Пандемията доведе курсовете по програмиране на Logiscool до децата в цяла България (Видео)

  • 0
authorАвтор: Албена Арабаджиева

Пандемията доведе курсовете по програмиране на Logiscool до децата в цяла България (Видео)

10 истории за възможности

Как малкият и средният бизнес влизат, излизат и пак влизат в COVID кризата? Как задържат добрите служители? Има ли реална полза от мерките на държавата?

“24 часа” отиде при компании, които не реализират милионни обороти и печалби, но имат точно такъв размер мечти и оцеляват с креативност и вяра, че когато се затваря една врата, се отваря друга.

Втората от 10-те истории, в които може да откриете възможности и идеи и за вашия бизнес, е на Logiscool.

Школата помага на училища и родители да се справят с дигиталното образование

Инструкторите минават хоумофис, но запазват работата и заплатата си

Тази година ни научи, че децата трябва да умеят да боравят с дигиталния свят. Показа ни също, че да си хоумофис не означава да имаш време да си лежиш на дивана и да работиш по-малко. Международната школа по програмиране за деца Logiscool се е убедила и в двете неща по време на пандемията.

Компанията успява бързо да се адаптира към ситуацията и прехвърля курсовете по програмиране в онлайн вариант. “Работим много повече, отколкото преди.

От миналия март

работата ни е

24/7, защото

онлайнът отваря

много повече

възможности

и в същото време отнема много повече ресурси”, казва Ива Янкова, която заедно с Николай Цонев представлява школата в България. В нея се обучават деца от 1-и до 12-и клас.

Макар пандемията да ускори дигиталното образование и да принуди училищата да преподават на децата вкъщи, според Николай частните школи са изпитали затруднения. “Видяхме, че сме едни от малкото, продължили да предлагат онлайн курсове - независимо по какво. Онлайн не е същото като присъствено и изисква голямо напасване. Ако човек се опитва да вземе някакви готови решения, обикновено не се получава. Ние, създавайки тези решения, имаме възможност да реагираме по-добре и подбуждаме интерес”, убеден е той.

Интерес наистина се заражда у децата в цяла България. Засега Logiscool има физически школи само в София и Пловдив, но с уроците по интернет успяват да стигнат до ученици от Бургас, Шумен, Русе, Варна. Родителите също все повече осъзнават необходимостта от дигитални умения.

Николай и Ива вярват, че именно те са нужни, за да може човек да се напасне към всяка ситуация така, както те са съумели през миналата година. “Програмирането е езикът на XXI век. То развива у децата точно тези градивни елементи - логика, интуитивно мислене и творчество, които им помагат да се адаптират, да имат възможност да се реализират и винаги да са една стъпка напред, независимо с какво решат да се занимават. Така че програмирането не е целта, а начинът, по който ние го правим”, казва Николай. И за да затвърди тезата си, задава въпроса: “Кои са професиите в момента, които не са били повлияни директно или индиректно от дигиталния свят? Те стават все по-малко”.

Да прехвърлиш дейността си онлайн дори и за програмистите, не е лесно. Обратната връзка е по-сложна, не виждаш как реагират децата и дали имат затруднения. Затова Logiscool използва викторини, за да разберат инструкторите дали преподават разбираемо. Децата отговарят на въпроси какво са научили и така се откриват пропуски.

Самите инструктори също са преминали допълнително обучение. Голяма част от тях са студенти и тъй като лекциите им са неприсъствени, са се върнали по родните си градове. “Те бяха доволни, защото всичко, което правиха с нас, си продължи със същото темпо и условия, само че от вкъщи, което в крайна сметка за тях е плюс”, твърди Николай. Компанията не е съкращавала персонал и не е намалявала заплати.

Инструктурите обаче работят на граждански договор, което е попречило на фирмата да намери подходяща мярка за помощ от държавата през миналата година. Освен това дейността на Logiscool започва през септември 2019 г. и няма как да кандидатства за подкрепа на базата на предишен оборот. Откритата в началото на тази година процедура за оборотен капитал, която се изпълнява чрез НАП, обаче им дава надежда и в момента компанията чака одобрение на заявлението си.

Друг проблем, с който се сблъскват Ива и Николай, е влошеното икономическо положение на част от родителите. Защото интересът сред децата може и да се покачва, но записването в школата не зависи от тях. Съдружниците проявяват разбиране, ако някой не може да плати навреме, а освен това заедно с обучителната платформа “Заедно в час”

дават пълни

стипендии на

деца, които

нямат финансова

възможност

В помощ на родителите, работещи хоумофис, Logiscool създава и дигитални ателиета за децата вкъщи. В продължение на няколко дни учениците са заети с практически задачи като създаване на игри и роботика.

И тъй като ученето онлайн все повече е новата реалност, в школата вярват, че е не по-малко важно хлапетата да знаят как да се държат правилно в час пред компютъра. Видеото за НЕТикет, което създават, бързо се разпространява и много училища го пускат на учениците си. “Някои от нашите деца, които случайно го виждат в клас, бяха много горди, че учат в Logiscool”, щастлив е Николай.

В компанията също така намират за важни теми като безопасност в интернет, кариерна ориентация и какво всъщност представлява програмирането. Затова предлагат провеждане на безплатни презентации в училищата по тези въпроси - насочени и към децата, и към родителите. Вече много учебни заведения, включително и частни, са проявили интерес.

Веднъж завъртяло се колелото, е трудно да бъде спряно. “Със сигурност онлайнът ще има отзвук и след пандемията. Вярвам, че всичко, което направихме, дава нови възможности - за децата в по-малките градове, но и за всички останали. Ще има със сигурност такива, които искат да продължат онлайн, защото им харесва. Има много деца и семейства, които не успяват да се адаптират поради технически и организационни причини, но други даже напредват и правят повече стъпки”, смята Николай.

Но това не означава, че присъствените занятия ще спрат. Когато мерките позволяват, те се провеждат, а компанията успява дори да открие две нови школи в София и една в Пловдив по време на пандемията.

3 въпроса към Николай Цонев:

Досега не сме получили подкрепа като бизнес, занимаващ се с образование на ученици

- Как пренастроихте бизнеса си на COVID вълна?

- Бизнесът на Logiscool като международна компания вече на 4 континента получи едно преждевременно предупреждение от колегите ни в Азия, че нещо такова се задава, и целият ни екип започна доста адекватно и навреме да адаптира нашите собствени системи, по които преподаваме, към ситуацията, която дойде през 2020 г. Забелязахме, че онлайн преподаването не е същото и изисква адаптиране на нас като преподаватели, които винаги даваме максималното за децата, и на нашите системи. Но имайки собствени системи, по които преподаваме, не използваме готови, успяхме да се адаптираме и продължаваме да го правим. Мисля, че мотото е адаптация със стремеж да дадем максималното за децата. Това го правим с големия ни екип, който нон стоп работи върху самите платформи, начина на преподаване, материалите.

- Ако вие бяхте начело на правителството в подобна криза, какви мерки за бизнеса и хората бихте предложили?

- Ако бяхме, но не сме. Вярваме, че политиката е много комплексна, тя трябва да взема предвид актуални факти и всяко едно решение, което се взема от нея, влияе върху бизнеса в цялата държава. Затова не мога да се наема да дам някаква препоръка. Мога да кажа от наша гледна точка, че ние досега не сме получили никаква подкрепа като бизнес, който се занимава с образованието на децата, под никаква форма.

- Какво ново научихте за себе си като предприемач в годината на пандемията?

- Това, което научихме като бранд и екип е, че винаги има отворени възможности и дори в една по-сложна обстановка ние можем и имаме капацитета да намерим нови начини, материали и подходи да достигнем до децата и да им дадем онова, което вярваме, че трябва да получат, а именно образованието и тези основни градивни елементи - логиката, алгоритмичното мислене и творчеството. Научихме, че трябва да сме гъвкави и че имаме доста неоткрит потенциал, който ще има отражение за в бъдеще.

CV:

Николай Цонев завършва новата за това време специалност “Икономическа информатика” в Мюнстер. Води проекти в компании като VW, Nokia, The North Face, DeutschePost/DHL и някои от водещите производители на коли и спорт части със седалище в Германия. Вярва, че събраният опит и мотивацията му човек да разбира дигиталния свят около себе си и да може да го използва пълноценно, е водещ фактор в бъдещото развитие на децата, затова заедно със своята партньорка Ива се впуска в уникалната по вид концепция на Logiscool като единствена компания със собствена платформа и програма за обучението на децата по програмиране. Заради добрата инициатива компанията спечели една от наградите в конкурса на “24 часа” “Големите малки” през миналата година.

Ива Янкова е завършила бакалавър по икономика и бизнес в Ilinois University of Illinois Urbana Champaign в Щатите и по-късно магистратура по бизнес администрация в Hult University в Англия. Била е собственик и управител на един от първите “Събуей” магазини за сандвичи в София. Преминава програма за мениджъри в Chase Bank в Щатите. Била е мениджър развитие в българската верига “К-експрес”. Винаги е имала за цел да развие бизнес в България, който да има позитивно социално въздействие. Когато се запознава с Logiscool, веднага се припознава в мисиятa ѝ.

Първата история за възможности вижте тук: Нуша, Биляна и екипът им от 4-ма разшириха зеления си бизнес в... опразнените офиси

Най-четени

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Промяна в закона дава възможност да не плащаме втори път, ако сме сгрешили данните Ако объркаме регистрационния номер, държавата на регистрация или категорията на превозното средство, за което сме купили винетка, вече ще можем да поправим грешката, без да се налага да плащаме за документа повторно. Това предвиждат промени в Закона за пътищата

Първа инвестиционна банка пуска изцяло онлайн кредит

Първа инвестиционна банка пуска изцяло онлайн кредит

Fibank (Първа инвестиционна банка) предлага на клиентите си дистанционно подписване на документите за потребителски кредит. Иновативното решение банката надгради с отпускането на кредита изцяло онлайн, чрез няколко клика и може да се използва от физически лица, които не са клиенти. Сумата на кредитиране е висока – до 80 000 лева или

Изплащането на пенсиите и добавките от 50 лева към тях започва на 8 март

Изплащането на пенсиите и добавките от 50 лева към тях започва на 8 март

Изплащането на пенсиите за март и еднократните допълнителни суми от 50 лева към тях ще бъде в периода между 8 март (понеделник) и 22 март (понеделник), съобщиха от пресцентъра на НОИ. Допълнителната сума от 50 лева ще получат около 2,1 милиона пенсионери. Тя ще се изплаща за пореден месец на всички пенсионери

Проверяват здравословото състояние на пчелните семейства

Проверяват здравословото състояние на пчелните семейства

От днес Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация. Това съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите. Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари (ОВЛ)

Започва кампанията по подаване на декларации за корпоративни данъци

Започва кампанията по подаване на декларации за корпоративни данъци

От днес фирмите могат да подават годишните декларации за облагане с корпоративни данъци през Портала за електронни услуги на НАП, съобщиха от приходната агенция. Декларацията се подава само по интернет с квалифициран електронен подпис (КЕП). С тази декларация се подава и годишен отчет за дейността. Юридическите лица подават декларациите си от 1

Държавата вече печели от отрицателни лихви на нов дълг

Държавата вече печели от отрицателни лихви на нов дълг

Банки, пенсионни фондове и застрахователи плащат такса на хазната, за да имат държавни ценни книжа с доходност -0,17% Може ли държавата да изтегли нов външен дълг и да спечели? Отговорът е “да”. Може ли БНБ да помогне на бюджета при пандемия чрез свои решения, които засягат банковата система? Отговорът също е положителен

Милен Велчев: След приемане на еврото цените няма да скочат

Милен Велчев: След приемане на еврото цените няма да скочат

"Всеки българин е свикнал с еврото и не е нужен дълъг период за адаптиране. Спекулирането с цените е възможно и сега, и след приемането на еврото, аз съм скептик, че цените рязко ще се вдигнат след приемането на еврото", каза пред NOVA NEWS Милен Велчев, бивш финансов министър. Според него спекулацията няма да бъде позволена от свободния пазар

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

България се готви да въведе еврото от 1 януари 2024 г. Това е индикативната дата, от която цените ще се в единната валута, която ще замени лева, предвиждат промени в постановление на Министерски съвет за подготовката ни в влезем в еврозоната. Тъй като датата е индикативна, е възможно въвеждането на еврото да стане и по-късно - в средата на 2024 г

Европейци колкото цял Оксфорд са заплашени с изгонване от Великобритания (Обзор)

Европейци колкото цял Оксфорд са заплашени с изгонване от Великобритания (Обзор)

Заради коронавируса 1,3 млн. се върнали в страните си и това поставя в риск статута им на Острова Хиляди европейски граждани, които живеят във Великобритания, но са се прибрали заради коронавирусната криза в своите родини, могат да загубят правото си на престой на Острова заради продължително отсъствие

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31.12.2022

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31.12.2022

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31 декември 2022 година. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев в интервю за Българското национално радио. Той поясни, че съгласно Наредба 5 за техническите паспорти на строежите, която е в сила от 2007 година

Най-коментирани

Милен Велчев: След приемане на еврото цените няма да скочат

Милен Велчев: След приемане на еврото цените няма да скочат

"Всеки българин е свикнал с еврото и не е нужен дълъг период за адаптиране. Спекулирането с цените е възможно и сега, и след приемането на еврото, аз съм скептик, че цените рязко ще се вдигнат след приемането на еврото", каза пред NOVA NEWS Милен Велчев, бивш финансов министър. Според него спекулацията няма да бъде позволена от свободния пазар

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Промяна в закона дава възможност да не плащаме втори път, ако сме сгрешили данните Ако объркаме регистрационния номер, държавата на регистрация или категорията на превозното средство, за което сме купили винетка, вече ще можем да поправим грешката, без да се налага да плащаме за документа повторно. Това предвиждат промени в Закона за пътищата

Перспективите за сътрудничеството между Китай и ЕС в областта на възобновяемите източници на енергия са големи

Перспективите за сътрудничеството между Китай и ЕС в областта на възобновяемите източници на енергия са големи

„Насърчаването на зеленото развитие и хармоничното съжителство между човека и природата“ е едно от важните съдържания на доклад за работата на правителството, представен от премиера Ли Къцян на четвъртата годишна сесия на 13-ото Общокитайско събрание на народните представители (ОСНП), съобщава Радио Китай

Емил Димитров: Язовирите са пълни, няма опасност от недостиг на питейна вода

Емил Димитров: Язовирите са пълни, няма опасност от недостиг на питейна вода

За да има максимална прозрачност, откакто съм министър, МОСВ започна изготвяне и публикуване на ежедневен и месечен бюлетин за състоянието на национално значимите 52 комплексни язовира в България. В момента всички те са пълни и няма опасност от недостиг на питейна вода. Язовирите за питейно-битово водоснабдяване са пълни на 74

Продават самолетите на кралица Елизабет II

Продават самолетите на кралица Елизабет II

Правителството на Великобритания ще продаде четирите самолета BAE-146, които се използват от кралица Елизабет II и нейното семейство в опит да се съкратят разходите за отбрана, които включват и намаляване на войската с 10 000 човека. Самолетите са част от историческата екскадрила 32, който от 80-те години на миналия век обслужва монарха

3 трилиона долара чакат, за да бъдат  похарчени веднага след пандемията

3 трилиона долара чакат, за да бъдат похарчени веднага след пандемията

Те ще дадат силен тласък на икономическия растеж Потребителите в най-големите икономики в света са спестили допълнително 2,9 трлн. долара по време на блокадите заради коронавируса. Това съобщи преди дни Bloomberg Economics, позовавайки се на свои собствени изчисления. Тази сума е толкова голяма, че има потенциала да помогне за  възстановяване от

Научно доказано: повече пари - повече щастие

Научно доказано: повече пари - повече щастие

Хората с по-високи доходи се чувстват горди, по-уверени и се страхуват по-малко в сравнение с хората с по-ниски доходи, но невинаги са по-състрадателни и любвеобилни, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА. Това сочат резултати от проучване, публикувано онлайн в сп. "Емоушънс" от Американската асоциация по психология

Земеделската комисия на ЕП прие предложение на Иво Христов за опазване на пчелите и българските породи

Земеделската комисия на ЕП прие предложение на Иво Христов за опазване на пчелите и българските породи

ЕК да гарантира, че към продуктите, внасяни в ЕС от трети страни, се прилагат същите мерки, каквито към фермерите от ЕС, по отношение на устойчивото производство и защитата на биоразнообразието Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI) прие предложенията на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Иво

Българките с 14% по-ниски заплати от мъжете

Българките с 14% по-ниски заплати от мъжете

Пандемията ще задълбочи разликите в доходите между половете, казва Виолета Иванова, експерт от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Очакванията от последиците от COVID-19 са за задълбочаване на различията в заплащането на жените и мъжете въпреки прилаганите правителствени политики за запазване на заетостта и доходите

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед

При годишен технически преглед на автомобилите ще бъде поставян стикер с вграден чип. Това не е чипиране на автомобилите, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" изпълнителният директор на Агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски. "От 12 юли 2021 година започват да се издават новите удостоверения за преминаване на техническа изправност

Емил Димитров: Язовирите са пълни, няма опасност от недостиг на питейна вода

Емил Димитров: Язовирите са пълни, няма опасност от недостиг на питейна вода

За да има максимална прозрачност, откакто съм министър, МОСВ започна изготвяне и публикуване на ежедневен и месечен бюлетин за състоянието на национално значимите 52 комплексни язовира в България. В момента всички те са пълни и няма опасност от недостиг на питейна вода. Язовирите за питейно-битово водоснабдяване са пълни на 74

Продават самолетите на кралица Елизабет II

Продават самолетите на кралица Елизабет II

Правителството на Великобритания ще продаде четирите самолета BAE-146, които се използват от кралица Елизабет II и нейното семейство в опит да се съкратят разходите за отбрана, които включват и намаляване на войската с 10 000 човека. Самолетите са част от историческата екскадрила 32, който от 80-те години на миналия век обслужва монарха

3 трилиона долара чакат, за да бъдат  похарчени веднага след пандемията

3 трилиона долара чакат, за да бъдат похарчени веднага след пандемията

Те ще дадат силен тласък на икономическия растеж Потребителите в най-големите икономики в света са спестили допълнително 2,9 трлн. долара по време на блокадите заради коронавируса. Това съобщи преди дни Bloomberg Economics, позовавайки се на свои собствени изчисления. Тази сума е толкова голяма, че има потенциала да помогне за  възстановяване от

Научно доказано: повече пари - повече щастие

Научно доказано: повече пари - повече щастие

Хората с по-високи доходи се чувстват горди, по-уверени и се страхуват по-малко в сравнение с хората с по-ниски доходи, но невинаги са по-състрадателни и любвеобилни, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА. Това сочат резултати от проучване, публикувано онлайн в сп. "Емоушънс" от Американската асоциация по психология

Българките с 14% по-ниски заплати от мъжете

Българките с 14% по-ниски заплати от мъжете

Пандемията ще задълбочи разликите в доходите между половете, казва Виолета Иванова, експерт от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Очакванията от последиците от COVID-19 са за задълбочаване на различията в заплащането на жените и мъжете въпреки прилаганите правителствени политики за запазване на заетостта и доходите

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

България се готви да въведе еврото от 1 януари 2024 г. Това е индикативната дата, от която цените ще се в единната валута, която ще замени лева, предвиждат промени в постановление на Министерски съвет за подготовката ни в влезем в еврозоната. Тъй като датата е индикативна, е възможно въвеждането на еврото да стане и по-късно - в средата на 2024 г

В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

В един ден, на 9 март, Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе онлайн заседания за лицензиране на две газови борси. Едната е държавната – „Газов хъб Балкан“, а втората е частна - „Българска енергийна търговска платформа”. И двете са с искане на лиценз за „организиране на борсов пазар на природен газ”

Сейшелите отварят границите си за всички държави от 25 март

Сейшелите отварят границите си за всички държави от 25 март

Република Сейшели отваря границите си за посетители от всички държави, независимо от техния ваксинационен статус, считано от 25 март 2021 г. Информацията беше изпратена до медиите от почетното консулство у нас, откъдето цитират министъра на външните работи и туризма Силвестър Радегонде. Посетителите ще трябва единствено да представят отрицателен

Държавата вече няма да плаща осигуровки на колцентровете

Държавата вече няма да плаща осигуровки на колцентровете

Промяната не важи със задна дата Насърчителната мярка от държавата за частично възстановяване на здравни и социални осигуровки на служителите вече няма да се прилага за колцентрове, складове и неспециализирани офис дейности. Такава промяна в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите е направена още през ноември миналата

В енергетиката и IT сектора плащат най-добре

В енергетиката и IT сектора плащат най-добре

Както и у нас, и в развитите икономики в Западна Европа, най-ниски са заплатите в туризма Заплатите на работещите в IT сферата и далекосъобщенията в България чупят рекорди през последните години. Оказа се обаче, че далеч не във всички страни от ЕС това е най-добре платеният бранш. В големите и развити икономики на страните от Западна Европа