- Има и предприемчиви - отвориха три нови обекта за чай и билки

- Все още се държат тези за сватбени подаръци, хората не са спрели да се женят

Една трета от магазините на оживената търговска улица "Христо Г. Данов" в Пловдив затвориха, показа репортерска проверка. Помещенията са опразнили 26 обекта от общо 75, разположени по трасето от Джумаята до бул. "Руски".

"Някои от тях преустановиха работа през миналата пролет, а собствениците още не могат да намерят нови наематели. Останалите действаме в режим на "Сървайвър" и не е ясно докога ще оцелеем", казва Христина Светлова, продавачка в малък бутик.
Тя допълва, че дори коледното пазаруване не е успяло да вдигне оборота, който е спаднал с 60 процента в сравнение с преди пандемията.
Още няколко помещения на ул. „Христо Г. Данов“ са освободени в началото на месеца, а магазин за дамско бельо е обявил тотална разпродажба с известието, че затваря на 31 януари.

Повечето от напускащите бизнеси продължават борбата за оцеляване в разгара на социално-икономическата криза.

Едни са преместили магазините си на по-евтини търговски улици, други директно агитират клиентите си да ги търсят занапред само в интернет.

Част от обектите са обявили невиждани намаления, достигащи до 60 и 80%. Сред затворените се срещат предимно магазини за обувки, чанти и дрехи, но също така има и офиси на туристически агенции, банка, фирма за почистване.

В кризата предприемачите виждат и възможности. През последните месеци все пак са отворили врати три нови обекта – за продажба на чай и лечебни билки, а също и два бутика.

Все още се държат сватбените агенции, магазини за венчални аксесоари и цветя, които са разположени стратегически срещу Дома на младоженеца.

"Колкото и да е странно, след срива през миналата пролет продажбите ни се възстановиха до някаква степен. Пловдивчани не са спрели да се женят. Мисля, че в сравнение с останалите при нас спадът е по-малък", посочва собственичка на магазин за сватбени подаръци.

Засега успешно преодоляват пораженията на коронакризата магазините за електроуреди, сред които на този етап няма жертви.

"Почти всяка седмица някой магазинер удря ключа завинаги и си тръгва. Улицата опустява и губи търговския си вид, а затворените места не са приятна гледка", казва Иван Карагеоргиев, който от 30 години живее на „Христо Г. Данов“.