Правителството увеличава месечната заплата на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Галя Димитрова.

Решението е взето на заседанието на Министерския съвет в сряда. Увеличението е свързано с повишаване на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г., е записано в съобщението на правителството.

Ръстът в публичната сфера е 10%, а в момента Димитрова взема 5500 лв. заплата. Това означава, че новото възнаграждение ще е поне 6 хил. лв. на месец.

В решението на Министерския съвет е записано, че актуализирането на заплатата е свързано с “водещия принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2020 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги”.

За миналата година, въпреки пандемията, агенцията успя да събере цели 25 млрд. лв. от данъци, което е с над 700 млн. повече от планираното в бюджета и с 1,1 млрд. над резултатите от 2019 г.

Правителството е отчело и факта, че през юли миналата година НАП пое пряко контрола над хазарта след промени в закона.