Борисов: След това ще отидем и на VIII блок

“След седми ще отидем и на осми реактор, това ще бъде пилотно, да видим как ще върви. Но мисля, че с този доклад, който приемаме днес, това ще е добра стратегия, защото в него има и стъпки, които бързо трябва да се направят”. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като министърът на енергетиката Теменужка Петкова и директорът на АЕЦ “Козлодуй” Наско Михов представиха доклад за направеното проучване за нова ядрена мощност на одобрената площадка.

Правителството не взе решение да предложи на Народното събрание да прекрати процедурата за стратегически инвеститор в АЕЦ “Белене”. От Министерството на енергетиката заявиха, че използването на оборудването е вариант за VII блок на “Козлодуй”. А решение за прекратяване на процедурата за АЕЦ “Белене” е в правомощията на парламента.

Няма да прекратяваме процедурата за стратегически инвеститор в АЕЦ “Белене”, каза председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Според него така се създавала конкурентна среда и който проект е по-добър за държавата, той ще се реализира.

Освен това парламентът се произнасял, ако има такова предложение на правителството.

Петкова припомни, че на 14 октомври 2020 г. кабинетът е дал мандат на АЕЦ “Козлодуй” да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. Водена е кореспонденция с 4 фирми, уточни тя.

“Проведени са разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от “Уестингхаус”, тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната е американската - за реактори AP 1000, другите две са руски, които са за реакторите за АЕЦ “Белене”, каза Петкова. “Уестингхаус” няма да предложат АР 1000, но ще подкрепят реализацията на VII блок с наличното оборудване, заяви министърката.

И докладът на експертите подкрепя реализацията на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” с наличното оборудване от проекта за “Белене”.

Михов обяви, че като всеки голям проект и този не е лесен, той е 10% от БВП на страната, но при дисциплина и добра организация до 10 г. може да се пусне нов блок. В анализа на експертите се посочвало, че в проекта се допуска максимум до 2 г. забавяне и до 15% непредвидени разходи.

Правителството гласува доклада и възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия за оползотворяване на капацитета на площадка №2 в АЕЦ “Козлодуй” за нова ядрена мощност.

Освен това Петкова ще трябва да организира изготвянето на модела за финансово структуриране на проекта, както и правен анализ на националната, европейската и международната правна рамка. Ще продължи и проучването на приложимостта на малки модулни реактори.