Премиерът Борисов провери строителството на “Луда Яна”, който ще даде вода на Панагюрище

Най-малко четири нови язовира ще бъдат построени в следващите 7-8 г. Това са “Нейковци” край Трявна, “Мокра Бяла” край Севлиево, Кюстендил и др. Това докладва зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков на премиера Бойко Борисов. Двамата, придружавани от външния министър Екатерина Захариева, провериха строителството на язовир “Луда Яна”, който е до Панагюрище.

Язовир “Нейковци” се строи от над половин век. Пак от десетилетия са проектите за “Мокра Бяла” при Севлиево. В същото време поколения наред в двата града израснаха в режими.

При инспекцията на “Луда Яна” Борисов заяви, че близо 60 млн. лв. е инвестицията в съоръжението. “20 млн. лв. са отпуснати за довършването на язовира. В момента сме на стените. Строи се и огромна пречиствателна станция, за да може населението в община Панагюрище да има вода. Уширява се и се изгребва теренът”, добави премиерът.

Изпълнението на язовира и на пречиствателната станция са поверени на консорциум “Щрабаг - Джи Пи”. В обхвата на проекта “Джи Пи Груп” прави язовирната стена, която е от каменно-насипен тип с глинено ядро. Височината е 43,40 м, дължината по короната е към 550 м, широчина на короната 6 метра. Ще бъдат изградени и траншейният преливник, отбивен тунел, санитарно-охранителна зона и ще се почисти хумусният слой от чашката на язовира.

От 30 години досега община Панагюрище се е захранвала от сондажни кладенци. Водата от тях е стигала до града по 42-километров стар водопровод, строен преди повече от 40 г. “Всеки ден с вода е като дар”, каза кметът Никола Белишки.

Новият язовир ще снабдява с питейна вода близо 50 000 жители на Панагюрище и на община Лесичово. След като обектът бъде финализиран, ще се реши един дългогодишен проблем на града, смята кметът.

“В Панагюрище се направиха много хубави неща през последните години. Вече няма публична сграда, която да не е санирана, образователната инфраструктура е обновена, 70% от водопроводната мрежа е подменена, а местната болница е една от най-модерните в Европа”, заяви Борисов.

Той припомни, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС е отпуснала близо 2,6 млн. лв. на Панагюрище за почистване на коритото на река Луда Яна. След приключването на дейностите рискът от наводнения ще се намали.

Виждам как се работи, вече процесът е необратим, заяви Борисов. В събота започва изграждането на 3 кладенеца в района на Брестовица, за да се приключи и там с проблема с водоснабдяването. Ще има изцяло нови източници, посочи премиерът. (24часа)