Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

  • 0
authorАвтор: Паола Хюсеин

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Антон Хекимян в извънредното студио на bTV за коронавируса

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ

- Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок?

- Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече. Преди втората вълна на епидемията прекарвах цялото това време в телевизията. Сега спазваме много стриктно препоръките за изолация и след ефир се прибирам директно вкъщи. Поддържам връзка с колегите през видеочат или конферентни разговори. Определено нещо странно за нашия екип, но обстоятелствата го налагат.

Още с въвеждането на извънредното положение и ограниченията през март разбрах, че моят всекидневен ритъм е много сходен с ритъма на хората по време на COVID изолацията. Вместо вкъщи обаче аз се бях изолирал в нюзрума на Би Ти Ви. (Смее се.) Единственото, което ми липсва, са пътуванията. Но те, така или иначе, нямаше да бъдат възможни в последните месеци заради допълнителните ангажименти в редакцията вследствие на пандемията.

Всеки ден в първите седмици имаше извънредни включвания на живо. Имало е случаи, в които сутрешният блок продължаваше до обедната емисия новини.

- Коронавирусът промени ли дълготрайно предаването? Вече девет месеца, откакто върлува у нас, той не слиза като тема от тв екраните и вестникарските страници.

- Единствената промяна на предаването е свързана с началния час. От началото на извънредното положение започваме в 7. Причината е в трансформацията на екипите и различното разпределение на дежурствата, за да може всички служители на телевизията да са максимално защитени. Спазваме и

ограничения в

броя на гостите,

за да не се струпват много хора за дълго време в затворено помещение. Нищо от това обаче не се отрази на ентусиазма на екипа - напротив, всички работят с още по-голяма отдаденост и с внимание и грижа един към друг.

- Когато не сте на работа, кои всекидневни навици променихте? Как общувате с приятелите си, с близките, пътувате ли?

- Един от малкото сигурни отдушници в тази странна обстановка и година за мен остава пътуването. Близка или малко по-далечна дестинация - преди всичко не сред много хора, а с потапяне в природата.

Иначе с променената дневна програма и преминаването в частичен хоумофис все още свиквам. Приятно ми е да прекарвам повече време вкъщи, особено когато обикновено се прибирам само вечер.

Програмата ми след ефир и планирането на темите за следващия ден включва и тренировка. Физическата активност ми помага да се справям със стреса и ми дава енергия. Сега замених фитнеса с тренировка вкъщи или крос в близкия парк.

Срещите с близки и приятели, за съжаление, намаляха или се случват само онлайн. Много се старая да спазвам мерките за безопасност, както, сигурен съм, правят повечето българи. Вярвам искрено, че хората са отговорни.

- Една година е сякаш изчезнала от живота ни - така я възприемат много хора. Вие с какво ще запомните 2020 г., освен с болестта и страха?

- 2020 е невъзможна(та) за помисляне година! Не казвам “беше”, защото има още от нея. Признавам си, че за мен не беше рязко дърпане на ръчната спирачка. Точно обратното. Естеството на работата ми е такова, че дори ускорих оборотите.

Но ще запомня годината с

разделението между

хората и отказа от

какъвто и да

е диалог

Отчуждихме се и станахме заложници на тревожността. През тези месеци преживяхме и разказахме в ефир за много тежки съдби, които ни разтърсиха и разгневиха - хора, които останаха без работа, много загубиха близките си. Трудно е и често не го разбираме или отказваме да повярваме, но живеем в нов свят. Част от тази нова реалност е свързана с ограниченията, но като цяло и с подчинението ни на страха от все по-неясното бъдеще.

И въпреки този страх ще ми се да вярвам, че успяваме да оценим и новите начини да се сближим - моментите на споделеност между членовете на семействата, времето да разчистим излишното, натрупано през годините - онова, което ни е пречило да видим важните неща, за да бъде животът ни по-пълноценен.

- По време на локдауна освен сутрешния блок водихте и извънредно предаване за коронавируса. Подобно натоварване обаче не ви е за първи път. По време на избори и предизборни студиа например също сте дълги часове в ефира. Според колегите ви се чувствате най-добре, когато сте на работа. Така ли е?

- Не приемам работата си като нещо, което трябва да свърша и след това да тръгна, защото ме чакат по-важни задачи. Съзнанието ми е ангажирано с темите от предаването почти през целия ден - дори да съм подготвил един разговор, той остава в съзнанието ми, докато не мине в ефир на следващия ден. А понякога и след това.

В годините, в които няма избори, колегите се шегуват, че това за мен ще е една “пуста” година. (Смее се.) Тази година избори нямаше, но за сметка на това бяхме изправени пред съвсем нова и непозната тема, която извъднъж се превърна в номер едно за обществото. Вирусът дойде и със страх от неизвестното и с най-обяснимите тревоги за живота и здравето - собственото и на най-близките. Важно беше не само да информираме максимално точно и ясно зрителите, но и да запазим баланса - извънредните тв издания да не всяват страх и смут, а напротив - да сме полезни и да уверим зрителя, че всичко ще бъде наред. Мисля, че го постигнахме и съм благодарен на целия екип, начело с Гена Трайкова, с който работихме по тези извънредни издания.

Проучванията през лятото показаха, че аудиторията ни е поставила на първо място като източник на информация в извънредната обстановка. Благодарим за това доверие и продължаваме да работим неуморно да го задържим.

Благодаря и на

в. “24 часа” за

отличието в

кампанията

“Достойните

българи”,

което също дойде в този контекст.

- Как се подготвяте за подобни дълги тв маратони? А и колко голямо е изтощението след тях?

- Маратонът е всяка сутрин. Три часа ефир на живо е особен вид натоварване. Необходима е силна концентрация, защото темите се сменят за секунди. След гост по чисто политическа тема може да следва събеседник по здравна или друга съвсем различна тематика. Това означава 200% подготвеност. Трябва да използвам всяка секунда от времето, да подредя темите, да има темпо в разговора, да извадя есенцията на проблема. Подготовката е през целия ден, всеки ден с четене и обсъждане за акцентите по всяка една от темите. Всичко това е възможно заради работата на целия екип и огромната подкрепа, която получаваме от Искра Владимирова - изпълнителен продуцент на предаването.

Извънредните студиа са друг тип маратон - за мен имат особен заряд, който дори ми дава енергия, а не ме изтощава. Изборите за сутрешния блок означават седмици наред политически дебати, извънрени предавания и пътувания в страната. Например след сутрешен ефир тръгваме с целия екип към Варна, подготвяме съдържанието, определяме локация, осигуряваме технически и логистично излъчването, стиковаме с екипа в София. Следва ефир и път към Бургас, където цялата процедура се повтаря.

После дълъг ефир в изборния ден, който за мен е съвършеното предизвикателство - резултатите не са ясни до последно, данните се менят всяка минута, правим включвания от цялата страна и чужбина.

Динамиката е взривяваща и

дава невероятен

адреналин, от който 

аз имам нужда

- Случвало ли се е да влизате в студиото, без да знаете нищо за госта си, или с тема, по която трябва да импровизирате?

- Няма нито един момент, в който да е започнала началната шапка на предаването и аз да не съм готов. Ефирът не е игра, а огромна отговорност, която не се претопява в рутината. Единствените моменти, в които може да не знам какво се случва, са, когато има извънредно събитие. И тук обаче трябва да имам сигурна основна подготовка по най-важните теми за обществото.

Често темите на предаването се променят по време на самото излъчване. Например аз водя разговор, а в слушалката продуцентът ми казва, че след минута трябва да прекъсна и да включа събеседник по телефона или да премина към жива връзка от мястото на извънредно събитие. Моята работа в тази ситуация е всичко това да става по най-добрия телевизионен начин, с необходимия преход на темите и важното обобщение. Тогава може да си позволя импровизиация, но изцяло в рамките на професионалните стандарти.

В последните дни преди началото на извънредното положение имаше протест на медицинстките сестри, които се бяха барикадирали в сградата на парламента. Успяхме да се свържем се една от тях, но в този момент продуцентът ми каза в слушалката, че

жената, с която сме се свързали,

най-вероятно е тази, която стои на перваза

Това е класически пример за изключително напрегната ситуация, в която всяка една моя дума трябва да е на мястото си, за да не може да бъде разбрана превратно. Важното беше, че жената иска да говори с нас, защото така се чувстваше сигурна. Охраната от НСО беше до нея, помолих я да предаде телефона, за да говоря с тях. В този момент знаех само едно - трябва да дадем и подробен и обективен контекст на случващото се, за да може зрителят да направи своята преценка информирано.

Сещам се и за големия протест на 2 септември. Ефирът продължи извънредно, имахме репортери и оператори на повече от 5 позиции само в пространството около Народното събрание. Случваше се репортерът да не вижда какво операторът показва в конкретни моменти, защото при сблъсъците оставаха разделени. Тогава аз, виждайки картината, която предаваме на живо, трябваше да разкажа какво се случва в реално време.

- От години сутрешните тв блокове се превърнаха в актуални разговори с политици. Защо те, а не артистите и музикантите, са по-известни у нас?

- Интересното е, че тази тенденция се запази и стана наш, български патент. Има много фактори, които обясняват този феномен и сигурно голяма част от тях са описани в книгите за народопсихология. И тук отново bTV успя да наложи формата - политиката рано сутрин - моментът, в който се задава дневният ред. Каним хората, от които зависят процесите в страната, защото те дължат отговори на обществото -, дължат обяснения за своите решения.

- Колко важна е обективността за тв водещия? Въздържате ли се да показвате предпочитания към определени политици в студиото?

- Равно отдалечен от всички - това е моят принцип с гостите, особено с политиците. Не е моя работа да показвам пристрастия. Като журналист с национална трибуна аз имам отговорност пред всички зрители с разнообразни политически възгледи. Когато съм в ефир, аз съм връзката на хората с госта. Моята роля не е да ги занимавам със собствената си особа, с предпочитанията или егото си.

Затова трибуната на “Тази сутрин” е открита за целия политически спектър и именно затова е разпознаваема с изключителна тежест пред аудиторията.

- Преди време Елена Йончева толкова се ядоса на ваш въпрос в студиото, че хвърли микрофона си на земята и демонстративно напусна предаването. Притеснявате ли се, когато се стигне до скандал с някой гост, или подобно напрежение в разговора е умишлено търсено? Скандалните ситуации повишават ли зрителския интерес?

- Нито за момент

не съм се притеснил от реакцията на Йончева

Моите въпроси бяха най-логичните. Моята работа не е да направя тв студиото комфортно на събеседника. Политиците, които идват тук, знаят, че нищо няма да им бъде спестено. Никога не действам с умисъл и преднамерено и мисля, че зрителите виждат това в годините, в които сме заедно през екрана.
Когато съм всеки ден в ефира, няма как да остане незабелязано, ако имам едни или други пристрастия. Затова действам с честност и откритост към публиката.

- През лятото заведохте дело за клевета заедно с Венелин Петков срещу Валери Симеонов, който ви нарече корумпирани. Докъде стигна то?

- Делото върви по законовите процедури. Разчитам изцяло на справедливостта на българския съд. Не се замислих и за момент дали да защитя името си. Поведението на Валери Симеонов беше недопустимо и той трябва да понесе отговорност за думите си.

- Би Ти Ви новините отбелязват на 18 ноември 20 години от създаването си. Как се задържа доверието на зрителите толкова време?

- Битката за доверието е всеки ден - с всяка емисия новини, предаване и казана дума. От самото си създаване bTV отстоява каузата на качествената и свободната журналистика. Това понякога е трудна задача, но мисля, че в последните години го доказваме по категоричен начин. 20 години по-късно продължаваме да чуваме: “Това го казаха го по bTV, в bTV Новините”. Това е свидетелството, че вършим работата си качествено. Най-силното оръжие в морето от фалшиви новини е истината и нашата кауза е да я търсим и отстояваме.

- Как технологиите промениха журналистиката и лично вашата работа?

- Технологиите днес позволяват да се включим по всяко време от всяка една точка на България. Давам пример - в началото, когоато започвахме активно да правим преки включвания, разполагахме с една релейна кола и търсихме видима връзка с Копитото, за да сме сигурни, че има сигнал. По-късно нещата се промениха, но бяхме огранчени от кабела, с който свършваше камерата. Трябваше да съобразяваме какво разстояние ще трябва да изминем, за да решим къде и как да се разположим. Днес това става с антена предавател или раница с интернет, без никакви ограничения в пространството.

Едно нещо не се е променило обаче. Дори да разполагаш с космическа технология, нямаш ли качествено журналситическо съдържание, всичко губи смисъла и стойността си и остава просто една хубава картинка.

- Технологиите обаче превърнаха хората от сутрешния блок на Би Ти Ви в най-снимания екип на тв предаване. И това е заради вашите селфита, които доста често правите. Те дори получиха прозвището “хекимянка” заради модела - вие винаги сте на преден план, но успявате да покажете целия си екип. Защо ги правите?

Самоснимането за мен започна

още преди да бъде измислена думата селфи

и имам доказателства за това. (Смее се.) Държа да снимам и хората, с които работим заедно, защото техният труд не е видим на екрана, трудът им не е по-маловажен, нашата работа е отборна. Затова правя всичко възможно на общите ни снимки всеки да бъде в кадър, а понякога сме много хора. Не крия, че с колегите сме близки, живеем с личните радости и тревоги на всеки един от нас.

- Някога искали ли сте да бъдете в друго предаване или в новините, а не само в сутрешния блок?

- През всички години преминах през различни трансформации, формати и възможности за изява в много различна светлина. Сутрешният блок обаче остава моята любов. В него имаме възможност да разкажем една история по-дълго, отколкото в новинарска емисия. Сутрешният блок на bTV е школа, част от личния ми свят и затова е толкова специален. Венелин Петков (директор “Новини, актуални предавания и спорт” в bTV - бел. ред.) обаче наложи един изключително работещ модел, в който няма строго разделение между новините и предаванията - ние сме един взаимовързан нюзрум и това означава, че всеки от нас допринася за развиването на темите по всички канали и с всички средства на журналистиката.

- Кога започнахте в Би Ти Ви и помните ли първите си стъпки в телевизията?

- Използвам дните в домашен офис да систематизирам цялата информация, която е в личния ми компютър, сред която са и снимките. Оказа се, че помня почти всичко - от първия репортаж за аквариумни рибки, през първите преки включвания в ефир до любимите ми изнесени предавания.

- Как избрахте Би Ти Ви, защо отидохте там?

- Годината беше 2004, аз бях първи курс “Журналистика” в Софийския университет - често си припомням началото. Тогава Атанас Малеев, който беше репортер от сутрешния блок и също следваше журналистика, ме покани да помагам за сутрешния блок през лятото. Нищо не знаех за професията и започнах да се уча от най-добрите. Благодарен съм за шанса, който ми беше даден тогава от Анна Тодорова, която беше изпълнителен продуцент на предаването.

- Защо решихте да учите журналистика?

- Кандидатствах за различни специалности, бях приет да уча и право, журналистиката беше първият ми избор и остава такъв и до днес. Решаването на проблемите в обществото, което е най-голямата сила на професията ни, е един от основните ми мотиватори. От днешна гледна точка мога да добавя, че срещите с хората и различните съдби, до които ме е докоснала професията, са онова, което ме накара да се влюбя в работата си.

- Само за работа говорим, а как изглежда личният ви живот? Остава ли ви време за него?

- Не деля работата от личния живот- много често те си взаимодействат. Това е животът, който живея, не съм журналист от 9 до 5. Сигурен съм, че всеки, който гори в професията си, мисли като мен.

Понякога е много трудно да обясня на близките ми хора, които не са в тази сфера, какво точно имам като ангажименти, защо все съм зает. Радвам се, че вече всички мои приятели са ме приели с този график и натовареност и няма нужда дори да им обяснявам, затова ценя всеки един от тях.

- Как родителите ви коментират работата ви? Колко често се прибирате при тях?

- От 2003-а живея далеч от родителите си, но дистанцията не ни раздалечи. Успяваме да сме заедно поне няколко дни в месеца. Много често те идват на гости в София. Изключително много държа на семейството си, защото знам, че това, което нося в душата си, дължа на тях.

- Кое е вашето кътче от рая, къде обичате да си почивате?

- Има едно малко кътче незастроена земя на нашето море, над Арапя - широко поле, пуст плаж и един скалист нос, по който може да се слезе до водата. Старая се поне веднъж в годината да отида там.
Имам и много други други любими места - цели региони. Обожавам да пътувам по селата в Гоцеделчевско. Родопите ме изненадаха с “Каньона на водопадите” - локация, на която бях за първи път тази година. Троянският Балкан също ме впечатлява.

Най-четени

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Навремето баща ѝ не смятал дизайна за сериозен бизнес, подходящ за дъщеря му Уникални автомобили, иновативни влакове, екологични пространства, цели китайски градове и името на България, замесено във всичко това. Благодарение на Петя Георгиева-Бертони - млада и амбициозна жена, която от няколко години има една цел – да осъществява най-смелите

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Дистанционната работа започва да става опасна

Дистанционната работа започва да става опасна

Умората е по-голяма и води до увеличаване на предразсъдъците Макар правителството ни да отказва да въвежда втора национална блокада заради коронавируса, все повече хора и у нас са принудени да се върнат към работа от вкъщи, защото децата не учат или пък самите те са контактували със заразен. И вероятно откриват, че за разлика от пролетта

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ - Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок? - Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийската автокъща MAX CONTROL AUTO, разположена на "Околовръстен път" 3, е пуснала обява в немския сайт за коли mobile.de за продажба на Bugatti Chiron за 3 милиона евро. Предполага се, че луксозният автомобил е собственост на Ваньо Алексиев. Въпросният Bugatti Chiron все още е в гаранция, произведен е през юни 2018 година и има пробег 3783 км

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Габрово и София минаха 1000 инфектирани на 100 хил. Министърът: Системата е нереформирана, това я пренатовари Трета по смъртност е вече България в ЕС и на второ място на Балканите с 14,3 починали на 100 хил. население. А броят заболели на 100 хил. стигна 658 души, което ни нарежда на 13-о място в Европа

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Основателят на “Майкрософт“ Бил Гейтс прогнозира нова пандемия за човечеството, предава NOVA.  Милиардерът записа подкаст с актрисата Рашида Джоунс и главния специалист по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи. Тримата обсъдиха коронавируса и промените, които той предизвика. По време на разговора Джоунс го попита действително ли нова пандемия

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават противоепидемичната обстановка да края на март, университети, училища и ясли се заварят, както и ресторанти и нехранителни магазини, няма да има колективни спортни мероприятия и екскурзии. Тези мерки предлага здравният министър Костадин Ангелов от петък. В сряда те ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет

Най-коментирани

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

Банката за развитие планира да удължи срока за кандидатстване до юни 2021 г. Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за която получи мандат от правителството, както и за удължаване на срока за кандидатстване до юни 2021 г

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

Живот и здраве през март ще се ремонтира пътят от Самоков през Долна баня до Ихтиман. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на пътя Самоков - Дупница след посещението си в Самоковл На видеоклип, публикуван на страницата на министър-председателя във фейсбук“, се виждат министърът на икономиката Лъчезар Борисов и зам

Три нови мерки подкрепят бизнеса, социалната и здравната система

Три нови мерки подкрепят бизнеса, социалната и здравната система

С три нови мерки, финансирани със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", ще бъдат подкрепени бизнесът, социалната и здравната система по време на пандемията, предизвикана от COVID-19, съобщават от социалното министерство. Общата стойност на мерките е 315 млн. лв. До края на годината ще бъде отворена за кандидатстване

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

Компанията "Уолт Дисни" освобождава 32 000 свои служители заради кризата, причинена от пандемията от COVID-19. Съкращават главно работници от тематичните си развлекателни паркове. Очаква се служителите да бъдат освободени в началото на 2021 г., до март месец, предава Deadline. През септември "Дисни" разкри

Утре влизат в сила облекчените условия на мярката "Заетост за теб"

Утре влизат в сила облекчените условия на мярката "Заетост за теб"

От утре работодателите и търсещите работа вече ще могат да се възползват от облекчените условия на мярката "Заетост за теб", съобщават от Агенцията по заетостта. Целта на промените е да бъдат удовлетворени в по-голяма степен нуждите и на бизнеса, и на безработните. Промените се изразяват в следното: увеличение на субсидирания период на заетост до

Туризмът в Турция вероятно ще се свие със 70 % т. г.

Туризмът в Турция вероятно ще се свие със 70 % т. г.

Туристическият сектор на Турция вероятно ще се свие със 70 процента тази година поради пандемията от коронавирус, съобщи министърът на културата и туризма на страната Нури Ерсой, цитиран от Анадолската агенция. "Изглежда ще приключим 2020 г. с приходи от туризъм малко над 11 млрд. долара и над 15 милиона посетители", каза Ерсой на онлайн проява

Биткойнът поевтиня с над 10%

Биткойнът поевтиня с над 10%

Биткойнът поевтиня с над 10% за последните 24 часа. Стойността му падна на около 16 500 долара, според данни на платформата CoinDesk. Това е най-драстичният дневен спад от три месеца. В началото на седмицата курсът на биткойн превиши прага от 19 000 долара за първи път от три години. В четвъртък цената на биткойн достигна 19 495 долара - много

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.. Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г. Изключение прави текстът на параграф 6 за данъчните приходи и приходите от даренията. Той влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“. В днешния ден парламентът утвърди механизъм за определяне на основни бюджетни

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

Компанията "Уолт Дисни" освобождава 32 000 свои служители заради кризата, причинена от пандемията от COVID-19. Съкращават главно работници от тематичните си развлекателни паркове. Очаква се служителите да бъдат освободени в началото на 2021 г., до март месец, предава Deadline. През септември "Дисни" разкри

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.. Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г. Изключение прави текстът на параграф 6 за данъчните приходи и приходите от даренията. Той влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“. В днешния ден парламентът утвърди механизъм за определяне на основни бюджетни

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Петъчният пазар в Одрин се закрива за две седмици заради епидемията на коронавируса, съобщиха от областната управа на града, съобщи БТА. Прочутият одрински пазар Улус на открито в петъчните дни масово се посещаваше и от български граждани, които купуваха оттук всичко необходимо, привлечени от ниските цени поради девалвацията на турската лира

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

Правителството на Доналд Тръмп даде допълнителен срок от една седмица на БайтДенс (ByteDance), собственика на китайското приложение за видеа ТикТок (TikTok) да премести дейността си в САЩ под американски контрол, предаде Франс прес. Отсрочката до 4 декември отлага заплахата приложението да бъде забранено в САЩ

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

Приоритет в програмата остава подкрепата за малкия и средния бизнес Големите компании вече ще могат да кандидатстват по гаранционната програма за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Заемите се вдигат от 1 млн. на до 2 млн. лв., тъй като ББР е получила разрешение за тези промени от Европейската комисия

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни
за управление схеми

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни за управление схеми

Работодателските организации и търговците в моловете настояват НАП да управлява мерките в подкрепа на затворените бизнеси Много бизнеси в България все още не са получили обявените при въвеждането на извънредното положение през пролетта помощи. Затова сега исканията са за спешно подпомагане на затворените бизнеси

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

С 9% намаляват основната пенсия при втора, това вдига и парите на вече пенсионирали се военни и полицаи Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

„Зеленият коридор” за пазаруване от възрастни хора в хранителните магазини от събота ще е вече само един – от 8.30 до 10.30 часа сутринта. Това се чете в заповедта на здравния министър, която влиза в сила от 23:30 часа на 27 ноември и ще е в сила до 21 декември. Можете да я видите цялата заповед ТУК

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Минималната работна заплата ще стане 650 лв. от 1 януари 2021 г. Размерът й ще се повиши с 6,6% в сравнение с настоящата година, реши правителството. Прочетете материал на "24 часа" по темата: Финално: 650 лв. става минималната заплата, 504 лв. чисто ще остават на най-ниско платените Предлаганият нов размер на минималната работна заплата от 650 лв