Заради пълните водоеми има 137% увеличение на

производството от вецове

Пореден рекорд регистрира енергийната борса на 13 януари в продажбата на ток. На платформата “Ден напред” бяха сключени сделки за близо 70 хил. мегаватчаса, или товар със средна мощност 2914 мегавата, което е повече от тази на АЕЦ “Козлодуй”.

Един от поредните рекорди, този на 6 януари 2020 г., беше с изтъргувани 39 514,9 мегаватчаса. Това показва, че за година ръстът е със 77%.

В студените дни на януари търговията на борсата постига поносими цени на електроенергията на свободния пазар, а в някои дни дори е сред най-ниските в Европа.

С ден на доставка 14 януари на платформата “Ден напред” базовата цена е 67,3 евро за мегаватчас, по-евтино е само в Гърция (46,16 евро) и в Хърватия, където цените бяха отрицателни от минус 32,05 евро. В цяла Европа електроенергията на свободния пазар се движи от 71 до 81 евро, а пикът е в Испания и Португалия - 87,25 евро.

Както вече “24 часа” писа, от началото на годината

България

държи едни от

най-ниските цени

в продажбата на електроенергия на свободния пазар.

В първия работен ден - 4 януари, те бяха 49,05 евро за мегаватчас и това прави изтъргувания ток най-евтин в Европа.

За 5 януари, когато пак имаше много големи продадени количества, цената бе 51,55 евро, по-евтино е само в Сърбия, Гърция и Нидерландия.

В последната седмица заради застудяването и по-голямото потребление цените се качват, но въпреки това са пак сред най-ниските в Европа.

На 9 януари стигнаха 79,48 лв. за мегаватчас, след това се качиха до 97,85 лв., от вторник трендът нагоре продължава, за да се стигне до стойностите от 142,06 лв., коита са обявени за днес.

Увеличението у нас върви паралелно с европейските цени, които са в диапазона на 70 евро и нагоре. Преди България с по-ниски цени в този ден са Полша, Италия и Гърция.

Сравнително ниските цени от началото на януари правят конкурентен българския ток на европейските пазари. Справка на Електроенергийния системен оператор показва ръст на износа за първите 10 дни на годината от впечатляващите 3026,55%.

От 1 до 10 януари

са изнесени

82 322

мегаватчаса,

а за същия период на 2020 г. количеството е било едва 2633 мегаватчаса. Справка на борсата за цените по това време показва, че преди година са били по-ниски от тези сега.

Вероятно значение за евтиния ток имат и дъждовете и напълването на язовирите, защото от данните на системния оператор става ясно, че има над 137% ръст на тока от вецове в сравнение със същия период на миналата година.

Общото производство на електроенергия в България обаче бележи спад от малко над 7 на сто, а потреблението е намаляло с 13,25%.

Най-много се е свило производството от възобновяеми източници - с над 38% на големите паркове и с над 47 на сто при малките, присъединени към мрежата на енергото.

По повод цените на тока на свободния пазар министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви в парламента в четвъртък, че на борсата те са с 30 лв. по-ниски от тази на съседни държави. Това отчете тя в отговор на въпрос на БСП по време на изслушването за обстановката в страната след обилните валежи.