Търговията от разстояние стигнала 30% в пандемията

Храна, поръчана по интернет или телефон, ще може да се доставя и с пощенски или куриерски услуги. Фирмите, които предлагат продуктите обаче, ще трябва да посочат в заявлението си за регистрация информация за фирмата, която ще извършва транспортирането. Това предвижда нова наредба на земеделското министерство за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние, която е пусната за повторно обществено обсъждане. Причината е, че по първоначалния вариант са постъпили голям брой бележки и предложения.

Така освен доставка на хранителни продукти с превозни средства, които отговарят на хигиенните изисквания на европейските регламенти и закона за храните, е дадена възможност да се използват още мотоциклети, мотопеди, електрически тротинетки, велосипеди. Изискването обаче е те да бъдат снабдени с контейнери или други подходящи транспортни опаковки, които са обозначени с името на доставчика. Задължително е опаковането на храните да е по начин, който ги предпазва от замърсяване по време на превоза.

Въвежда се и изискване лицата, които извършват доставки на храни при търговия от разстояние до краен потребител, да имат лични здравни книжки. Те трябва да се носят и дават при поискване от контролните органи.

Според наредбата официалният контрол при дистанционните продажби на храни с изключение на бутилираните води се прави от агенцията по безопасност на храните. Инспекторите на БАБХ ще вземат проби от храните, търгувани от разстояние, за да ги проверят дали отговарят на българското и европейското законодателство. Това ще става с поръчка през средството за комуникация от разстояние, като служителите предварително се идентифицират и уведомят бизнес оператора. В този случай той трябва да предостави пробите от храни безвъзмездно. Разписана е и процедурата за вземане на проби при сигнали за опасни и некачествени храни на пазара. Ако те не се потвърдят и продуктите съответстват на изискванията, цената за лабораторното изпитване ще се плаща от лицето, подало сигнала или жалбата.

Инспекторите на БАБХ ще могат да вземат и тайно проби от храни, които не са безопасни или са обект на измама без да уведомяват бизнес оператора. При извършването на официалния контрол те могат да искат съдействие и от органите на МВР, Агенция “Митници” и Комисията за защита на потребителите.

В мотивите на земеделското министерство към наредбата пише, че търговията с храни от разстояние е достигнала около 30% в условията на пандемия.