Проекти от стратегическо значение за Република Северна Македония, сред които проектът за регионално свързване Коридор номер осем, газопроводът Гърция-Северна Македония, инвестициите в здравеопазването, опазването на околната среда и енергийната ефективност бяха основните теми на среща в петък между премиера Зоран Заев и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, съобщава агенция МИА.

В срещата участва и финансовият министър Фатмир Бесими, който заедно с премиера Заев отбеляза, че правителството търси начини за подпомагане на гражданите по време на пандемията и се подготвя за икономическото възстановяване на страната след преодоляването й.
Зоран Заев е заявил, че РСМ е силно ангажирана с европейския дневен ред. Той е посочил, че подобряването на регионалната инфраструктура ще свърже по-добре Западните Балкани и това ще даде отражение и върху по-доброто политическо сътрудничество. "Също толкова важна е и подкрепата, която получаваме, за подобряване качеството на живот на нашите граждани", каза Зоран Заев и благодари на Лиляна Павлова, съобщава БТА.

Финансовият министър Фатмир Бесими е подчертал важността на подкрепата на Европейската инвестиционна банка за националния план за икономическо развитие.

Европейската инвестиционна банка вече финансира или е готова да започне финансиране на проекти в сферата на здравната грижа, онлайн образованието, изграждането на институционален капацитет.

Регионалните и местните проекти, които ще бъдат финансирани, ще бъдат съгласувани с икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани на Европейската комисия.