Работодателските организации и търговците в моловете настояват НАП да управлява мерките в подкрепа на затворените бизнеси

Много бизнеси в България все още не са получили обявените при въвеждането на извънредното положение през пролетта помощи. Затова сега исканията са за

спешно

подпомагане

на затворените

бизнеси,

заяви вчера председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Освен това българският бизнес няма възможност да чака администриране на сложни схеми, например на тези по оперативните програми, които не може да се управляват гъвкаво, каза главният секретар на АИКБ Милена Ангелова.

Още във вторник четирите най-големи работодателски организации в България – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, изпратиха до управляващите писмо с предложение да се въведе

работещ

модел за

подпомагане,

който да не е толкова тромав. Работодателите настояват за държавна подкрепа, препоръчана от Европейската комисия и прилагана в редица европейски страни. Според тях тя може да бъде бързо осъществена и администрирана от НАП.

По същество тя представлява финансова подкрепа за фиксираните разходи на дружествата, които са принудително затворени, за определен период от време.

Интензитетът на тази помощ може да бъде 70% за компаниите и 90% за микро- и малките предприятия, както препоръча Европейската комисия.

За да получат помощта, фирмите трябва да имат

30% спад

на оборота

и това НАП лесно може да установи по справките декларации за ДДС. За да се избегнат евентуални злоупотреби с декларациите, работодателите предложиха помощта да се ограничи само за минал период, примерно от началото на годината до октомври.

Другото предложение е на затворените бизнеси да се даде

отсрочка за

плащането

на данъци и

осигуровки

Българската ритейл асоциация, която обединява търговците в затворените временно молове, настоя в сряда след обявяването на локдауна държавата да поеме разходите за наем, ток, вода, отопление, както и 100% от дължимите трудови възнаграждения на заетите в техните фирми по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки.

А поради невъзможност и забрана да бъде извършвана стопанска дейност за съответния период работодателят да се освобождава от задължението да заплаща съответните данъци и такси. Те също настояват това да важи за фирмите, които докажат, че имат над 30% спад на оборотите вследствие на пандемията.

Търговците също посочиха, че такава помощ може лесно да бъде администрирана от НАП, която разполага с всички данни за фирмените обороти, и най-важното – да се прилага спешно, максимум от 14 до 28 дни след спирането на дейността.

От асоциацията посочиха, че много от техните членове

не са

издържали

първия удар

при затварянето на моловете през март и са фалирали, а сегашното затваряне ще ги доубие.

156 млн. лв. ще насочи държавата към нови мерки в помощ на бизнеса - покриване на разходи или част от оборота, която е загубена, обяви в сряда министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Освен това ББР вече има одобрение от ЕК да финансира с до 1 млн. кредит малки и до 2 млн. лв. средни фирми при облекчени условия.

За възможността ББР да отпуска безлихвени кредити до 2 млн. лв. виж тук.