- Така е, заради забавени промени в закон

- Въпреки забавянето обаче в следващите 6 години се отваря пазар за над 80 млн. лв.

Смяната на уредите за разпределение върху радиаторите, топломерите и водомерите за топла вода с дистанционни не е задължителна у нас. Независимо че от 25 октомври влязоха в сила изисквания и срокове за монтиране на дистанционни уреди, залегнали в директива (ЕС) 2018/2002. Тя постановява, че от тази дата всички уреди, когато им изтече срокът, трябва да бъдат заменяни с такива с дистанционен отчет. Въпреки че някои медии вече съобщиха, че смяната на уредите с такива с радиоотчет е задължителна, хората трябва да знаят, че това не е вярно. Причината -

евродирективата

не е

транспонирана в

законодателство

А тя разпорежда:

l Измервателните уреди или топлинните разпределители, монтирани след 25 октомври 2020 г., са устройства с дистанционно отчитане.

l До 1 януари 2027 г. съответните измервателни уреди и топлинните разпределители, които вече са инсталирани, но не са с възможност за дистанционно отчитане, трябва или да бъдат преустроени така, че да могат да се отчитат дистанционно, или да бъдат заменени с уреди с възможност за дистанционно отчитане, освен ако съответната държава членка не докаже, че това е икономически неефективно.э

Така че до тази дата всички уреди за отчитане на парно и топла вода трябва да позволяват дистанционен отчет, което означава, че дори например водомерът за топла вода да не е с изтекъл 10 г. срок на метрологична годност, трябва да бъде сменен.

Според директивата от 1 януари 2022 г., ако крайните ползватели имат дистанционни уреди, им се осигурява информация за фактурирането или за потреблението въз основа на реалното потребление или на показанията на топлинния разпределител поне веднъж месечно. Отоплението и охлаждането може да бъдат освободени от това изискване в периодите извън отоплителния/охладителния сезон.

За да няма объркване, “24 часа” се обърна към Министерството на енергетиката. Оттам ни отговориха, че у нас тези правила и срокове все още не действат, защото директивата не е пренесена в българския Закон за енергетиката.

Промените не са внесени в парламента. Те се правят през проект за промени в Закона за енергийната ефективност, които бяха публикувани за обществено обсъждане на 29 април, а срокът за мнения и забележки изтече на 29 май. Новите законови норми в енергийната ефективност засягат изпълнението на целите до 2030 г., интересите са сериозни и е нормално да се търси баланс, което пък води до забавяне. От Министерството на енергетиката не се ангажираха със срок.

В директивата е записано, че държавите членки въвеждат в сила необходимите законови, подзаконови и административни разпоредби съобразно настоящата директива най-късно до 25 юни 2020 г. За текстовете за дистанционния отчет срокът е 25 октомври, когато те всъщност влизат в сила.

Заради неизпълнението на тези сроковэе

е възможно

еврокомисията

да започне

наказателна

процедура

срещу страната ни, но депутатите са доказвали, че бързо и спешно могат да се справят с приемането на закона.

Колко уреди, топломери и водомери ще се подменят поетапно?

По данни на Министерството на енергетиката към септември 2018 г. - по-нови няма, сградите с монтирани разпределители на отоплителните тела са 17 357.

Уредите върху

отоплителните

тела са

1 276 299,

от тях електронен тип са 697 007, с дистанционен отчет са 574 056 и най-старите, от изпарителен тип, са 57 909.

Водомерите за топла вода са 660 061. Броят на тези с дистанционно отчитане е 39 536.

Това е картината с уредите, които подлежат на смяна. Когато им изтече срокът, но не по-късно от 1 януари 2027 г., трябва да се купят дистанционни.

Пазарът се държи от топлинните счетоводители, защото техен е и софтуерът за разчитането им. Общо фирэмите за дялово разпределение са 28, но първите 6 държат над 83% от уредите в страната. Компанията на първо място е с пазарен дял от 41,24%, по данни от септември 2018 г.

Попитахме топлинен счетоводител колко струва подмяната с дистанционни в стандартен апартамент.

За такъв тип жилище с един водомер за топла вода (единична цена 90 лв. с ДДС монтаж, пломбиране, програмиране и узаконяване) и 3 уреда за три стаи с централно отопление (единична цена 39 лв. с ДДС монтаж, пломбиране, програмиране и узаконяване)

тази подмяна би

струвала 207 лв.,

ни отговориха оттам.

Друга фирма за дялово разпределение предлага дистанционните уреди също за 39 лв., а водомерите – за 89 лв.

Целият пазар за подмяна на разпределителите върху радиаторите с дистанционни е за 27 млн. лв., ако ползваме данните от септември 2018 г. Замяната на водомерите, която ще е за по-дълъг период, ще струва към 56 млн. лв. за всички клиенти на топлинна енергия, без да се броят тези, които вече са ги сменили. Така че в предстоящите 6 години се отваря пазар за над 80 млн. лева.

По данни на единия от топлинните счетоводители пикът на смяната ще бъде през 2024 г., когато изтича животът на най-много от сега монтираните.

През 2023 г. 11% от клиентите на тази фирма ще трябва да купят дистанционни разпределители. През 2024 г. на подмяна подлежат уредите на 48% от домакинствата, през 2025 г. процентът е 20, през 2026 г. – 11 на сто, и през 2027 г. – изтичэа животът на уредите на 10% от клиентите им.

При водомерите за топла вода е по-различно. Сегашните, ако не са дистанционни, се демонтират след изтичането на 10-годишен живот, но най-късно до 1 януари 2027 г.

Тъй като новите сгради са с топломери, които реално мерят потреблението в жилището, е интересна статистиката и за тях.

Към септември 2018 г. броят на сградите с индивидуални топломери е 3310 и отбелязва ръст от 24,95% спрямо октомври 2014 г., която е избрана за година за сравнение.

Самите топломери са 73 620, ръстът е 19,43 на сто.

Общият брой на монтираните апартаментни топломери с дистанционно отчитане е 10 826, което е ръст от 161,47%. Това показва, че в не малко от апартаментите в новите сгради поначало се монтират дистанционни уреди. 

Никоя разпоредба

не принуждава хората

да заменят водомерите

за студена вода

При купуването на дистанционен уред

да се внимава дали отчетниците на ВиК или

топлинният счетоводител могат да ги четат

Няма действащ текст в закон или наредба, който да задължава хората да монтират отсега нататък само водомери с дистанционно отчитане, заявиха пред “24 часа” от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За последен път опит да се запише такова изискване в Наредба 4 на регионалното министерство, която урежда всички въпроси на водоснабдяването, бе направен през 2017 г. Но тогавашният омбудсман Мая Манолова направи цяла кампания срещу дистанционните водомери, твърдейки, че това е скрит лобизъм в полза на само една фирма, и идеята бе изоставена.

“Няма обаче и забрана да се монтират водомери с дистанционно отчитане. Достатъчно е да са метрологично сертифицирани и съответното ВиК дружество да има софтуер за отчитането и обработката на показанията им”, казаха от министерството.

Първо това трябва да провери всеки потребител, преди да купува такъв водомер”, предупреждават от ведомството.

Всъщност има една разпоредба, която задължава водомерите да са с дистанционен отчет и това е за новите сгради. Тя е в чл. 30, ал. 2 на Наредба № 4/17.06.2005 г. за проектиране, изграждане и експлоатация на сградни водопроводни и канализационни инсталации от 29.09.2005 г. Тя гляси, че индивидуалните водомерно-арматурни възли за студена вода и за гореща вода за битови нужди за нови жилищни сгради се проектират с водомери с импулсни изводи за дистанционно отчитане. За тези сгради още по проект се предвижда да са с водомери за отчитане от разстояние.

На пазара и онлайн има много оферти за водомери с дистанционен отчет, цените са 80 лв., 90 лв. и над 100 лв., а едно от водните дружества оферира уред с модул за 300 лв. с ДДС.

Задължителна обаче ще стане подмяната на топломерите за топла вода, когато бъдат направени промените в енергийния закон. Не трябва старият водомер да се сменя с дистанционен веднага.

Клиентите могат спокойно да изчакат уредът им да премине 10-годишния срок на годност и тогава да пристъпят към смяна с нов, който позволява радиоотчет, съветват от един от топлинните счетоводители.

Клиентите трябва да бъдат внимателни, защото уредът трябва да може да се отчита дистанционно от топлинния счетоводител, който обслужва етажната собственост. Този, който чете топломерите, трябва да може да отчита и дистанционните водомери в сградата, за да се гарантират коректни сметки. (24часа)