Никой не е поискал да търси газ и нефт в блок “Тервел”. По тази причина правителството в сряда прекрати конкурса, който беше обявен с решение на Министерския съвет от 6 август 2019 година.

“В определения срок, регламентиран в решението на Министерския съвет, няма кандидат, който да е закупил конкурсни книжа, и не са подадени заявления за участие в конкурса”, съобщиха от кабинета.

Настоящият блок “Тервел” преди това се казваше “Терес”, но в последните години блоковете в дълбоко Черно море бяха именувани на български ханове. Така “Силистар” пък стана “Хан Кубрат”.

“Блок 1-26 Тервел” е с площ 4032 кв. м и е разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море. Граничи с южната част на блок “Хан Аспарух”.

В периода 2002 - 2008 година като част от по-голям блок там е проучвала компанията “Винтидж Петролеум Интернешънъл инк. Проучванията обаче са били ограничени, като и досега не е правен сондаж.

Прекратеният конкурс е трети опит да се намерят кандидати за търсене на нефт и газ в този терен.

През 2015 г. се търсеха кандидати за двата блока - “Терес” и “Силистар”. За първия проявиха интерес 8 големи компании - американски, европейски, една руска, но не подадоха документи.

Първият конкурс е обявен от първото правителство на Борисов през 2012 г. В началото на 2013 г. тогавашният министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев обяви, че две европейски и една американска компания са заявили интерес. Само че до успешно приключване не се стигна.

Преди дни в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че се подготвят документите за обявяване на нов конкурс за този блок.

Блокът до “Тервел”(“Терес”), с името “Хан Курбат” се проучва от консорциум между “Шел”, “Уудсайд Енерджи” и “Репсол”.

Първият блок в дълбоко Черно море, който бе поет за търсене и проучване от големи компании, е “Хан Аспарух”. Консорциум между “Репсол”, “Тотал” и ОМВ започна проучването на блока, граничещ с румънски, в който бе открит природен газ. През 2016 г. “Тотал” обяви, че е открит нефт.

През 2018 г. правителството удължи с две години срока за търсене и проучване на нефт и природен газ в “Блок 1-21 Хан Аспарух”. В средата на 2020 г. кабинетът даде още две години за търсене на нефт и газ.

През 2019 г. приключи успешно третият проучвателен сондаж в блока.

През лятото на миналата година испанската “Репсол” се оттегли от проучването на “Хан Аспарух”. Правителството разреши дяловете ѝ от 30% да се прехвърлят на “Тотал Е&П България” Б.В. и “ОМВ Офшор България” ГМБХ. Така делът на първата нарасна до 57,14%, а на втората – до 42,86%.

През септември 2020 г. австрийско-румънската компания “ОМВ Петром” съобщи, че е закупила акциите на “ОМВ Офшор България”, която досега държи 42,86% от “Хан Аспарух”. Така и румънците влязоха в проучването. Досега обаче няма информация за открити находища на природен газ, докато в съседен на “Тервел” блок турците съобщиха, че са открили газ.

На 22 август миналата година Реджеп Тайип Ердоган обяви, че в турската изключителна икономическа зона (ИИЗ) в Черно море са открити залежи на природен газ с ресурс 320 млрд. куб. м. Очаква се до 2023 г. там да започне добив на 3 млрд. куб. м годишно.