- Заведенията плашат да заработят и без разрешение като протест по италиански

- Не са приоритет, категоричен е проф. Костадин Ангелов

В пореден спор да бъдат ли отворени ресторантите, влязоха в понеделник вицепремиерката и министър на туризма Марияна Николова и здравният министър Костадин Ангелов. Предишното им спречкване бе преди Нова година, когато Николова поиска удължено работно време за ресторантите на хотелите в новогодишната нощ, а Ангелов категорично отказа.

В новия спор по темата - дали заведенията да отворят още след изтичането на първоначално обявения за край на локдауна 31 януари, се включи и социалната министърка Деница Сачева.

Ресторантите да започнат работа със

заетост

наполовина

или само с

предварителни

резервации

са възможните варианти от 1 февруари, обяви вицепремиерката Николова сутринта в понеделник пред БНТ. Тя уточни, че говори само за заведенията за хранене, не и за нощните барове и дискотеките.

Първо да бъдат отворени тези в зимните курорти, впоследствие към средата на февруари и ресторантите в големите градове, предложи по същото време по Нова телевизия пък социалната министърка Деница Сачева.

Според нея противоепидемичните мерки ще бъдат

облекчавани

или затягани

през период от

две седмици,

за да може да се следи внимателно отражението на едно или друго действие върху развитието на епидемията.

В същото време обаче ресторантите и заведенията поискаха пълно отваряне от 1 февруари. Ако не им бъде разрешено, те заплашиха протестно да отворят и заработят въпреки заповедите на здравния министър.

“Ако до 2 седмици не се вземе решение за отваряне на нашия сектор, тъй като ние сме на последно място по заболеваемост в Европа, няма накъде да паднем повече - ще приложим италианския модел. Всички заведения ще отворят в един ден и ще работят оттук-нататък”, каза в телевизионно интервю шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Ресторантите да отворят на 1 февруари при мерките отпреди локдауна, а от 12 февруари да се разреши да работят и нощните заведения, поискаха пък от сдружението на заведенията.

Ако ресторант реши да остане затворен като противоепидемична мярка, да получи от държавата 20% от оборота си, настояват още те.

“Това, че някой може да заяви със силен глас исканията си, не значи, че те ще бъдат удовлетворени”, отговори обаче на идеите на ресторантьорите за отваряне здравният министър Костадин Ангелов.

“Ресторантьори

и хотелиери са

много важен

бранш, но те

не са наш

приоритет”,

заяви още той. За правителството приоритетите са здравето, образованието и спортът, стана ясно от обясненията на проф. Ангелов. По-късно вечерта обясни, че не е бил разбран правилно и помоли ресторантьорите да не му се сърдят.

Спорът дали и кога заведенията да заработят се разгоря в първия работен ден, след като през уикенда полицията залови в серия от акции в Пловдив и София клиенти в няколко ресторанта, които би трябвало да са затворени. В едно от пловдивските заведения се оказа и чалга звездата Милко Калайджиев. Той се оправда, че е бил поканен на рожден ден, а не е бил на участие. (24часа)

Връщат 7-и, 8-и и

12-и клас в училище

за две седмици

- Решението обаче е предпоследно,

окончателното - след седмица

От 4 февруари в класните стаи да се върнат учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас, а останалите без най-малките да останат на онлайн обучение. Този предпоследен вариант за присъствено обучение на големите ученици след 4 февруари обсъдиха в понеделник министерствата на здравеопазването и на образованието.

След 2 седмици присъствено обучение тези ученици, които са започнали на 4 февруари, ще минат отново онлайн, а на тяхно място в училищата ще отидат други паралелки.

Вариантът на редуване е бил избран, защото някои ученици не са били в клас повече от 12 седмици, обясни зам.-министърката на образованието Таня Михайлова.

Окончателното решение ще се вземе следващата седмица, но с голямата уговорка е, че всичко ще зависи от развитието на епидемичната ситуация в страната, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Ваксинацията на учителите няма да започне едновременно в цялата страна, а първо в районите, които са приключили с имунизирането на медиците от първата линия, обясни още Михайлова. Тя обаче се надявала в началото на февруари вече навсякъде да започне имунизирането на преподавателите. Забавянето е заради намалената доставка от “Пфайзер” този месец, обясниха от здравното министерство.

В системата на училищното образование има около 91 000 педагогически специалисти и 35 000 непедагогически персонал, посочи зам.-министърката.

Списъците с учителите, които желаят да се ваксинират, ще се актуализират. Към момента имаме обработени данни за 21% желаещи, но процентът нараства, защото списъците са отворени, заяви още Михайлова.

Заради матурите 12-и клас ще са от първите, върнали се в училищата.
Заради матурите 12-и клас ще са от първите, върнали се в училищата.