Износът от България между януари и ноември 2020 г. е само за 50,011 млрд. лв. и се е свил със 7,8% в сравнение със същия период на предишната година, показват данните на НСИ, публикувани в сряда. 16,9 млрд. лв. от този износ е за трети страни, сред които вече се включва и Великобритания, останалото е за страните от ЕС.

Вносът през същия период е за 54,4 млрд. лв. и е намалял с 9,9% спрямо година по-рано. Това е довело до свиване на търговския дефицит на България с цели 4,472 млрд. лв., т.е. с 28%.

Най-тежко пострадалият в пандемията по отношение на износа бранш е този на производството на минерални горива и масла - износът на тези продукти се е свил наполовина спрямо 2019 г.

Машиностроенето също усети рязко свиване на износа, но това е било само в началото на извънредните мерки. До ноември намалението на износа на тези продукти е само с 6,6% спрямо година по-рано, като по отношение на износа в ЕС намалението е още по-малко - с 5,7%.

В износа на алкохолни и безалкохолни напитки и тютюн и тютюневи изделия през 2020 г. България дори отбелязва ръст, който само за страните от ЕС достига 37,9% спрямо година по-рано. Сравнението обаче е с 2019 г., която не беше особено добра за износа на тези продукти.

6 държави от ЕС - Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, формират 70% от износа на стоки и услуги от България за страните от ЕС. По-голямата част от износа на стоки от България за трети страни отива към Турция, Китай, Англия, САЩ, Сърбия, Северна Македония и Русия.

Русия остава на все по-заден план в интересите на българските износители и през 2020 г. износът за там се е свил с нови 20%, а вносът е намалял с 42,8% спрямо година по-рано - от 5,9 на 3,3 млрд. лв. за времето между януари и ноември 2020 г. Дори с намалението обаче заради енергийните суровини вносът от Русия у нас е по-голям в стойност дори от вноса от Китай, който между януари и ноември 2020 г. е бил за 2,7 млрд. лв.

Държавата извън ЕС, от която се внасят най-много стоки и услуги у нас, е Турция - стойността на този внос е била 3,8 млрд. лв. Турция е и сравнително голям пазар за нашите стоки, тъй като износът за южната ни съседка през 2020 г. е бил за 3,1 млрд. лв.