Ограничават водата за Варна с още 500 000 кубика

  • 1
authorАвтор: Албена Арабаджиева

Ограничават водата за Варна с още 500 000 кубика

Според министър Емил Димитров водните дружества в морската столица и Бургас не направили нищо за една година, за да има допълнителни количества

Според ВиК това било провокация, не виждат проблем и опасност от режим

През януари Варна ще получи още по-малко вода за пиене от язовир “Камчия”. Министерството на околната среда отпуска на морския град 2 млн. куб. м, докато през декември им дадоха 2,5. Това показва актуалният месечен график за използването на водите.

Количествата за Бургас също са ограничени, но се запазват в размера от декември - 3,5 млн. кубика. В същото време нивото на водата в язовира се е вдигнало. Към края на декември наличният полезен обем в “Камчия” е 28,1%, или 44,484 млн. кубика, докато месец по-рано е 32,590 млн. кубика.

Все пак Варна не е толкова ощетена за януари, тъй като в средата на декември министърът на околната среда е направил изменение в графика за язовира, с който ограничава допълнително водата за града до 1,5 млн. кубика.

От разясненията в графика става ясно, че Варна всъщност получава два пъти повече вода за пиене, отколкото би трябвало. А само за първите 10 дни на декември ВиК-то е изразходило 1 милион кубика, което е и причината количеството за месеца да бъде ограничено.

В началото на декември в Областна администрация - Бургас, е проведена среща с шестима областни управители – на Търговище, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол, директорите на Басейнови дирекции, на “Напоителни системи”, кметовете и директорите на ВиК дружествата. Те единодушно били взели решение отпусканите водни количества от яз. “Камчия”

за Варна да

бъдат редуцирани

до 1 млн. куб. м,

за да има повече

вода за Южното

Черномориe

Поради затрудненията на ВиК оператора обаче се предоставят два пъти повече количества.

На същото заседание било решено до 20 февруари 2021 г. “ВиК Бургас” да изгради необходимите съоръжения от яз. “Порой”, с които да се насочва вода към “Камчия”. Било е дадено указание да се възстанови старият водопровод от яз. “Ахелой” до деривация “Китка”, включително помпената станция. Също така да се подготви водовземната кула на яз. “Камчия” за разполагане на салове и помпи за ползване на вода от мъртвия обем на язовира в случай на криза.

Тогава е бил поставен въпросът защо цяла година “ВиК Варна” не предприема никакви действия, с които градът да се захрани от девненските извори. Дружеството трябвало да има авариен план за водоснабдяване. Операторът бил уведомен година предварително за необходимостта от включването на допълнителни водоизточници.

А министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че “ВиК Варна” и областният управител на града в продължение на 11 месеца не са предприели действия за осигуряване на допълнителни водни количества от девненските извори. Те били уведомени за това още на 1 февруари миналата година, тъй като в противен случай водата от “Камчия” ще стигне до май 2021 г., ако няма валежи.

През септември на всички ползватели е бил изпратен график за наличните количества в язовира. Той е съобразен с възможността Варна от септември да получава по-малки количества за сметка на Бургас. При ограничение от 1,5 млн. кубика за Варна между септември и юни тази година са щели да се съберат 13,5 млн. куб. м, с които Бургас да има вода за още 4 месеца при липса на приток. При по-голяма икономия дори можело да се осигури вода за цялата 2021 година.

В одобрения за януари график от МОСВ е записано, че вместо предложения и ефективни действия започнала кампания, с която да се прикрие бездействието и продължи използването на количества от яз. “Камчия”. Публично се отбелязвало, че

ако се ограничи

водата от

язовира, цената

щяла да се

увеличи между

4 и 11 пъти

и Варна щяла да остане на режим.

Според министерството бездействието на “ВиК Варна” е причината извънредно да се предприемат действия по изграждането на резервно водоснабдяване на Бургас в съкратени, аварийни срокове, за което ще отидат 60 млн. лв.

В отговор на тези обвинения в сряда директорите на водните дружества във Варна и Бургас Валентин Вълканов и Ганчо Тенев дадоха пресконференция и заявиха, че нямало да има водна криза. А твърденията за такава били “безпочвени твърдения, политически провокации”, каза областният управител на Варна Стоян Пасев.

Според него някой искал да скара двата града, като се говорят неистини. Според него не е имало 11-месечна кореспонденция между екоминистерството и областната управа за проблем с водата, а едно писмо от септември 2020 г. В язовир “Камчия” в момента имало достатъчно вода и за Варна и Бургас за тази и за следващата година.

През декември министърът на околната среда без основателна причина реши да намали количеството на водата за Варна, твърди още Пасев.

За него било недопустимо в условия на пандемия да се намалява водоподаването на втория по големина град с население от близо 1 млн. жители. Това приличало на провокация.

В момента в язовир “Камчия" има 123 млн. кубика вода, обясни управителят на “ВиК Бургас” Ганчо Тенев. За районите, които се захранват от язовира, са нужни средно 6 млн. кубически метра на месец. Според Тенев проблем няма, тъй като само през декември в язовира са се влели 20 млн. кубика и се очаква нивото да се качи още.

В сряда екоминистърът Емил Димитров отвърна, че от изявленията на тримата ставало ясно, че те не помнели нищо от всички действия по повод водата за Варна и Баргас. Димитров припомни какво е направено: 11 пъти месечен график, многобройни срещи, два висши консултативни съвета по водите, предупредително писмо от 28 септември, две заседания на Министерския съвет с взети решения относно яз. “Порой” и яз. “Ахелой”, възлагане на строителните дейности на г-н Ганчо Тенев и националната среща в Бургас на 1 декември, на която присъстваха тези лица и техни представители.

“От едната страна стоят думите на хора, които искат да прикрият това, че цяла година нищо не са направили, за да подпомогнат питейно-битовото водоснабдяване на Бургас и Варна. От другата страна има един цял вагон с документи, графици, становища, предложения, препоръки, решения на Министерския съвет и десетки изказвания на трите лица по медиите през годината по тази тема, за която излиза, че никога не са знаели за нея”, посочи Димитров.

За него като министър

винаги на първо

място бил

интересът на

хората и това те

да имат вода

И въпросът с водоснабдяването на Варна и Бургас продължавал да стои със същата сила. “Независимо от това лицата, с които се налага да работя, колко услужлива памет имат, дали лъжат добре, или зле, публично или лично. Уверен съм, че хората по Черноморието могат да отсеят истината”, допълни Димитров.

От тези разменени реплики може да се направи изводът, че включването на “Ахелой” и “Порой” към водоснабдяването на Черноморието върви бавно. По проекта се работело активно, но било невъзможно водната дружество в Бургас да полага тръби в частни ниви без промени в устройствените планове, е едно от обясненията защо проектът не напредва скоростно.

Според областния управител на Бургас Вълчо Чолаков обаче вече се извършва ремонтът на язовирните стени и водовземните кули на “Порой” и “Ахелой”. ВиК дружеството е изготвило и идейните проекти за изграждането на две пречиствателни и три помпени станции и скоро действията щели да стартират.

Най-четени

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

Най-големи проблеми в бъдеще ще има масовият туризъм Вече е ясно, че туризмът е сред най-силно пострадалите от пандемията индустрии в световен мащаб, дори по всяка вероятност ще се окаже с най-големия възможен срив. Според скорошен доклад на световната организация по туризъм към ООН 2020 г. е върнала този отрасъл с 30 години назад – в 1990 г

Големите вериги без касови бележки на хартия

Големите вериги без касови бележки на хартия

До седмица ще са готови новите правила за електронната търговия, ще променят закони и наредби В големите вериги и други търговски обекти с висок оборот вероятно ще се премахнат хартиените касови бележки. Електронни касови бележки вместо хартиени да издават големите вериги, както и други обекти с висок оборот и много заети в тях

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Продажбите на наши продукти във веригите за 2020 г. ще минат 2 милиарда лева Месото в супермаркетите у нас почти изцяло е българско, докато плодовете и зеленчуците са главно вносни. В една от веригите свинското и телешкото са 100% от наши производители, а в друга пилешкото е само от България, а телешкото е 99% родно

Директни автобуси до големите градове само от общински центрове с над 30 000 души

Директни автобуси до големите градове само от общински центрове с над 30 000 души

Автобусни линии до големите градове ще има само от общински центрове с население над 30 хил. души. Това предвиждат промени в наредбата за транспортните схеми, които са публикувани за обществено обсъждане. Ако те се приемат, то примерно от градове като Дряново няма да има директна линия до София, а хората от този град ще трябва да отидат до Габрово

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Правителството увеличава месечната заплата на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Галя Димитрова. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет в сряда. Увеличението е свързано с повишаване на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г., е записано в съобщението на правителството

Борисов: През март ще минем по новия мост на АМ "Струма" (Видео)

Борисов: През март ще минем по новия мост на АМ "Струма" (Видео)

"Виждате времето какво е, но това не пречи на работниците по моста и тунела да работят. Това е уникално съоръжение", каза премиерът Бойко Борисов, който заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков спряха на строежа на лота на магистралата на връщане от с. Блатска. Почти две трети от тунел "Железница" на АМ "Струма" е прокопан

БНБ няма да вдига забраната на банките да раздават дивиденти

БНБ няма да вдига забраната на банките да раздават дивиденти

Така 2,9 млрд. лв. ще стимулират икономиката, а няма да отидат у акционерите През април 2020 г. в началото на пандемията БНБ забрани на банките, работещи у нас, да разпределят дивиденти за акционерите си. Финансовият ресурс, който трябваше да бъде предназначен за раздаване, стана част от обявения пакет от 9,3 млрд. лв

Без висши чиновници в бордовете на държавни компании

Без висши чиновници в бордовете на държавни компании

След като първо приеха да отпадне забраната, сега управляващите предлагат да остане Висши чиновници все пак няма да могат да участват в бордовете на държавни компании. Това гласи предложение за промяна в Закона за публичните предприятия на група депутати от ГЕРБ начело с Красимир Ципов. С това на практика отноно се въвежда забраната за главни

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

"Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 г

Държавата ще заплаща таксите на студенти със сключен договор с работодател за стаж и работно място

Държавата ще заплаща таксите на студенти със сключен договор с работодател за стаж и работно място

Държавата ще заплаща напълно или частично таксите на студенти, които имат сключен договор с работодател за осигуряване на стаж по съответната специалност за периода на обучението и на работно място след успешното му завършване. Това предвижда одобрена от правителството Наредба, която урежда условията за сключване на договорите и начина на

Най-коментирани

Димитър Радев: Замяната на лева с евро 
ще протече гладко

Димитър Радев: Замяната на лева с евро ще протече гладко

България продължава с благоразумните си политики,  заяви пред авторитетен форум управителят на БНБ Успешното функциониране на паричния режим на България, основан върху валутния борд с фиксирания курс към еврото като резервна валута, предопределя логичността на процеса на замяна на лева с евро. Анализите ни ясно показват

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

Най-големи проблеми в бъдеще ще има масовият туризъм Вече е ясно, че туризмът е сред най-силно пострадалите от пандемията индустрии в световен мащаб, дори по всяка вероятност ще се окаже с най-големия възможен срив. Според скорошен доклад на световната организация по туризъм към ООН 2020 г. е върнала този отрасъл с 30 години назад – в 1990 г

Все повече ползват отстъпка заради безкасови плащания

Все повече ползват отстъпка заради безкасови плащания

Българите, които ще се възползват от данъчната отстъпка за безкасови плащания за доходите, получени през 2020 г., по всяка вероятност ще са много повече, отколкото през предходната година. Причината е, че онлайн пазаруването се разрасна с неимоверно големи темпове през пандемията. Според данните на НСИ за ноември онлайн пазаруването е направило

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Най-скъпоплатеният актьор в Холивуд ѝ благодари и ѝ пожела весели празници Колко българи могат да се похвалят, че най-скъпоплатеният актьор в Холивуд - Дуейн Джонсън - Скалата, им благодари, при това пред милионите си почитатели? Май е само един - журналистката Полина Маринова. Тя пише статия за него в сайта си The Profile

Български термометър хваща COVID-19 преди да се появят симптомите

Български термометър хваща COVID-19 преди да се появят симптомите

Фин термометър, адаптиран да се използва за проследяване на ковид инфекция може да се превърне в незаменим помощник при лечението на болни и пациенти със съмнение за вируса. Той е създаден под ръководството на алерголога проф. Тодор Попов от болница "Св. Иван Рилски" в София в сътрудничество с Инфекциозната болница в София

Големите вериги без касови бележки на хартия

Големите вериги без касови бележки на хартия

До седмица ще са готови новите правила за електронната търговия, ще променят закони и наредби В големите вериги и други търговски обекти с висок оборот вероятно ще се премахнат хартиените касови бележки. Електронни касови бележки вместо хартиени да издават големите вериги, както и други обекти с висок оборот и много заети в тях

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Продажбите на наши продукти във веригите за 2020 г. ще минат 2 милиарда лева Месото в супермаркетите у нас почти изцяло е българско, докато плодовете и зеленчуците са главно вносни. В една от веригите свинското и телешкото са 100% от наши производители, а в друга пилешкото е само от България, а телешкото е 99% родно

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Правителството увеличава месечната заплата на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Галя Димитрова. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет в сряда. Увеличението е свързано с повишаване на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г., е записано в съобщението на правителството

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

"Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 г

Марияна Николова посети Бачковския манастир

Марияна Николова посети Бачковския манастир

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Бачковския манастир "Успение Богородично", информира Министерството на туризма. Манастирът е сред най-значимите духовни забележителности на Асеновград и Пловдивска област и един от Стоте национални туристически обекта на България. Николова разговаряла с ръководството на манастира и

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Най-скъпоплатеният актьор в Холивуд ѝ благодари и ѝ пожела весели празници Колко българи могат да се похвалят, че най-скъпоплатеният актьор в Холивуд - Дуейн Джонсън - Скалата, им благодари, при това пред милионите си почитатели? Май е само един - журналистката Полина Маринова. Тя пише статия за него в сайта си The Profile

Големите вериги без касови бележки на хартия

Големите вериги без касови бележки на хартия

До седмица ще са готови новите правила за електронната търговия, ще променят закони и наредби В големите вериги и други търговски обекти с висок оборот вероятно ще се премахнат хартиените касови бележки. Електронни касови бележки вместо хартиени да издават големите вериги, както и други обекти с висок оборот и много заети в тях

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

Най-големи проблеми в бъдеще ще има масовият туризъм Вече е ясно, че туризмът е сред най-силно пострадалите от пандемията индустрии в световен мащаб, дори по всяка вероятност ще се окаже с най-големия възможен срив. Според скорошен доклад на световната организация по туризъм към ООН 2020 г. е върнала този отрасъл с 30 години назад – в 1990 г

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Продажбите на наши продукти във веригите за 2020 г. ще минат 2 милиарда лева Месото в супермаркетите у нас почти изцяло е българско, докато плодовете и зеленчуците са главно вносни. В една от веригите свинското и телешкото са 100% от наши производители, а в друга пилешкото е само от България, а телешкото е 99% родно

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Правителството увеличава месечната заплата на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Галя Димитрова. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет в сряда. Увеличението е свързано с повишаване на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г., е записано в съобщението на правителството

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

"Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 г

Николова: По празниците са пътували близо 75 хиляди българи

Николова: По празниците са пътували близо 75 хиляди българи

От началото на сезона почти всички посетители в района са българи и нашите прогнози са, че това ще се запази като тенденция до края му. Ски зоните Пампорово и Чепеларе традиционно се посещават най-много от родни туристи и по тази причина според нашите анализи курортът ще приключи настоящия зимен сезон със значително по-малък спад спрямо други

Борисов: Младите в България се чувстват по-сигурни заради ежегодното увеличение на доходите

Борисов: Младите в България се чувстват по-сигурни заради ежегодното увеличение на доходите

При посещението си в гр. Раковски, където е разгледал изграден спортен комплекс, премиерът Бойко Борисов е подчертал, че младите хора в България се чувстват по-сигурни и създават семейства, което се дължи на ежегодното увеличение на доходите. Той е отбелязал още, че навсякъде има ръст на раждаемостта

Борисов: 27-ми сме по заразяемост в Европа и заводите работят (Видео)

Борисов: 27-ми сме по заразяемост в Европа и заводите работят (Видео)

„Успяваме да управляваме кризи, затова и с най-меките мерки срещу COVID-19 сме на 27-о място в Европа по заболеваемост и заводите в България работят“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети Индустриална зона „Раковски”, където 24 компании са се възползвали от помощта на държавата в размер на 7 милиона лева по линия на

От България в Италия се влиза с негативен тест за COVID от последните 48 часа

От България в Италия се влиза с негативен тест за COVID от последните 48 часа

Италия иска негативен молекулярен или антигенен тест за COVID-19 от последните 48 часа за влизащите от България. Така предвижда новият правителствен указ с епидемиологични мерки в сила от 17 януари. Много от тях ще бъдат в сила до 5 март. При липса на негативен тест пристигащите в Италия ще се поставят под изолация