Италия иска негативен молекулярен или антигенен тест за COVID-19 от последните 48 часа за влизащите от България. Така предвижда новият правителствен указ с епидемиологични мерки в сила от 17 януари. Много от тях ще бъдат в сила до 5 март.

При липса на негативен тест пристигащите в Италия ще се поставят под изолация. Тези мерки обаче са предвидени за влизащите в Италия не само от България, а и от останалите страни на ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Андора, Монако. За другите страни от света се предвижда поставяне под карантина. Забрана за влизане в Италия има срещу онези, които са пребивавали във Великобритания през последните 14 дни. Може да влиза на Ботуша само онзи, който има жителство тук отпреди 23 декември 2020 г. и е без симптоми на вируса. До 31 януари са спрени полетите между Италия и Бразилия и е забранено влизането на Апенините на всички, които са били в Бразилия през последните 14 дни.

От 17 януари Италия е разделена на нови зони. „Жълти”, или такива, където заведенията са отворени до 18 часа, и където движението между общините е разрешено, са Сардиния, Кампания, Базиликата, Молизе, провинция Тренто. „Червени” са Ломбардия, Болцано и Сицилия – в тях от къщи може да се излиза само по спешни или уважителни причини, заведенията не работят.

Всички останали, в това число и Лацио, са „оранжеви” – това значи, че заведенията работят до 18 часа само за купуване на храна за вкъщи и че напускането на собствената община е забранено, ако няма наложителни причини, свързани с работа или здраве.