Да отворят ли ресторантите, спорят министри

  • 0
authorАвтор: 24 часа

Да отворят ли ресторантите, спорят министри

Здравният министър Костадин Ангелов получи втората доза от ваксината. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

- Заведенията плашат да заработят и без разрешение като протест по италиански

- Не са приоритет, категоричен е проф. Костадин Ангелов

В пореден спор да бъдат ли отворени ресторантите, влязоха в понеделник вицепремиерката и министър на туризма Марияна Николова и здравният министър Костадин Ангелов. Предишното им спречкване бе преди Нова година, когато Николова поиска удължено работно време за ресторантите на хотелите в новогодишната нощ, а Ангелов категорично отказа.

В новия спор по темата - дали заведенията да отворят още след изтичането на първоначално обявения за край на локдауна 31 януари, се включи и социалната министърка Деница Сачева.

Ресторантите да започнат работа със

заетост

наполовина

или само с

предварителни

резервации

са възможните варианти от 1 февруари, обяви вицепремиерката Николова сутринта в понеделник пред БНТ. Тя уточни, че говори само за заведенията за хранене, не и за нощните барове и дискотеките.

Първо да бъдат отворени тези в зимните курорти, впоследствие към средата на февруари и ресторантите в големите градове, предложи по същото време по Нова телевизия пък социалната министърка Деница Сачева.

Според нея противоепидемичните мерки ще бъдат

облекчавани

или затягани

през период от

две седмици,

за да може да се следи внимателно отражението на едно или друго действие върху развитието на епидемията.

В същото време обаче ресторантите и заведенията поискаха пълно отваряне от 1 февруари. Ако не им бъде разрешено, те заплашиха протестно да отворят и заработят въпреки заповедите на здравния министър.

“Ако до 2 седмици не се вземе решение за отваряне на нашия сектор, тъй като ние сме на последно място по заболеваемост в Европа, няма накъде да паднем повече - ще приложим италианския модел. Всички заведения ще отворят в един ден и ще работят оттук-нататък”, каза в телевизионно интервю шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Ресторантите да отворят на 1 февруари при мерките отпреди локдауна, а от 12 февруари да се разреши да работят и нощните заведения, поискаха пък от сдружението на заведенията.

Ако ресторант реши да остане затворен като противоепидемична мярка, да получи от държавата 20% от оборота си, настояват още те.

“Това, че някой може да заяви със силен глас исканията си, не значи, че те ще бъдат удовлетворени”, отговори обаче на идеите на ресторантьорите за отваряне здравният министър Костадин Ангелов.

“Ресторантьори

и хотелиери са

много важен

бранш, но те

не са наш

приоритет”,

заяви още той. За правителството приоритетите са здравето, образованието и спортът, стана ясно от обясненията на проф. Ангелов. По-късно вечерта обясни, че не е бил разбран правилно и помоли ресторантьорите да не му се сърдят.

Спорът дали и кога заведенията да заработят се разгоря в първия работен ден, след като през уикенда полицията залови в серия от акции в Пловдив и София клиенти в няколко ресторанта, които би трябвало да са затворени. В едно от пловдивските заведения се оказа и чалга звездата Милко Калайджиев. Той се оправда, че е бил поканен на рожден ден, а не е бил на участие. (24часа)

Връщат 7-и, 8-и и

12-и клас в училище

за две седмици

- Решението обаче е предпоследно,

окончателното - след седмица

От 4 февруари в класните стаи да се върнат учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас, а останалите без най-малките да останат на онлайн обучение. Този предпоследен вариант за присъствено обучение на големите ученици след 4 февруари обсъдиха в понеделник министерствата на здравеопазването и на образованието.

След 2 седмици присъствено обучение тези ученици, които са започнали на 4 февруари, ще минат отново онлайн, а на тяхно място в училищата ще отидат други паралелки.

Вариантът на редуване е бил избран, защото някои ученици не са били в клас повече от 12 седмици, обясни зам.-министърката на образованието Таня Михайлова.

Окончателното решение ще се вземе следващата седмица, но с голямата уговорка е, че всичко ще зависи от развитието на епидемичната ситуация в страната, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Ваксинацията на учителите няма да започне едновременно в цялата страна, а първо в районите, които са приключили с имунизирането на медиците от първата линия, обясни още Михайлова. Тя обаче се надявала в началото на февруари вече навсякъде да започне имунизирането на преподавателите. Забавянето е заради намалената доставка от “Пфайзер” този месец, обясниха от здравното министерство.

В системата на училищното образование има около 91 000 педагогически специалисти и 35 000 непедагогически персонал, посочи зам.-министърката.

Списъците с учителите, които желаят да се ваксинират, ще се актуализират. Към момента имаме обработени данни за 21% желаещи, но процентът нараства, защото списъците са отворени, заяви още Михайлова.

Най-четени

Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Една добра новина за туристическия бранш у нас през лятото - вече има значително увеличение на чартърите. На летището в Бургас са обявени много повече полети в сравнение с миналото лято. 17 на седмица от 7 нови дестинации в света ще изпълнява една от нискотарифните компании от началото на лятото, като местата вече са в продажба

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv

Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напусна btv.  Талантливата дама става шеф на всички предавания в конкурентната NOVA телевизия, съобщава в. "Марица".  Евтимова е бивша половинка на Мартин Карбовски, двамата имат дете. След раздялата тя живее в един от апартаментите на звездата заедно с хлапето. Описват я като невероятен професионалист

Култовите дънки “Райфъл” фалираха, отиват в историята

Култовите дънки “Райфъл” фалираха, отиват в историята

Италианската марка е основана преди 62 г. до Флоренция Сигурно няма човек от поколението на петдесетгодишните българи, който навремето да не е носил култовите дънки “Райфъл”. През 80-те години на миналия век да се сдобиеш с чифт от прочутите дънки, беше истинско щастие. Само след дни италианската марка от Барберино ди Муджело до Флоренция ще

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Промяна в закона дава възможност да не плащаме втори път, ако сме сгрешили данните Ако объркаме регистрационния номер, държавата на регистрация или категорията на превозното средство, за което сме купили винетка, вече ще можем да поправим грешката, без да се налага да плащаме за документа повторно. Това предвиждат промени в Закона за пътищата

Ердоган: Ще реализираме "Канал Истанбул"
на инат

Ердоган: Ще реализираме "Канал Истанбул" на инат

Проектът за "Канал Истанбул", изкуствен канал, свързващ Черно и Мраморно море през Истанбул, е в центъра на нова дискусия в Турция, в която реплики размениха президентът Реджеп Тайип Ердоган и кметът на града Екрем Имамоглу, пише турският печат днес. Вестниците "Карар" и "Сьозджу" поместват днес реакцията на кмета Имамоглу след изявлението на

Виж колко пари ни взимат банките

Виж колко пари ни взимат банките

Средната такса за теглене на пари от банкомат с карта, издадена от същата банка, е 25 ст., а от банкомат на друга банка – 1,15 лв. според публикувана преди малко от БНБ справка за средния размер на таксите към 31 декември 2020 г. Година по-рано – на 28 февруари 2020 г., БНБ публикува същата справка, която е периодична

Първа инвестиционна банка пуска изцяло онлайн кредит

Първа инвестиционна банка пуска изцяло онлайн кредит

Fibank (Първа инвестиционна банка) предлага на клиентите си дистанционно подписване на документите за потребителски кредит. Иновативното решение банката надгради с отпускането на кредита изцяло онлайн, чрез няколко клика и може да се използва от физически лица, които не са клиенти. Сумата на кредитиране е висока – до 80 000 лева или

Изплащането на пенсиите и добавките от 50 лева към тях започва на 8 март

Изплащането на пенсиите и добавките от 50 лева към тях започва на 8 март

Изплащането на пенсиите за март и еднократните допълнителни суми от 50 лева към тях ще бъде в периода между 8 март (понеделник) и 22 март (понеделник), съобщиха от пресцентъра на НОИ. Допълнителната сума от 50 лева ще получат около 2,1 милиона пенсионери. Тя ще се изплаща за пореден месец на всички пенсионери

Въвеждат електронен търг за продажбата на имуществото на фалирали търговци

Въвеждат електронен търг за продажбата на имуществото на фалирали търговци

Министерството на правосъдието предлага мащабна реформа в производството по несъстоятелност Промените в Търговския закон, публикувани за обществено обсъждане днес, предвиждат още бързина на процеса по несъстоятелност, засилване на контрола върху синдиците, намаляване на съдебните такси, подобряване на оздравителната процедура в производствата по

България поиска Гърция да спре тестовете за шофьорите на тирове на границата

България поиска Гърция да спре тестовете за шофьорите на тирове на границата

По указания на вицепремиера Екатерина Захариева посланикът на Република България в Гърция Валентин Порязов потърси спешно обяснение от МВнР в Атина, Министерството за защита на гражданите и националната гранична полиция относно въведените бързи антигенни тестове за шофьори на товарни автомобили на ГКПП с България

Най-коментирани

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Промяна в закона дава възможност да не плащаме втори път, ако сме сгрешили данните Ако объркаме регистрационния номер, държавата на регистрация или категорията на превозното средство, за което сме купили винетка, вече ще можем да поправим грешката, без да се налага да плащаме за документа повторно. Това предвиждат промени в Закона за пътищата

Най-рано през май британците могат да вдигнат ограниченията за българите

Най-рано през май британците могат да вдигнат ограниченията за българите

От изключително значение е да положим необходимите усилия да бъдат премахнати ограниченията за туристически пътувания между България и Великобритания. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31.12.2022

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31.12.2022

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31 декември 2022 година. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев в интервю за Българското национално радио. Той поясни, че съгласно Наредба 5 за техническите паспорти на строежите, която е в сила от 2007 година

Борисов: Над 71 милиона лева са преведени на тютюнопроизводителите

Борисов: Над 71 милиона лева са преведени на тютюнопроизводителите

„Ще продължим да подпомагаме тютюнопроизводителите. Поредната финансова подкрепа за сектора вече стартира“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Преди два дни Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 71 милиона лева по схемата за преходна национална помощ за тютюн

Има време САЩ да наложат санкции на Балканския брат на "Северен поток"

Има време САЩ да наложат санкции на Балканския брат на "Северен поток"

Авторитетният вашингтонски мозъчен тръст, специализиран в анализите по въпросите на Източна Европа, Cepa.org, публикува статия за руското влияние по проекта „Турски поток“ в България. В Центъра за европейски политически анализи се обръща специално внимание на зловредните атаки срещу демократичните общества от страна на Русия и Китай

България е похарчила 11,4 млрд. лв. от европарите, остават 13,9 млрд. за 2 г.

България е похарчила 11,4 млрд. лв. от европарите, остават 13,9 млрд. за 2 г.

Подадените проекти надхвърлят с 1 млрд. лв. бюджета на всички програми 9,6 млрд. лв. са реално разплатените пари към 3 март по еврофондовете, които осъществяват кохезионната политика на ЕК, при бюджет от 18,26 млрд. лв. Това показва справка за сключените договори и разплатените суми по европрограми

Омбудсманът поиска прозрачни цени за отчитането на парното и топлата вода

Омбудсманът поиска прозрачни цени за отчитането на парното и топлата вода

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на енергетиката Теменужка Петкова да бъде осигурена прозрачност за всички цени, прилагани от топлинните счетоводители при обслужването на гражданите. Повод за становището на обществения защитник са приетите от Народното събрание изменения в Закона за енергийната ефективност

До 19 март отварят "Хемус" в частта на тунел "Витиня" (Видео)

До 19 март отварят "Хемус" в частта на тунел "Витиня" (Видео)

Работниците работят и на националния празник защото на 17-18-19 март искаме да отворим. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на включване във фейсбук по време на инспекция на ремонта на тунел "Витиня" на магистрала "Хемус". Той посочи, че вече всичко е на асфалт и остава да се боядиса за десетина дена. Заедно с него са зам

Китайска компания за хартия ще инвестира $1,33 млрд. в два завода в Малайзия

Китайска компания за хартия ще инвестира $1,33 млрд. в два завода в Малайзия

Китайската компания за производство на хартия Nine Dragons Paper ще инвестира около 1,33 милиарда долара в Малайзия. Те ще бъдат вложени в две производствени мощности – ND Paper (Malaysia) в Бентонг, щата Паханг, включващо придобиване на съществуваща фабрика за целулоза и хартия, и ND Paper Malaysia (Selangor) в Бантинг, щата Селангор

"Еврохолд" търси на борсата 100 млн. евро за покупката на ЧЕЗ

"Еврохолд" търси на борсата 100 млн. евро за покупката на ЧЕЗ

„Еврохолд България“ ще увеличи капитала си със 100 млн. евро, набрани на фондовата борса, съобщиха официално от компанията. "Набраните средства ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на CEZ Group в България и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане"

Най-рано през май британците могат да вдигнат ограниченията за българите

Най-рано през май британците могат да вдигнат ограниченията за българите

От изключително значение е да положим необходимите усилия да бъдат премахнати ограниченията за туристически пътувания между България и Великобритания. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия

Борисов: Над 71 милиона лева са преведени на тютюнопроизводителите

Борисов: Над 71 милиона лева са преведени на тютюнопроизводителите

„Ще продължим да подпомагаме тютюнопроизводителите. Поредната финансова подкрепа за сектора вече стартира“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Преди два дни Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 71 милиона лева по схемата за преходна национална помощ за тютюн

България е похарчила 11,4 млрд. лв. от европарите, остават 13,9 млрд. за 2 г.

България е похарчила 11,4 млрд. лв. от европарите, остават 13,9 млрд. за 2 г.

Подадените проекти надхвърлят с 1 млрд. лв. бюджета на всички програми 9,6 млрд. лв. са реално разплатените пари към 3 март по еврофондовете, които осъществяват кохезионната политика на ЕК, при бюджет от 18,26 млрд. лв. Това показва справка за сключените договори и разплатените суми по европрограми

До 19 март отварят "Хемус" в частта на тунел "Витиня" (Видео)

До 19 март отварят "Хемус" в частта на тунел "Витиня" (Видео)

Работниците работят и на националния празник защото на 17-18-19 март искаме да отворим. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на включване във фейсбук по време на инспекция на ремонта на тунел "Витиня" на магистрала "Хемус". Той посочи, че вече всичко е на асфалт и остава да се боядиса за десетина дена. Заедно с него са зам

"Еврохолд" търси на борсата 100 млн. евро за покупката на ЧЕЗ

"Еврохолд" търси на борсата 100 млн. евро за покупката на ЧЕЗ

„Еврохолд България“ ще увеличи капитала си със 100 млн. евро, набрани на фондовата борса, съобщиха официално от компанията. "Набраните средства ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на CEZ Group в България и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане"

Европейци колкото цял Оксфорд са заплашени с изгонване от Великобритания (Обзор)

Европейци колкото цял Оксфорд са заплашени с изгонване от Великобритания (Обзор)

Заради коронавируса 1,3 млн. се върнали в страните си и това поставя в риск статута им на Острова Хиляди европейски граждани, които живеят във Великобритания, но са се прибрали заради коронавирусната криза в своите родини, могат да загубят правото си на престой на Острова заради продължително отсъствие

“Дънди Прешъс Металс” - един от невидимите герои в пандемията, с големия приз за социална инвестиция (Обзор)

“Дънди Прешъс Металс” - един от невидимите герои в пандемията, с големия приз за социална инвестиция (Обзор)

Компанията прави фонд за подкрепа на малкия и средния бизнес в община Крумовград и финансира 14 проекта за близо 3 млн. лева Международната минна компания “Дънди Прешъс Металс”, която през миналата година стана Инвеститор на годината, в новия конкурс спечели специалната награда за социална инвестиция на “24 часа”

Засилват контрола в ресторантьорството и хотелиерството за трудови договори

Засилват контрола в ресторантьорството и хотелиерството за трудови договори

Без трудов договор работниците не трябва да се допускат до работните им места Отварянето на заведенията от 1 март активизира наемането на работна ръка, която собствениците на заведения бяха принудени да редуцират по време на спирането на дейността. Фактът, че епидемичната обстановка все още не е отменена създава несигурност в работата на

Министерството на туризма е изплатило над 5,6 млн. лв. на туроператори

Министерството на туризма е изплатило над 5,6 млн. лв. на туроператори

Министерството на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19

Инвеститор на годината е "Нестле България", "Дънди Прешъс Металс" - отличен за социална инвестиция

Инвеститор на годината е "Нестле България", "Дънди Прешъс Металс" - отличен за социална инвестиция

"Нестле България" стана инвеститор на годината за 2020 г. Компанията спечели благодарение на инвестицията си от 23 млн, лв. в роботизирана поточна линия в завода си, за да дигитализира производството си и да повиши конкурентоспособността си в световен мащаб. Фирмата изнася за над 35 страни. Наградата на "Нестле България" беше връчена от