Според министър Емил Димитров водните дружества в морската столица и Бургас не направили нищо за една година, за да има допълнителни количества

Според ВиК това било провокация, не виждат проблем и опасност от режим

През януари Варна ще получи още по-малко вода за пиене от язовир “Камчия”. Министерството на околната среда отпуска на морския град 2 млн. куб. м, докато през декември им дадоха 2,5. Това показва актуалният месечен график за използването на водите.

Количествата за Бургас също са ограничени, но се запазват в размера от декември - 3,5 млн. кубика. В същото време нивото на водата в язовира се е вдигнало. Към края на декември наличният полезен обем в “Камчия” е 28,1%, или 44,484 млн. кубика, докато месец по-рано е 32,590 млн. кубика.

Все пак Варна не е толкова ощетена за януари, тъй като в средата на декември министърът на околната среда е направил изменение в графика за язовира, с който ограничава допълнително водата за града до 1,5 млн. кубика.

От разясненията в графика става ясно, че Варна всъщност получава два пъти повече вода за пиене, отколкото би трябвало. А само за първите 10 дни на декември ВиК-то е изразходило 1 милион кубика, което е и причината количеството за месеца да бъде ограничено.

В началото на декември в Областна администрация - Бургас, е проведена среща с шестима областни управители – на Търговище, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол, директорите на Басейнови дирекции, на “Напоителни системи”, кметовете и директорите на ВиК дружествата. Те единодушно били взели решение отпусканите водни количества от яз. “Камчия”

за Варна да

бъдат редуцирани

до 1 млн. куб. м,

за да има повече

вода за Южното

Черномориe

Поради затрудненията на ВиК оператора обаче се предоставят два пъти повече количества.

На същото заседание било решено до 20 февруари 2021 г. “ВиК Бургас” да изгради необходимите съоръжения от яз. “Порой”, с които да се насочва вода към “Камчия”. Било е дадено указание да се възстанови старият водопровод от яз. “Ахелой” до деривация “Китка”, включително помпената станция. Също така да се подготви водовземната кула на яз. “Камчия” за разполагане на салове и помпи за ползване на вода от мъртвия обем на язовира в случай на криза.

Тогава е бил поставен въпросът защо цяла година “ВиК Варна” не предприема никакви действия, с които градът да се захрани от девненските извори. Дружеството трябвало да има авариен план за водоснабдяване. Операторът бил уведомен година предварително за необходимостта от включването на допълнителни водоизточници.

А министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че “ВиК Варна” и областният управител на града в продължение на 11 месеца не са предприели действия за осигуряване на допълнителни водни количества от девненските извори. Те били уведомени за това още на 1 февруари миналата година, тъй като в противен случай водата от “Камчия” ще стигне до май 2021 г., ако няма валежи.

През септември на всички ползватели е бил изпратен график за наличните количества в язовира. Той е съобразен с възможността Варна от септември да получава по-малки количества за сметка на Бургас. При ограничение от 1,5 млн. кубика за Варна между септември и юни тази година са щели да се съберат 13,5 млн. куб. м, с които Бургас да има вода за още 4 месеца при липса на приток. При по-голяма икономия дори можело да се осигури вода за цялата 2021 година.

В одобрения за януари график от МОСВ е записано, че вместо предложения и ефективни действия започнала кампания, с която да се прикрие бездействието и продължи използването на количества от яз. “Камчия”. Публично се отбелязвало, че

ако се ограничи

водата от

язовира, цената

щяла да се

увеличи между

4 и 11 пъти

и Варна щяла да остане на режим.

Според министерството бездействието на “ВиК Варна” е причината извънредно да се предприемат действия по изграждането на резервно водоснабдяване на Бургас в съкратени, аварийни срокове, за което ще отидат 60 млн. лв.

В отговор на тези обвинения в сряда директорите на водните дружества във Варна и Бургас Валентин Вълканов и Ганчо Тенев дадоха пресконференция и заявиха, че нямало да има водна криза. А твърденията за такава били “безпочвени твърдения, политически провокации”, каза областният управител на Варна Стоян Пасев.

Според него някой искал да скара двата града, като се говорят неистини. Според него не е имало 11-месечна кореспонденция между екоминистерството и областната управа за проблем с водата, а едно писмо от септември 2020 г. В язовир “Камчия” в момента имало достатъчно вода и за Варна и Бургас за тази и за следващата година.

През декември министърът на околната среда без основателна причина реши да намали количеството на водата за Варна, твърди още Пасев.

За него било недопустимо в условия на пандемия да се намалява водоподаването на втория по големина град с население от близо 1 млн. жители. Това приличало на провокация.

В момента в язовир “Камчия" има 123 млн. кубика вода, обясни управителят на “ВиК Бургас” Ганчо Тенев. За районите, които се захранват от язовира, са нужни средно 6 млн. кубически метра на месец. Според Тенев проблем няма, тъй като само през декември в язовира са се влели 20 млн. кубика и се очаква нивото да се качи още.

В сряда екоминистърът Емил Димитров отвърна, че от изявленията на тримата ставало ясно, че те не помнели нищо от всички действия по повод водата за Варна и Баргас. Димитров припомни какво е направено: 11 пъти месечен график, многобройни срещи, два висши консултативни съвета по водите, предупредително писмо от 28 септември, две заседания на Министерския съвет с взети решения относно яз. “Порой” и яз. “Ахелой”, възлагане на строителните дейности на г-н Ганчо Тенев и националната среща в Бургас на 1 декември, на която присъстваха тези лица и техни представители.

“От едната страна стоят думите на хора, които искат да прикрият това, че цяла година нищо не са направили, за да подпомогнат питейно-битовото водоснабдяване на Бургас и Варна. От другата страна има един цял вагон с документи, графици, становища, предложения, препоръки, решения на Министерския съвет и десетки изказвания на трите лица по медиите през годината по тази тема, за която излиза, че никога не са знаели за нея”, посочи Димитров.

За него като министър

винаги на първо

място бил

интересът на

хората и това те

да имат вода

И въпросът с водоснабдяването на Варна и Бургас продължавал да стои със същата сила. “Независимо от това лицата, с които се налага да работя, колко услужлива памет имат, дали лъжат добре, или зле, публично или лично. Уверен съм, че хората по Черноморието могат да отсеят истината”, допълни Димитров.

От тези разменени реплики може да се направи изводът, че включването на “Ахелой” и “Порой” към водоснабдяването на Черноморието върви бавно. По проекта се работело активно, но било невъзможно водната дружество в Бургас да полага тръби в частни ниви без промени в устройствените планове, е едно от обясненията защо проектът не напредва скоростно.

Според областния управител на Бургас Вълчо Чолаков обаче вече се извършва ремонтът на язовирните стени и водовземните кули на “Порой” и “Ахелой”. ВиК дружеството е изготвило и идейните проекти за изграждането на две пречиствателни и три помпени станции и скоро действията щели да стартират.