Какви ще са разходите и харчовете на държавата през 2021 г, трябва да одобрят окончателно депутатите на извънредно заседание във вторник.

Само два часа бяха нужни на ресорната комисия в четвъртък вечерта, за да приеме на второ четене бюджетите на здравната каса, на държавното обществено осигуряване и държавния бюджет за 2021 г. Заради дългите разправии по време на пленарното заседание по-рано през деня заседанието на комисията започна чак в 17,20 ч, но пък разчетите бяха гласувани ударно.

Най-бързо депутатите приеха текстовете за държавното обществено осигуряване. Точно 20 минути стигнаха, за да мине 300 лв. минимална пенсия от 1 януари 2021 г., а таванът да стане 1440 лв. Останалите пенсии ще растат само по Швейцарското правило с 5% от 1 юли.

В последния момент дойде компромисното решение за детските след седмици спорове трябва ли да са за всички българчета. Така се внесе и финалният проект - да има подоходен критерий от 500 лв., а помощта за едно дете да остане 40 лв. Депутатите приеха предложението на ВМРО да има и данъчна отстъпка в размер на 450 лв. за родителите. (Виж графиката.)

Лекарите с до 5 хил. лв. заплата ще получават допълнително по 600 лв., сестрите - по 360 лв., а санитарите - по 120 лв, приеха още депутатите.