Стойността на изпълнените договори от китайския аутсорсинг на офшорни услуги възлиза на 105,78 милиарда долара през 2020 г., като за първи път преминава прага от 100 милиарда, съобщиха от Министерството на търговията.

Това бележи разширяване на сектора с 9,2 процента в сравнение с преди година и е довело до увеличение с 3,8 процентни пункта на износа на услуги, постигайки целта, поставена в 13-ия петгодишен период (2016-2020), според министерството, цитирано от Радио Китай.

Миналата година стойността на изпълнените договори за целия сектор на аутсорсинга на услуги в страната е достигнал 1,21 трилиона юана, което е с 13,3% повече на годишна база.

Аутсорсингът на китайски услуги със САЩ възлиза на 155,06 милиарда юана по отношение на изпълнената стойност по договори или със 17 процента повече отпреди година.

През 2020 г. Съединените щати, Хонконг и Европейският съюз са били първите три пазара по отношение стойността на изпълнените договори, и те представляват 53,8% от общия обем.

Китайският аутсорсинг на офшорни услуги със страни, участващи в инициативата „Един пояс, един път“, възлиза на 136,06 милиарда юана по отношение стойността на изпълнените договори, което е с 8,9 процента повече отпреди година.

В Китай аутсорсингът на услуги обикновено се разделя на три подсектора: аутсорсинг на информационни технологии, на бизнес процеси и на процеси, свързани със знание.