Индустриалните паркове влизат в регистър и ще се делят според дейностите, за които са предназначени, на три различни типа - А, B и С. Това решиха депутатите, след като приеха промени в Закона за индустриалните паркове.

Тип А се води общ и няма да има специализация на производствените дейности, в тип B ще се извършват само един вид производствени дейности, както и свързани с тях или сходни. Тип С е само за високотехнологични и свързаните с тях дейности.

Парковете ще се делят и според собствеността -могат да бъдат държавен, общински или частен, както и съвместни като собственик е държавата и една или повече общини, или пък когато собствеността се поделя между няколко общини, но без участието на държавата. Самата експлоатация се възлага на оператора, а в случаите, когато паркът е държавен или общински, оператор може да бъде само държавно или общинско дружество, както и концесионер, определен по реда на Закона за концесиите.

Индустриалните паркове трябва да са разположени на урбанизиран терен или да са обособени като самостоятелна урбанизирана територия, а общата им площ не трябва да бъде по-малка от 300 дка. Изключение прави когато паркът е специализиран за високотехнологични дейности - тогава минималната му площ може да е 100 дка. Когато пък високотехнологичните дейности са за услуги, дефинирани като "интензивно базирани на знания" (Knowlendge-intensive services), то тогава площта може да е под 100 дка, но не по-малка от 10.

Държавната политика за индустриалните паркове ще се провежда от Министерския съвет, от икономическия министър и от органите на местното самоуправление, а Българската агенция за инвестиции (БАИ) ще поддържа Електронен регистър на индустриалните паркове, който ще бъде създаден в срок до 6 месеца от влизането в сила на закона от изпълнителния директор на БАИ, е разписано още в закона. Самото изграждане на парк може да стане само след като е вписан в регистъра, приеха още депутатите.