Срокът за оферти за строител е до 15 март

Общината ще пести по няколко милиона на година, така ще се осигури парно и ток за 70 000 семейства

“Топлофикация-София” е обявила търга за инсталация за горене на отпадъци, става ясно от регистър на обществени поръчки. Стойността е 350 млн. лева, инсинераторът трябва да бъде готов до 2023 г. Ще се намира на площадка в ТЕЦ “София” зад Централната гара.

Срокът за подаване на оферти е до 15 март 2021 г. Търсят се големи компании, които вече са строили енергийни или подобни мощности. Пряката икономическа стойност, в която влизат цената и бъдещите разходи за експлоатация, са основен критерий за избора на строител.

Столичната община планира да изгаря 180 хил. т RDF гориво годишно, получено след преработка в действащия завод за отпадъци край село Яна. Очакванията са така да се осигури нужното количество топлинна и еленергия за 70 хил. домакинства.

Това щяло да доведе до спестяването на разходи за 65 млн. куб. м природен газ. Няма да се плащат и по няколко милиона лева за транспортирането и изгарянето на отпадъка, както е в момента.

Финансирането на изграждането на инсталацията е със 180 млн. лева по програма “Околна среда” и 134 млн. лева заем от Европейската инвестиционна банка. Той ще се изплаща 26 години от общината. Финансирането от Европейската комисия бе одобрено още през 2019 г. Според комисаря по конкуренцията Маргрете Вестегер това ще засили енергийната ефективност в България и ще допринесе за намаляване на емисиите на въглероден диоксид в съответствие с целите на ЕС.

ЕК е установила, че комбинираното производство на електро- и топлинна енергия от новата инсталация ще е с близо 50% по-ефективно от отделното производство. Освен това проектът осигурявал и разумна възвръщаемост.

Според разчетите с пускането на инсталацията за изгаряне на отпадъци столичната топлофикация пък ще излезе на печалба през 2036 г. За последните 2 години дружеството има загуба от общо близо 140 млн. лв.