Две нови улици ще бъдат изградени, за да се осигури достъп до суперкомпютъра, който България ще получи в "София Тех парк".

Едната ще е ул. "Северна", която ще е успоредна на "Цариградско шосе". Тя ще е 900 м с по 2 ленти и широк 5 м тротоар, а другата ще е "Йордан Венедиков", която ще бъде доизградена и разширена. За целта правителството ще отпусне 5 млн. лв.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекция на строителството на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра. Тя беше започната през юни и ще е готова до края на февруари.

" Последната година дадохме ясен отговор на всички критици, че медицината и науката могат буквално да спасят човечеството, затова се радвам, че в София ще има суперкомпютър", каза Фандъкова.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че това е знаков ден за България. "Иновациите са много важни за нас. Днес дадохме 7 млн. лв. за иновации през Националния иновационен фонд", изтъкна той.

20 млн. лв. е дало правителството за доставката и инсталацията на машината, а всяка година ще се отпускат по 3,8 млн. лв. за експлоатацията й, заяви финансовият министър Кирил Ананиев.

"Благодарение на новите технологии иновациите дават резултат тук и сега. През 2018 г. започнахме проекта с много усмивки отсреща, че това няма как да се случи. Тогава Европа произвеждаше 5% от изчислителните машини, а сега - 35%. Без свръхизчислителна мощност няма как да отговорим на предизвикателствата. Тази криза няма да е последната в медицината, ще си говорим и за сигурност на пътища, за инвестиции и нови работни места. Това е и послание за младите хора, които ще изберат да се развиват тук" каза еврокомисарят Мария Габриел.

Тя изтъкна и, че в класирането на европейските градове за иновации София е сред най-бързо развиващите се.

"Изпращаме една извънредно трудна година и много лесно би било като много политици да тръгнат по пътя на популизма и да сочат проблемите, но не е лесно да ги решат. В най- тежката комбинация от кризи нито един модернизационен проект на България не е спрян, а напротив- те се ускоряват. Десетки години чакахме инвеститори да дойдат и после да градим инфраструктура, а сега е обратното, това е правилното" заяви президентът Росен Плевналиев. Помещението, в което ще се разположи суперкомпютъра

Помещението, в което ще се разположи суперкомпютъра