56% от фирмите щели да спират инвестициите

Нищо положително не се случи в българската държавна енергетика, няма реформи. “Марица-изток” (вероятно става дума за държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” - б.р.) работи на големи загуби. Всички плащаме за тези разхищения и липса на реформи. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев при представянето на приоритетите на Асоциацията на организациите на работодателите.

Според него спешно трябва да се подпише споразумение за осигуряване на ликвидност на платформата “Ден напред” на енергийната борса с дружествата от държавната енергетика. Това беше задължение по делото “БЕХ електричество” на ЕК, но сегашният договор изтича. Свързване с единния европейски пазар “Ден напред” е друго искане, защото ще направи цените прогнозируеми, казва Домусчие.

Приемане на национална енергийна стратегия до 2030 г. с поглед до 2050 г. е другата задача, която поставят работодателите.

За нотифициране на механизъм и провеждане на търгове за капацитети – неща, които ЕС иска от нас, а и осигуряват плавен преход към нисковъглеродна икономика, настоява още бизнесът.

Другите цели са задължително либерализиране на пазара на едро, уреждане на отношенията на НЕК с тецовете, преобразуване на комплекса “Марица-изток”.

56% от мениджърите на 810 фирми, анкетирани от БСК, заявяват, че отлагат всякакви инвестиции в близко и далечно бъдеще, оповести данни Радосвет Радев, председател на камарата. “Миналата 2020 година беше чудовищна, нямаше бизнес, хората си живееха вкъщи и единственият им разход беше за храна и за пижами”, каза той.

89 на сто от анкетираните виждат влошаване на бизнес климата, оптимисти са едва 2 процента. Бизнесът препоръчва да се увеличи скоростта на обявяване на несъстоятелност на фирмите. Социалните разходи на държавата според работодателите са повече, отколкото икономиката може да си позволи. Необходимо е да се развие електронното управление, за да се мине лесно през кризата, предизвикана заради пандемията, посочи Радосвет Радев.

Бизнесът продължава да иска отмяна на задължението да се плащат обезщетения за първите 3 дни, вземани по болест от работниците, каза Цветан Симеонов, председател на БТПП.

Бизнес организациите настояват също за разработване на национална стратегия за заселване в страната ни на граждани от трети страни с български произход и облекчаване на достъпа на работодателите до квалифицирани работници от трети страни. Иска се и създаване на политики за задържане на хората, върнали се у нас заради кризата в резултат на пандемията.

Сред основните приоритети на бизнес организациите за годината са приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и влизането на страната в Шенгенското пространство и в Еврозоната, обобщи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.