Парламентът прие на второ четене промените в Закона за енергетиката, с които се дава право на Фонд “Сигурност на електроенергийната система” да поеме лихвите по заеми за енергийна ефективност. Така фондът разширява своя обхват на финансиране, а именно чрез плащанията на лихви на един синдикиран кредитен портфейл от кредитиращи институции, не само банки, ще може да бъде формиран финансов ресурс, който ще се инвестира в енергийна ефективност и възобновяеми източници. Средствата ще могат да бъдат ползвани от всички граждани, стига да отгаварят на условията, които предстои да бъдат одобрени от Министерски съвет, обясни председателят на енергийната комисия Валентин Николов от парламентарната трибуна.

С промени в закона се прекратяват сделките за студен резерв и се въвеждат вместо него услуги от ЕСО, сред които и т.нар. топъл резерв. На свободния пазар на ток на излизат и всички зелени централи с мощност над 500 киловата до 1 мегават, решиха окончателно още депутатите. Промяната ще засегне около 136 производителя с обща инсталирана електрическа мощност 93,522 мегавата.

Друга законова промяна гласи да отпадне задължението на зелените мощности, които влизат в експлоатация от тази година, да внасят във Фонда за сигурност на електроенергийната система 5 % от оборота. Това се прави цел да се насърчат инвестициите в зелени мощности. Със законови промени се задължават електроразпределителните дружества да изписват във фактурите, които изпращат на своите клиенти и товаровия профил, който те ще получат. Това означава, че всеки един потребител на електрическа енергия в България, след като вече има изградена пратформа в КЕВР, ще може да си избере по-информирано и по-лесно доставчник на електрическа енергия.