Ремонтните дейности, които са възложени от АПИ, ще протекат на 5 етапа и ще стартират от 12 май. Работата ще обхване пернишката част на пътя, като е предвидено последният пети етап да завърши на 14 декември. Ремонтът на една от най-натоварените отсечки у нас продължава

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ категорично възразяват срещу предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ нейният председател Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма, съобщиха от двете организации

Ветрогенератор се запали край Каварна

Ветрогенератор се запали край Каварна

Ветрогенератор се запали тази вечер край Каварна. Причината е късо електрическо съединение на върха, в двигателя на перката, по думите на директора на пожарната в Добрич комисар Дарин Димитров пред Нова тв. При инцидента няма пострадали хора. Ветрогенераторът е унищожен. Той се е намирал навътре в полето

Бил Гейтс прехвърлил $1,8 млрд. на Мелинда в деня, в който обявиха развода

Бил Гейтс прехвърлил $1,8 млрд. на Мелинда в деня, в който обявиха развода

Дори след прехвърлянето, съоснователят на Microsoft все още е четвъртият най-богат човек в света Бил Гейтс e прехвърлил чрез инвестиционното си дружество Cascade акции на стойност 1,8 млрд. долара на съпругата си Мелинда в деня, в който обявиха, че се развеждат след 27 години брак, съобщава "Форбс".  Според медията това означава

Къщичка от контейнер осигурява
живот извън мрежата (ВИДЕО)

Къщичка от контейнер осигурява живот извън мрежата (ВИДЕО)

Къща Gaia е направена от рециклиран контейнер по проект на Pin-Up Houses, чиито архитекти са я оборудвали така, че да осигури на обитателите си живот извън мрежата. Тя е миниатюрна, но според създателите си е пример за това, че е възможно да се изграждат жилища, които въздействат възможно най-малко на околната среда

Най-коментирани

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

Европейската комисия призова САЩ и другите големи производители на ваксини срещу COVID-19 да изнасят продукцията си, както постъпва Европейският съюз, вместо да говорят за отмяна на правата на интелектуална собственост върху препаратите, предаде Ройтерс. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция по време на срещата на върха

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове и това ще определи състоянието на съюза в бъдеще Бързото застаряване на населението в Европа и намаляването на раждаемостта водят до драстични промени на пазара на труда, увеличават се обществените разходи за възрастните хора, здравните системи са подложени на все по-голям натиск

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Преди да бъде прогонена от България, на 16 г. е изключена от всички училища и принудена да се самообразова на село, а днес е сред водещите генетици в света Професор д-р Несрин Йозьорен, родом от дуловското село Паисиево, е президент на Асоциацията на микробиолозите в Турция. Професорката е ръководител на лабораторията по молекулярна биология и

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания AstraZeneca, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон. Европейската комисия не е подновила поръчката на ваксини от AstraZeneca след юни 2021 г., пише агенцията

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

„Няма полети за туристи от Русия до месец май. Как ще се развие ситуацията засега още никой не може да каже. Да се надяваме, че всичко ще бъде по-леко и по-добре”, каза в Добрич на тържествата за 9 май генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов. За това колко е вярна информацията, че Русия ще включи България в списъка на тъй нар

Около 70% от малките и средни предприятия на борсата NEEQ са реализирали печалба през 2020 г.

Около 70% от малките и средни предприятия на борсата NEEQ са реализирали печалба през 2020 г.

Около 70 процента от малките и средни предприятия, търгувани на новата борса NEEQ, са реализирали печалба през 2020 г., съобщава Радио Китай. Общо 6966 компании, които са публикували годишни отчети до края на април, са регистрирали нетна печалба от 60,82 милиарда юана (9,4 милиарда долара) през 2020 г

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ категорично възразяват срещу предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ нейният председател Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма, съобщиха от двете организации

Черна гора ще лекува безплатно туристите,
заболели от COVID-19

Черна гора ще лекува безплатно туристите, заболели от COVID-19

Черногорското правителство реши чуждестранните туристи, които заболеят от COVID-19 по време на престоя си в Черна гора, да бъдат лекувани в болница за сметка на държавата, съобщава в. "Виести". Министърът на икономическото развитие Яков Милатович каза на пресконференция вчера, че здравните протоколи за туристическия сезон са готови и следващата

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Според резултати, получени от непредставително проучване на нагласите на участници в курсове за професионално обучение, направено по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО), най-активно участие в обучения за професия имат хората на средна възраст между 40-49 години (34 на сто)

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

В края на март 2021 г. парите в обращение достигнаха 21 208.7 млн. лв. За едногодишен период (спрямо края на март 2020 г.) те нараснаха с 15.4 на сто, или с 2825.5 млн. лв., съобщиха от Българската народна банка /БНБ/. През съответния предходен едногодишен период нарастването им беше по-ниско както в процентно отношение (9

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове и това ще определи състоянието на съюза в бъдеще Бързото застаряване на населението в Европа и намаляването на раждаемостта водят до драстични промени на пазара на труда, увеличават се обществените разходи за възрастните хора, здравните системи са подложени на все по-голям натиск

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Преди да бъде прогонена от България, на 16 г. е изключена от всички училища и принудена да се самообразова на село, а днес е сред водещите генетици в света Професор д-р Несрин Йозьорен, родом от дуловското село Паисиево, е президент на Асоциацията на микробиолозите в Турция. Професорката е ръководител на лабораторията по молекулярна биология и

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания AstraZeneca, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон. Европейската комисия не е подновила поръчката на ваксини от AstraZeneca след юни 2021 г., пише агенцията

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

„Няма полети за туристи от Русия до месец май. Как ще се развие ситуацията засега още никой не може да каже. Да се надяваме, че всичко ще бъде по-леко и по-добре”, каза в Добрич на тържествата за 9 май генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов. За това колко е вярна информацията, че Русия ще включи България в списъка на тъй нар

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ категорично възразяват срещу предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ нейният председател Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма, съобщиха от двете организации

Черна гора ще лекува безплатно туристите,
заболели от COVID-19

Черна гора ще лекува безплатно туристите, заболели от COVID-19

Черногорското правителство реши чуждестранните туристи, които заболеят от COVID-19 по време на престоя си в Черна гора, да бъдат лекувани в болница за сметка на държавата, съобщава в. "Виести". Министърът на икономическото развитие Яков Милатович каза на пресконференция вчера, че здравните протоколи за туристическия сезон са готови и следващата

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Според резултати, получени от непредставително проучване на нагласите на участници в курсове за професионално обучение, направено по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО), най-активно участие в обучения за професия имат хората на средна възраст между 40-49 години (34 на сто)

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

В края на март 2021 г. парите в обращение достигнаха 21 208.7 млн. лв. За едногодишен период (спрямо края на март 2020 г.) те нараснаха с 15.4 на сто, или с 2825.5 млн. лв., съобщиха от Българската народна банка /БНБ/. През съответния предходен едногодишен период нарастването им беше по-ниско както в процентно отношение (9

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

Европейската комисия призова САЩ и другите големи производители на ваксини срещу COVID-19 да изнасят продукцията си, както постъпва Европейският съюз, вместо да говорят за отмяна на правата на интелектуална собственост върху препаратите, предаде Ройтерс. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция по време на срещата на върха

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

"Повиканият от вас, господин Илчовски отправи обвинение към мен. Как никой от вас, г-н Сандов, г-н Георгиев, не се сети да попита г-н Илчовски, какъв е телефона миКажете този телефон, за да видим имате ли го или лъжете. Искам да кажа, че аз ще заведа дело към този човек, който видях онази вечер за пръв път