Така ще се осигурят кадри за дефицитните професии, а работодателят трябва да гарантира добра заплата

Студенти в дефицитни за държавата професионални направления като медицина, енергетика и машиностроене, сключили договор за стаж с работодател, ще трябва да работят при него 5 г. след дипломирането си.

В замяна държавата се задължава да поеме напълно или частично таксите им за следването - в зависимост от това дали са държавна поръчка и платено.

Това предвижда проект на наредба за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател на министър Красимир Вълчев, публикуван за обществено обсъждане. Наредбата допълва промените в Закона за висшето образование, които би трябвало да оптимизират връзката между висшето образование и потребностите на икономиката. Целта е да се осигурят кадри за дефицитните за пазара на труда професии.

Всяка година образователният министър ще утвърждава списък със специалностите, за обучението в които се осигуряват средства от държавния бюджет. Министерският съвет пък ще приема списък с работодатели, които имат право да сключват договори със студентите. В него ще бъде посочван и броят на младежите, с които бизнесът е заявил готовност да сключи договор.

Тези студенти няма да заплащат такси за обучението си, като в същото време ще имат стаж при съответния работодател по специалността си.

Съществено предизвикателство в последните години е и намаляването на дела на висшистите, които напускат страната. Необходими са повече усилия, насочени към спиране на образователната и трудовата миграция, към задържане на знаещите и можещите млади хора в България, е посочено в оценката на ефекта на въздействието на документа.