Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

  • 0
authorАвтор: Паола Хюсеин

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Антон Хекимян в извънредното студио на bTV за коронавируса

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ

- Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок?

- Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече. Преди втората вълна на епидемията прекарвах цялото това време в телевизията. Сега спазваме много стриктно препоръките за изолация и след ефир се прибирам директно вкъщи. Поддържам връзка с колегите през видеочат или конферентни разговори. Определено нещо странно за нашия екип, но обстоятелствата го налагат.

Още с въвеждането на извънредното положение и ограниченията през март разбрах, че моят всекидневен ритъм е много сходен с ритъма на хората по време на COVID изолацията. Вместо вкъщи обаче аз се бях изолирал в нюзрума на Би Ти Ви. (Смее се.) Единственото, което ми липсва, са пътуванията. Но те, така или иначе, нямаше да бъдат възможни в последните месеци заради допълнителните ангажименти в редакцията вследствие на пандемията.

Всеки ден в първите седмици имаше извънредни включвания на живо. Имало е случаи, в които сутрешният блок продължаваше до обедната емисия новини.

- Коронавирусът промени ли дълготрайно предаването? Вече девет месеца, откакто върлува у нас, той не слиза като тема от тв екраните и вестникарските страници.

- Единствената промяна на предаването е свързана с началния час. От началото на извънредното положение започваме в 7. Причината е в трансформацията на екипите и различното разпределение на дежурствата, за да може всички служители на телевизията да са максимално защитени. Спазваме и

ограничения в

броя на гостите,

за да не се струпват много хора за дълго време в затворено помещение. Нищо от това обаче не се отрази на ентусиазма на екипа - напротив, всички работят с още по-голяма отдаденост и с внимание и грижа един към друг.

- Когато не сте на работа, кои всекидневни навици променихте? Как общувате с приятелите си, с близките, пътувате ли?

- Един от малкото сигурни отдушници в тази странна обстановка и година за мен остава пътуването. Близка или малко по-далечна дестинация - преди всичко не сред много хора, а с потапяне в природата.

Иначе с променената дневна програма и преминаването в частичен хоумофис все още свиквам. Приятно ми е да прекарвам повече време вкъщи, особено когато обикновено се прибирам само вечер.

Програмата ми след ефир и планирането на темите за следващия ден включва и тренировка. Физическата активност ми помага да се справям със стреса и ми дава енергия. Сега замених фитнеса с тренировка вкъщи или крос в близкия парк.

Срещите с близки и приятели, за съжаление, намаляха или се случват само онлайн. Много се старая да спазвам мерките за безопасност, както, сигурен съм, правят повечето българи. Вярвам искрено, че хората са отговорни.

- Една година е сякаш изчезнала от живота ни - така я възприемат много хора. Вие с какво ще запомните 2020 г., освен с болестта и страха?

- 2020 е невъзможна(та) за помисляне година! Не казвам “беше”, защото има още от нея. Признавам си, че за мен не беше рязко дърпане на ръчната спирачка. Точно обратното. Естеството на работата ми е такова, че дори ускорих оборотите.

Но ще запомня годината с

разделението между

хората и отказа от

какъвто и да

е диалог

Отчуждихме се и станахме заложници на тревожността. През тези месеци преживяхме и разказахме в ефир за много тежки съдби, които ни разтърсиха и разгневиха - хора, които останаха без работа, много загубиха близките си. Трудно е и често не го разбираме или отказваме да повярваме, но живеем в нов свят. Част от тази нова реалност е свързана с ограниченията, но като цяло и с подчинението ни на страха от все по-неясното бъдеще.

И въпреки този страх ще ми се да вярвам, че успяваме да оценим и новите начини да се сближим - моментите на споделеност между членовете на семействата, времето да разчистим излишното, натрупано през годините - онова, което ни е пречило да видим важните неща, за да бъде животът ни по-пълноценен.

- По време на локдауна освен сутрешния блок водихте и извънредно предаване за коронавируса. Подобно натоварване обаче не ви е за първи път. По време на избори и предизборни студиа например също сте дълги часове в ефира. Според колегите ви се чувствате най-добре, когато сте на работа. Така ли е?

- Не приемам работата си като нещо, което трябва да свърша и след това да тръгна, защото ме чакат по-важни задачи. Съзнанието ми е ангажирано с темите от предаването почти през целия ден - дори да съм подготвил един разговор, той остава в съзнанието ми, докато не мине в ефир на следващия ден. А понякога и след това.

В годините, в които няма избори, колегите се шегуват, че това за мен ще е една “пуста” година. (Смее се.) Тази година избори нямаше, но за сметка на това бяхме изправени пред съвсем нова и непозната тема, която извъднъж се превърна в номер едно за обществото. Вирусът дойде и със страх от неизвестното и с най-обяснимите тревоги за живота и здравето - собственото и на най-близките. Важно беше не само да информираме максимално точно и ясно зрителите, но и да запазим баланса - извънредните тв издания да не всяват страх и смут, а напротив - да сме полезни и да уверим зрителя, че всичко ще бъде наред. Мисля, че го постигнахме и съм благодарен на целия екип, начело с Гена Трайкова, с който работихме по тези извънредни издания.

Проучванията през лятото показаха, че аудиторията ни е поставила на първо място като източник на информация в извънредната обстановка. Благодарим за това доверие и продължаваме да работим неуморно да го задържим.

Благодаря и на

в. “24 часа” за

отличието в

кампанията

“Достойните

българи”,

което също дойде в този контекст.

- Как се подготвяте за подобни дълги тв маратони? А и колко голямо е изтощението след тях?

- Маратонът е всяка сутрин. Три часа ефир на живо е особен вид натоварване. Необходима е силна концентрация, защото темите се сменят за секунди. След гост по чисто политическа тема може да следва събеседник по здравна или друга съвсем различна тематика. Това означава 200% подготвеност. Трябва да използвам всяка секунда от времето, да подредя темите, да има темпо в разговора, да извадя есенцията на проблема. Подготовката е през целия ден, всеки ден с четене и обсъждане за акцентите по всяка една от темите. Всичко това е възможно заради работата на целия екип и огромната подкрепа, която получаваме от Искра Владимирова - изпълнителен продуцент на предаването.

Извънредните студиа са друг тип маратон - за мен имат особен заряд, който дори ми дава енергия, а не ме изтощава. Изборите за сутрешния блок означават седмици наред политически дебати, извънрени предавания и пътувания в страната. Например след сутрешен ефир тръгваме с целия екип към Варна, подготвяме съдържанието, определяме локация, осигуряваме технически и логистично излъчването, стиковаме с екипа в София. Следва ефир и път към Бургас, където цялата процедура се повтаря.

После дълъг ефир в изборния ден, който за мен е съвършеното предизвикателство - резултатите не са ясни до последно, данните се менят всяка минута, правим включвания от цялата страна и чужбина.

Динамиката е взривяваща и

дава невероятен

адреналин, от който 

аз имам нужда

- Случвало ли се е да влизате в студиото, без да знаете нищо за госта си, или с тема, по която трябва да импровизирате?

- Няма нито един момент, в който да е започнала началната шапка на предаването и аз да не съм готов. Ефирът не е игра, а огромна отговорност, която не се претопява в рутината. Единствените моменти, в които може да не знам какво се случва, са, когато има извънредно събитие. И тук обаче трябва да имам сигурна основна подготовка по най-важните теми за обществото.

Често темите на предаването се променят по време на самото излъчване. Например аз водя разговор, а в слушалката продуцентът ми казва, че след минута трябва да прекъсна и да включа събеседник по телефона или да премина към жива връзка от мястото на извънредно събитие. Моята работа в тази ситуация е всичко това да става по най-добрия телевизионен начин, с необходимия преход на темите и важното обобщение. Тогава може да си позволя импровизиация, но изцяло в рамките на професионалните стандарти.

В последните дни преди началото на извънредното положение имаше протест на медицинстките сестри, които се бяха барикадирали в сградата на парламента. Успяхме да се свържем се една от тях, но в този момент продуцентът ми каза в слушалката, че

жената, с която сме се свързали,

най-вероятно е тази, която стои на перваза

Това е класически пример за изключително напрегната ситуация, в която всяка една моя дума трябва да е на мястото си, за да не може да бъде разбрана превратно. Важното беше, че жената иска да говори с нас, защото така се чувстваше сигурна. Охраната от НСО беше до нея, помолих я да предаде телефона, за да говоря с тях. В този момент знаех само едно - трябва да дадем и подробен и обективен контекст на случващото се, за да може зрителят да направи своята преценка информирано.

Сещам се и за големия протест на 2 септември. Ефирът продължи извънредно, имахме репортери и оператори на повече от 5 позиции само в пространството около Народното събрание. Случваше се репортерът да не вижда какво операторът показва в конкретни моменти, защото при сблъсъците оставаха разделени. Тогава аз, виждайки картината, която предаваме на живо, трябваше да разкажа какво се случва в реално време.

- От години сутрешните тв блокове се превърнаха в актуални разговори с политици. Защо те, а не артистите и музикантите, са по-известни у нас?

- Интересното е, че тази тенденция се запази и стана наш, български патент. Има много фактори, които обясняват този феномен и сигурно голяма част от тях са описани в книгите за народопсихология. И тук отново bTV успя да наложи формата - политиката рано сутрин - моментът, в който се задава дневният ред. Каним хората, от които зависят процесите в страната, защото те дължат отговори на обществото -, дължат обяснения за своите решения.

- Колко важна е обективността за тв водещия? Въздържате ли се да показвате предпочитания към определени политици в студиото?

- Равно отдалечен от всички - това е моят принцип с гостите, особено с политиците. Не е моя работа да показвам пристрастия. Като журналист с национална трибуна аз имам отговорност пред всички зрители с разнообразни политически възгледи. Когато съм в ефир, аз съм връзката на хората с госта. Моята роля не е да ги занимавам със собствената си особа, с предпочитанията или егото си.

Затова трибуната на “Тази сутрин” е открита за целия политически спектър и именно затова е разпознаваема с изключителна тежест пред аудиторията.

- Преди време Елена Йончева толкова се ядоса на ваш въпрос в студиото, че хвърли микрофона си на земята и демонстративно напусна предаването. Притеснявате ли се, когато се стигне до скандал с някой гост, или подобно напрежение в разговора е умишлено търсено? Скандалните ситуации повишават ли зрителския интерес?

- Нито за момент

не съм се притеснил от реакцията на Йончева

Моите въпроси бяха най-логичните. Моята работа не е да направя тв студиото комфортно на събеседника. Политиците, които идват тук, знаят, че нищо няма да им бъде спестено. Никога не действам с умисъл и преднамерено и мисля, че зрителите виждат това в годините, в които сме заедно през екрана.
Когато съм всеки ден в ефира, няма как да остане незабелязано, ако имам едни или други пристрастия. Затова действам с честност и откритост към публиката.

- През лятото заведохте дело за клевета заедно с Венелин Петков срещу Валери Симеонов, който ви нарече корумпирани. Докъде стигна то?

- Делото върви по законовите процедури. Разчитам изцяло на справедливостта на българския съд. Не се замислих и за момент дали да защитя името си. Поведението на Валери Симеонов беше недопустимо и той трябва да понесе отговорност за думите си.

- Би Ти Ви новините отбелязват на 18 ноември 20 години от създаването си. Как се задържа доверието на зрителите толкова време?

- Битката за доверието е всеки ден - с всяка емисия новини, предаване и казана дума. От самото си създаване bTV отстоява каузата на качествената и свободната журналистика. Това понякога е трудна задача, но мисля, че в последните години го доказваме по категоричен начин. 20 години по-късно продължаваме да чуваме: “Това го казаха го по bTV, в bTV Новините”. Това е свидетелството, че вършим работата си качествено. Най-силното оръжие в морето от фалшиви новини е истината и нашата кауза е да я търсим и отстояваме.

- Как технологиите промениха журналистиката и лично вашата работа?

- Технологиите днес позволяват да се включим по всяко време от всяка една точка на България. Давам пример - в началото, когоато започвахме активно да правим преки включвания, разполагахме с една релейна кола и търсихме видима връзка с Копитото, за да сме сигурни, че има сигнал. По-късно нещата се промениха, но бяхме огранчени от кабела, с който свършваше камерата. Трябваше да съобразяваме какво разстояние ще трябва да изминем, за да решим къде и как да се разположим. Днес това става с антена предавател или раница с интернет, без никакви ограничения в пространството.

Едно нещо не се е променило обаче. Дори да разполагаш с космическа технология, нямаш ли качествено журналситическо съдържание, всичко губи смисъла и стойността си и остава просто една хубава картинка.

- Технологиите обаче превърнаха хората от сутрешния блок на Би Ти Ви в най-снимания екип на тв предаване. И това е заради вашите селфита, които доста често правите. Те дори получиха прозвището “хекимянка” заради модела - вие винаги сте на преден план, но успявате да покажете целия си екип. Защо ги правите?

Самоснимането за мен започна

още преди да бъде измислена думата селфи

и имам доказателства за това. (Смее се.) Държа да снимам и хората, с които работим заедно, защото техният труд не е видим на екрана, трудът им не е по-маловажен, нашата работа е отборна. Затова правя всичко възможно на общите ни снимки всеки да бъде в кадър, а понякога сме много хора. Не крия, че с колегите сме близки, живеем с личните радости и тревоги на всеки един от нас.

- Някога искали ли сте да бъдете в друго предаване или в новините, а не само в сутрешния блок?

- През всички години преминах през различни трансформации, формати и възможности за изява в много различна светлина. Сутрешният блок обаче остава моята любов. В него имаме възможност да разкажем една история по-дълго, отколкото в новинарска емисия. Сутрешният блок на bTV е школа, част от личния ми свят и затова е толкова специален. Венелин Петков (директор “Новини, актуални предавания и спорт” в bTV - бел. ред.) обаче наложи един изключително работещ модел, в който няма строго разделение между новините и предаванията - ние сме един взаимовързан нюзрум и това означава, че всеки от нас допринася за развиването на темите по всички канали и с всички средства на журналистиката.

- Кога започнахте в Би Ти Ви и помните ли първите си стъпки в телевизията?

- Използвам дните в домашен офис да систематизирам цялата информация, която е в личния ми компютър, сред която са и снимките. Оказа се, че помня почти всичко - от първия репортаж за аквариумни рибки, през първите преки включвания в ефир до любимите ми изнесени предавания.

- Как избрахте Би Ти Ви, защо отидохте там?

- Годината беше 2004, аз бях първи курс “Журналистика” в Софийския университет - често си припомням началото. Тогава Атанас Малеев, който беше репортер от сутрешния блок и също следваше журналистика, ме покани да помагам за сутрешния блок през лятото. Нищо не знаех за професията и започнах да се уча от най-добрите. Благодарен съм за шанса, който ми беше даден тогава от Анна Тодорова, която беше изпълнителен продуцент на предаването.

- Защо решихте да учите журналистика?

- Кандидатствах за различни специалности, бях приет да уча и право, журналистиката беше първият ми избор и остава такъв и до днес. Решаването на проблемите в обществото, което е най-голямата сила на професията ни, е един от основните ми мотиватори. От днешна гледна точка мога да добавя, че срещите с хората и различните съдби, до които ме е докоснала професията, са онова, което ме накара да се влюбя в работата си.

- Само за работа говорим, а как изглежда личният ви живот? Остава ли ви време за него?

- Не деля работата от личния живот- много често те си взаимодействат. Това е животът, който живея, не съм журналист от 9 до 5. Сигурен съм, че всеки, който гори в професията си, мисли като мен.

Понякога е много трудно да обясня на близките ми хора, които не са в тази сфера, какво точно имам като ангажименти, защо все съм зает. Радвам се, че вече всички мои приятели са ме приели с този график и натовареност и няма нужда дори да им обяснявам, затова ценя всеки един от тях.

- Как родителите ви коментират работата ви? Колко често се прибирате при тях?

- От 2003-а живея далеч от родителите си, но дистанцията не ни раздалечи. Успяваме да сме заедно поне няколко дни в месеца. Много често те идват на гости в София. Изключително много държа на семейството си, защото знам, че това, което нося в душата си, дължа на тях.

- Кое е вашето кътче от рая, къде обичате да си почивате?

- Има едно малко кътче незастроена земя на нашето море, над Арапя - широко поле, пуст плаж и един скалист нос, по който може да се слезе до водата. Старая се поне веднъж в годината да отида там.
Имам и много други други любими места - цели региони. Обожавам да пътувам по селата в Гоцеделчевско. Родопите ме изненадаха с “Каньона на водопадите” - локация, на която бях за първи път тази година. Троянският Балкан също ме впечатлява.

Най-четени

От 15 май Турция отменя PCR тестовете
за 15 държави; България не е включена

От 15 май Турция отменя PCR тестовете за 15 държави; България не е включена

Гражданите на 15 държави и територии - Китай, Хонконг, Тайван, Виетнам, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайланд, Южна Корея, Израел, Япония, Великобритания, Латвия, Люксембург и Естония, ще могат да посещават Турция след 15 май без да представят негативен PCR тест, който към момента е задължителен, предаде БТА

Русе става център на нова икономическа зона край Дунава

Русе става център на нова икономическа зона край Дунава

Кметът на Община Русе Пенчо Милков и инж. Пламен Панчев, създател и управител на Тракия икономическа зона (ТИЗ), дадоха днес официален старт на работата по обособяването на нова индустриална зона с единно ръководство, както и развитието на наличните вече зони и паркове на територията на общината. Това стана с подписването на меморандум за

Колите с най-много повреди се сглобяват в понеделник

Колите с най-много повреди се сглобяват в понеделник

Знаете ли, че колите, които често се повреждат, се наричали "автомобили, произведени в понеделник сутрин". Това се случва доста често, особено през XX век. За това пък автомобилите, сглобявани във фабриките в сряда са били продавани в големи количества и са били особено ценени в САЩ, пише френското издание L’Argus

Банките трупат депозити, печалбата им расте

Банките трупат депозити, печалбата им расте

Банките в България продължаат да се в много добро състояние, да трупат депозити и да отчитат ръст на печалбата. Това става ясно от данните на БНБ за първото тримесечие на годината.  Според тях печалбата на банковата система към 31 март 2021 г. е 349 млн. лв. при 296 млн. за първото тримесечие на 2020 г

Какви кадри се търсят най-много във Варна?

Какви кадри се търсят най-много във Варна?

На работа в област Варна през март 2021 г. са постъпили 1614 безработни лица. 90,1% от тях са устроени на работа на първичния трудов пазар, съобщиха от Дирекция "Регионална служба по заетостта"- Варна. През месеца в трудова заетост са устроени 234 младежи на възраст до 29 години, както и 52 продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

Роумингът между страните от Западните Балкани ще бъде премахнат на 1 юли, което означава, че гражданите и бизнесът в региона ще имат повече пари в бюджета, заяви генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу, предаде БНТ.  Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и БиХ ще започнат да прилагат

София е намаляла с 21 хиляди души по време на COVID-кризата

София е намаляла с 21 хиляди души по време на COVID-кризата

За първи път от много години населението на София-град намалява – с 21 000 души през 2020 година в сравнение с 2019 година. 16 000 от тях са починали, а 5000 са отишли да живеят в селата в Софийска област и в Перник. Така вече населението на София е 1 308 000 души, предаде БНТ.  Данните обяви Магдалена Костова

Ветрогенератор се запали край Каварна

Ветрогенератор се запали край Каварна

Ветрогенератор се запали тази вечер край Каварна. Причината е късо електрическо съединение на върха, в двигателя на перката, по думите на директора на пожарната в Добрич комисар Дарин Димитров пред Нова тв. При инцидента няма пострадали хора. Ветрогенераторът е унищожен. Той се е намирал навътре в полето

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

От 20-те най-големи у нас само Кърджали и Перник имат прираст на жителите За периода от 2011 до 2020 г. няма съществени промени в подредбата на най-големите 20 общини според броя на населението им, показват данните на НСИ. От 2013 г. община Асеновград е с по-голям брой на населението от община Габрово. През 2020 г

Христос воскресе!

Христос воскресе!

Христос воскресе, скъпи читатели! Нека никога да не забравяме, че Господ ни е създал човеци и винаги да носим човещината в себе си. Особено в това тежко време на световна пандемия и ограничителни мерки. Нека светлината на Неговото възкресение озари живота ни в изолация заради пандемията! Нека помогне на болните и техните близки

Най-коментирани

Доверието на чуждестранните компании в Китай се засилва

Доверието на чуждестранните компании в Китай се засилва

Наскоро Министерството на търговията е провело анкета сред 3200 чужди компании в Китай, резултатите от която показват, че процентът на тези, които са настроени оптимистично за бъдещите си бизнес перспективи, се е увеличил с 2,1% спрямо началото на тази година, заяви на пресконференция говорителят на ведомството Гао Фън

МС намали средствата за 56 първостепенни разпоредители с бюджета заради COVID

МС намали средствата за 56 първостепенни разпоредители с бюджета заради COVID

С постановление на МС са намалени средствата за 56 първостепенни разпоредители с бюджет заради мерки, свързани с коронавируса. Постановлението на МС за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по бюджета на МЗ за 2021 г. за сметка на разходи и/или трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет и субсидии

Слух, че пак няма да има руски туристи 
в България това лято. От морските летища 
казват, че няма отменени чартъри

за юни, юли и август

Слух, че пак няма да има руски туристи в България това лято. От морските летища казват, че няма отменени чартъри за юни, юли и август

Русия спира полетите на свои туристи към България и втори сезон оставаме без тях. Това заяви в тв предаване Ивелина Пулева от Управителния съвет на Бургаската туристическа камара. Това се случило заради призива на руския политик Владимир Жириновски държавата официално да забрани купуването на имоти в България

Проф. Ангелов: Отпада ограничението за тържества до 15 човека (Видео)

Проф. Ангелов: Отпада ограничението за тържества до 15 човека (Видео)

България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост И днес в 10.00 ч. в Министерския съвет се провежда редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната. "През последната седмица България беше извадена от института Робърт Кох от високорисковите зони и вече сме само рискова зона

В Хайнан ще се проведе първото Международно изложение за потребителски стоки

В Хайнан ще се проведе първото Международно изложение за потребителски стоки

Утре предстои да бъде открито първото Китайско международно изложение за потребителски стоки. Повече от 650 компании и над 1300 марки от 69 държави и региони ще се съберат в Хайнан за „първото Експо на потреблението". Има и над 1200 местни брандове. Участниците очакват чрез новата платформа да разширят китайския пазар и да споделят шансовете на

Ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв. към 28 април

Ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв. към 28 април

Близо 8,8 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 28 април 2021 година, което е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП. В края на април 2020 година данъчните приходи възлизат на 7,9 млрд. лв. Рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски се случват в условия на

Китай замрази безсрочно икономическия диалог с Австралия

Китай замрази безсрочно икономическия диалог с Австралия

Китай обяви днес, че замразява за неопределено време участието си в стратегическия икономически диалог с Австралия, предадоха световните агенции. Напоследък отделни лица от правителството на Австралия, основавайки се на манталитета от времето на Студената война и идеологически предубеждения, предприеха редица мерки

Защо онлайн казината стават популярни по време на пандемията Covid

Защо онлайн казината стават популярни по време на пандемията Covid

По време на зловещата Covid пандемия, редица онлайн казина натрупаха огромен брой нови потребители. Хора, останали без работа, търсят начини да изкарат бързи пари, а други просто гонят забавлението. Платформите за онлайн залози дадоха всичко от себе си, за да привлекат стотици казино ентусиасти. Все пак кой не би искал да се възползва от бонус без

Вучич: Жп линия до Северна Македония ще се строи от пролетта на 2022 г.

Вучич: Жп линия до Северна Македония ще се строи от пролетта на 2022 г.

Президентът на Сърбия Александър Вучич потвърди, че е получил от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен писмо, в което тя изразява подкрепа за проекта за изграждане и възобновяване на жп линията от Белград до Ниш и границата с Република Северна Македония, предаде Танюг. Този проект променя картината на Сърбия

Над 241 млн. лв. раздаде кабинет “Борисов 3” на последното си заседание

Над 241 млн. лв. раздаде кабинет “Борисов 3” на последното си заседание

Почти всички пари са за продължаване на 60/40 и програми за заетост Премиерът обяви фокус на предизборната си кампания - махане на гишетата 241 008 886 лв. разпредели правителството на Бойко Борисов на последното си за мандата заседание. Редовните срещи на министрите от кабинета са в сряда, а президентът Румен Радев се очаква да назначи свое

Слух, че пак няма да има руски туристи 
в България това лято. От морските летища 
казват, че няма отменени чартъри

за юни, юли и август

Слух, че пак няма да има руски туристи в България това лято. От морските летища казват, че няма отменени чартъри за юни, юли и август

Русия спира полетите на свои туристи към България и втори сезон оставаме без тях. Това заяви в тв предаване Ивелина Пулева от Управителния съвет на Бургаската туристическа камара. Това се случило заради призива на руския политик Владимир Жириновски държавата официално да забрани купуването на имоти в България

Проф. Ангелов: Отпада ограничението за тържества до 15 човека (Видео)

Проф. Ангелов: Отпада ограничението за тържества до 15 човека (Видео)

България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост И днес в 10.00 ч. в Министерския съвет се провежда редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната. "През последната седмица България беше извадена от института Робърт Кох от високорисковите зони и вече сме само рискова зона

Ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв. към 28 април

Ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв. към 28 април

Близо 8,8 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 28 април 2021 година, което е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП. В края на април 2020 година данъчните приходи възлизат на 7,9 млрд. лв. Рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски се случват в условия на

Над 241 млн. лв. раздаде кабинет “Борисов 3” на последното си заседание

Над 241 млн. лв. раздаде кабинет “Борисов 3” на последното си заседание

Почти всички пари са за продължаване на 60/40 и програми за заетост Премиерът обяви фокус на предизборната си кампания - махане на гишетата 241 008 886 лв. разпредели правителството на Бойко Борисов на последното си за мандата заседание. Редовните срещи на министрите от кабинета са в сряда, а президентът Румен Радев се очаква да назначи свое

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

От 20-те най-големи у нас само Кърджали и Перник имат прираст на жителите За периода от 2011 до 2020 г. няма съществени промени в подредбата на най-големите 20 общини според броя на населението им, показват данните на НСИ. От 2013 г. община Асеновград е с по-голям брой на населението от община Габрово. През 2020 г

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая на 12 май

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая на 12 май

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая, съобщи общинският пресцентър. Ремонтните дейности, които са възложени от АПИ, ще протекат на 5 етапа и ще стартират от 12 май. Работата ще обхване пернишката част на пътя, като е предвидено последният пети етап да завърши на 14 декември. Ремонтът на една от най-натоварените отсечки у нас продължава

НАП: Над половин милион физически лица подадоха данъчни декларации

НАП: Над половин милион физически лица подадоха данъчни декларации

Над 85% от декларациите са подадени онлайн Успешно приключи данъчна кампания за физическите лица. Над половин милион данъчни декларации от граждани са подадени към 17 часа на 5 май, сочат данните на НАП, съобшиха от приходната агенция. Над 85 % от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с персонален идентификационен

АПИ: В неделя ползвайте подбалканския път, а не магистрала “Тракия”

АПИ: В неделя ползвайте подбалканския път, а не магистрала “Тракия”

Ремонтът на нагънатия асфалт не е можел да се отложи, защото това би забавило работите чак до началото на летния сезон След кошмарното пътуване, което преживяха стотици хиляди българи миналия петък по магистрала “Тракия”, за 9 май, когато приключва голямото прибиране от почивните дни, е създадена специална организация на движението

Бъкингамският дворец пуска своя марка джин с плодове от Източна Европа

Бъкингамският дворец пуска своя марка джин с плодове от Източна Европа

Бъкингамският дворец пуска нова марка плодов джин с трънки, внесени от Източна Европа, съобщи "Дейли телеграф". Плодовият джин от трънки е традиционно британско питие, което се прави в домашни условия с плодове от градината. От Бъкингамския дворец обаче разкриха, че били принудени да внасят плодовете от Източна Европа

Шефът на Citroen: След 3 години дизеловите коли ще са едва 15%

Шефът на Citroen: След 3 години дизеловите коли ще са едва 15%

Шефът на Citroen Винсент Кобе прогнозира още по-голям спад в популярността на дизеловите двигатели през следващите 3-4 години. Босът на френската марка изрази своя скептицизъм към бъдещето на новите автомобили с нафтови мотори пред изданието Autocar. "Търсенето на коли с такива двигатели ще продължи да спада