Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

  • 0
authorАвтор: 24 часа

Чартърите до Бургас за лятото на 2021-повече от градските автобусни линии

Една добра новина за туристическия бранш у нас през лятото - вече има значително увеличение на чартърите. На летището в Бургас са обявени много повече полети в сравнение с миналото лято.

17 на седмица от 7 нови дестинации в света ще изпълнява една от нискотарифните компании от началото на лятото, като местата вече са в продажба. С новите маршрути дестинациите на авиокомпанията за лято 2021 г. стават общо 14, а планираните полети от летище Бургас - 39 на седмица.

С директни полети за 30 евро ще привличаме румънски туристи след споразумение между община Бургас и румънска нискотарифна авиокопания. Тя ще поддържа линия Бургас - Клуж-Напока, Трансилвания.

Голям британски нискотарифен превозвач също обяви два нови маршрута до Бургас, а по този повод кметът Димитър Николов се пошегува, че самолетните разписания до Бургас са по-чести дори и от графика на общинския превозвач “Бургасбус”. Вече са обявени и чартъри на полска и още една британска авиокомпании.

Зле е обаче положението на руския пазар, където

се очаква

сериозен спад

на туристи,

които са се пренасочили към Турция, Гърция, Кипър, Малта и Испания.

Засега резервации за Южното Черноморие се правят само от Великобритания, повишен интерес има и от Полша, Чехия и Словакия, но записвания от традиционни пазари като Германия и Русия липсват или са много малко.

При всички случаи в Слънчев бряг се надяват на повече туристи. Миналата година отсъствието на чужденците в най-големия ни черноморски курорт бе компенсирано от българи, но това лято ще се разчита и на възобновените чартъри от традиционни дестинации, макар и не в обема от 2019 г.

“Гледаме с надежда към новия сезон. Ще бъде по-добър от миналата година, когато въпреки пандемията успяхме да поработим малко. Сега сме по-подготвени, а и тече масова ваксинация в цяла Европа”, каза Елена Иванова от Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг. Тя смята, че PCR тестовете трябва да отпаднат като вход за България на туристите.

“Видя се, че с въвеждането им през зимния сезон туристите в планинските курорти рязко намаляха, защото оскъпяват почивката”, коментира Иванова.

Тя обърна внимание, че ранни записвания е имало и за миналото лято, но заради пандемията туроператорите са се възползвали тогава от правото си да канселират без обезщетение почивките в рамките на 1 месец преди датата на почивката.

Заради усложнената ситуация сега повечето хотелиери са решени да удължат срока на отстъпките при ранните записвания, който обикновено приключва през март. Намаленията варират от 20 до 30% и най-вероятно ще са в сила до края на май.

На по-силен сезон се надяват и на юг от Бургас - в Созопол, Приморско и Царево, които се превърнаха в хита на летния сезон м.г. с уикендовия туризъм от българи. Тази година там ще чакат и чужденци, но още не смеят да правят прогнози за ръст.

“Очакваме суперсезон, и то не само от българи”, оптимист е кметът на Царево Георги Лапчев. За да се подготви, общината е обявила местна кампания “Чисто лято”, която агитира жителите да се ваксинират масово.

“Не сме си поставили точна бройка, но поне 50% от жителите ни да се имунизират преди сезона, ще е добре”, коментира Лапчев.

Хотелиерите обаче искат по-бързо да се обяви дата за старта на сезона, заяви председателят на регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов. Той ще предложи на Министерството на туризма в най-кратки срокове да каже на контрагентите ни каква е нашата готовност за предстоящия сезон.

Иванов е категоричен, че България трябва да побърза да обяви

каква готовност

имат курортите

ни като здравна

сигурност

да приемат туристи през лятото.

“В непрекъсната връзка съм с руски компании и всички искат да знаят кога България възнамерява да открие официално сезон 2021 и най-вече как ще се влиза в страната. Нека да се знае по-рано, а ако се наложи някакъв локдаун заради коронавируса, ще се действа според ситуацията”, коментира хотелиерът от Слънчев бряг Веселин Налбантов, който е и зам.-председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация. Според него имало леко раздвижване на записванията покрай започналото масово ваксиниране в Европа. Родните хотелиери обаче

са притеснени

от липсата на

достатъчно

ваксини

в България, а освен това умуват и какво ще правят с персонала си от Украйна и Молдова. Обединили са се около идеята да разговарят с министъра на туризма Марияна Николова те да бъдат третирани като български граждани и също да бъдат имунизирани безплатно.

Представители на туристическия бранш се опасяват, че PCR тестовете са доста скъпи и биха били спънка едно четиричленно семейство да дойде на нашето море, затова предлагат

да се ползват

и антигенни

тестове,

които стават бързо и са много по-евтини. И това лято по хотелите ще има засилени мерки за сигурност, като отново вместо на блок-маси храната в ресторантите ще се сервира персонално.

Марияна Николова:
Ще има обща
договореност за
пътуванията

Държим да се направят общи договорености на европейско ниво за пътуванията на имунизираните туристи, но това е все още въпрос на регламентация - дали ще се пътува с паспорти, или с отрицателни тестове, каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след среща на бранша при здравния министър. Ваксинацията е доброволен акт, всеки гражданин има право на нея и приканваме хората да го сторят. Това дава сигурност не само за тях, а и за рестарт на сектора, подчерта Николова.
Същият въпрос се обсъжда на среща на върха на Европейския съвет, която се провежда онлайн в четвъртък вечерта и в петък. На нея се обсъждат мерките за пътувания в ЕС през лятото и евентуалното въвеждане на ваксинационни сертификати.

Идея за промяна на

пролетната ваканция

разбуни туроператорите

Идея на Отрасловия съвет в системата на средното образование за промяна на датите на пролетната ваканция на учениците разбуни туристическия сектор.

Съветът предлага не една, а две ваканции по една седмица за тази година. Първата да бъде между 18 и 21 март 2021 г., а втората - от 29 април до 9 май, което включва Великден, 1 май и Гергьовден. Според действащата в момента заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев пролетната ваканция е предвидена да бъде между 3 и 11 април, като за зрелостниците е с 5 дни по-кратка.

Исканата промяна в пролетната ваканция предизвика истинска буря сред туроператорите. Хотелиерите също са в готовност да излязат с остра позиция.

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Бъдеще за туризма” се кани да се възпротиви на идеяна на нарочна пресконференция, защото семействата вече са планирали пътувания и почивки. Има и програми, които частично са продадени, а по други резервациите продължават. Хотелиерите също са приели резервации и депозити.

Сдруженията на туроператорите и на хотелиерите възнамеряват да изпратят писма против идеята до министъра на образованието Красимир Вълчев и до родителските организации.

От МОН отговориха, че почивните дни не се губят, а и родителите имат право да освободят до 10 дни децата си от училище по семейни причини.

Гърция приема

британци на плаж

още през май

Почивките на гръцките острови може да станат реалност още през май, тъй като страната проучва възможностите за отварянето на границите си по-рано въпреки плановете на ЕС, съобщи в. “Дейли мейл”. Гърция обмисля дали може да се даде ранна зелена светлина на британските туристи, получили ваксина, които копнеят за слънчеви бани след месеци локдаун.

Целта е да се даде тласък на жизненоважната ваканционна индустрия, която бе ударена заради пандемията. Гръцките власти ще гарантират задължителна имунизация на служителите на летищата и в хотелите.

Повторното отваряне на страната би било в контраст с мнението на лидерите на ЕС, които се очаква да обявят, че е твърде рано да започне премахването на ограниченията за несъществени пътувания.

В понеделник британският премиер Борис Джонсън пък разкри, че пътуванията в чужбина за отдих и почивки ще бъдат забранени поне до 17 май.

Новината идва на фона на данни, че Гърция е регистрирала общо 182 783 случая на COVID-19 и 6343 смъртни случая. През последните 24 часа в страната има 2111 нови заразени и 22 нови смъртни случая.

Най-четени

Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германската млечна компания “Меггле” затваря завода си в Шумен, освобождава 95 души

Германският млекопроизводител “Меггле” се изтегля като млекопреработвател от нашия пазар и затваря завода си в Шумен, съобщиха от компанията. Това ще стане от 1 октомври, като мотивът е, че Meggle Group преструктурира бизнесоперациите си в цяла Югоизточна Европа. В същото време от компанията признават

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Христо Иванов и Атанас Атанасов искат да върнат “Юбер”, таксиджии на бунт

Компанията имаше бизнес у нас през 2014 г., но бе спряна Искат да се махне и синият талон към книжката на шофьорите Да се даде възможност на мобилни приложения за споделено пътуване като “Юбер” да се върнат на пазара у нас, но при определени условия. Това е едно от предложенията за промяна в Закона за автомобилните превози

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Взеха на документи скъпа кола на Ивайло Пенчев, станал жертва на измама

Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев станал жертва на измама и му отнели скъпа кола по документи. Ето какво разказва самият той във фейсбук профила си: "Искам да ви споделя за едно престъпление, на което станах жертва, и което мисля че няма как да се получи без участието на държавни институции. Брутално е и може да се случи на всеки от вас

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

В Северозапада предпочитат да си закупят агне за Великден от стопаните

Повече са фермите, които директно предлагат агнета и ярета за Великден и Гергьовден. В Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана заявка са подали собствениците на 17 ферми, с 6 повече от 2020 година. "Хората могат да са спокойни. Клането на животните се извършва под стриктен ветеринарен контрол

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря

В АЕЦ "Козлодуй" започна днес плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа, съобщиха от централата. На блока ще бъде извършено презареждане на реактора за следващата горивна кампания и дейности, свързани с безопасността и с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение. Планирано е изпълнение на превантивно техническо обслужване

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

Млад китаец създаде свой бизнес модел за родното му село

„Готвачът, който не иска да бъде шивач, не е добър шофьор.“ Така се шегува Фън Инцян, който следва свой бизнес път точно по този начин. Той завършва Университета за наука и технологии в гр. Чунцин в специалност „Металургия“, но продължава да обича селския живот, защото е израсъл на село. След дипломирането Фън Инцян работи две години в предприятие

И 12-те млрд. лева за България от ЕС не събраха нови и стари политици

И 12-те млрд. лева за България от ЕС не събраха нови и стари политици

Депутатите задължиха Бойко Борисов да им представи плана за възстановяване на 21 април Вместо дебат по същество - скандали и обиди  Не чуха призива на бизнеса за съгласие в полза на икономиката Май нито старите, нито новите народни представители чуха тревогите и призива на българския бизнес да загърбят скандалите и да се обединят в името на

Повече пари за водород, саниране и фотоволтаици на покривите

Повече пари за водород, саниране и фотоволтаици на покривите

Общо инвестициите за зелен преход на икономиката са увеличени с близо 500 млн. до 3,8 млрд. лв., според третия вариант на плана за възстановяване Днес новият парламент за втори път ще дискутира плана за възстановяване, по който България може да получи над 12 млрд. лв. безвъзмездно от ЕС и още над 8 млрд. като дългосрочни заеми

Вижте кои мерки се облекчават от понеделник (Заповед)

Вижте кои мерки се облекчават от понеделник (Заповед)

Считано от понеделник, 19 април, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски за лице от персонала. Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес заповед

Кантарджиев: Да се отложи отварянето на стадионите и на нощните заведения

Кантарджиев: Да се отложи отварянето на стадионите и на нощните заведения

"НОЩ стартира с 4 лекари, хора от Външно министерство, Гранична полиция и полицията. Имахме задачи – да информираме правителството за движението на епидемията, което ще продължаваме да правим, и да координираме държавните институции". Това заяви  проф. Тодор Кантарджиев за "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVANEWS Според него моловете не са толкова

Най-коментирани

Азиатският форум Боао: Икономическият растеж на Азия ще надвиши 6,5%

Азиатският форум Боао: Икономическият растеж на Азия ще надвиши 6,5%

На 18 април в Хайнан бе открит Азиатският форум Боао, чиято главна тема тази година е „Огромните промени в света: Съвместно споделяне на постиженията от глобалното управление и изграждане на инициативата „Един пояс, един път““. В рамките на форума бяха представени и два доклада, в които се посочва, че през 2021 г

България има два пъти по-голям фискален резерв от минимум изискуемия (Видео)

България има два пъти по-голям фискален резерв от минимум изискуемия (Видео)

Фискалният резерв към 31 март тази година възлиза на 7 млрд. и 900 млн. лева, посочи министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев на пресконференцията в централата на ПП ГЕРБ. Той добави, че в началото на следващата седмица фискалният резерв ще надхвърли 8 млрд. лева. "Ние имаме два пъти по-голям фискален резерв от минимално изискуемия фискален

Бизнес и синдикати искат още 1,5 млрд. лв. към 12-е млрд. и планът за възстановяване да бъде внесен до 30 април

Бизнес и синдикати искат още 1,5 млрд. лв. към 12-е млрд. и планът за възстановяване да бъде внесен до 30 април

Бизнесът и синдикатите искат още 1,5 млрд. лв. да бъдат прибавени към 12-е млрд. лв. в плана за възстановяване и устойчивост. Това заявиха представителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България, КТРИБ, БСК и БТПП и на синдикатите - КНСБ и "Подкрепа", на пресконференция. Те оповестиха и обръщение към парламентарно представените партии в

Турция разтърсена от мащабна измама с криптовалута

Турция разтърсена от мащабна измама с криптовалута

"Ударът на века с криптовалута", пише в заглавие турският в. "Сабах" тази сутрин. "Светът на дигиталните пари се разтресе от най-голямата измама в историята на републиката", предаде БТА.  Вестникът съобщава за предполагаемата измама на платформата за криптовалута Thodex, чиито потребители се оплакаха, че нямат достъп до авоарите си

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Парламентарни емоции с неясен резултат Въпреки патоса от това решение, което ГЕРБ даде на КС, подадените за вписване бордове не може да се спрат, продължават и пътните проекти 6 болници може да останат без директори, а 9 плажа - да не бъдат концесионирани заради мораториум, който Народното събрание наложи на правителството

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

Конституционният съд бе поставен в неудобното положение да коригира обещания на политици Конституционният съд отмени частично абсолютната давност. Какви са причините за това решение след така шумните дебати по приемането на закона? Абсолютната давност беше въведена в една предизборна обстановка и отразяваше повече желанието на политиците да

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България остава на трето място в Европейския съюз по най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат. На първо място е Естония с 18,2%, след това е Люксембург (24,9%) и България (25%). Данните показват, че всъщност само 0,1 на сто ни делят от второто място

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Близо 1 милион долара за изготвяне на пътна карта за развитие на “Топлофикация - София” ще даде Американската агенция за търговия и развитие (USTDA). Столичният общински съвет одобри днес подписването на споразумение за отпускане на безвъзмездна помощ за извършване на проучване, което да включва разработване на пътна карта за надграждане на

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Общият брой на приеманите студенти през учебната 2021/2022 г. ще бъде увеличен с 3,2%, или с 1256 места, спрямо миналата учебна година. Това предвижда проект на решение на Министерския съвет за броя на студентите и докторантите в държавните университети през учебната 2021/2022 г. Заради политиките на Министерството на образованието и науката да се

С над 376 хиляди лв. Горна Оряховица ще създава еко отношение към боклука

С над 376 хиляди лв. Горна Оряховица ще създава еко отношение към боклука

Проектът “Община Горна Оряховица работи за общество с нулеви отпадъци“ бе представен в Деня на Земята. Проектът е по процедура „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управление на отпадъците“ и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020“. Идеята е да се формира у гражданите екологично отношение към отпадъците

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Мораториумът спира 6-има директори на болници, концесии на 9 плажа и на летище Пловдив (Обзор)

Парламентарни емоции с неясен резултат Въпреки патоса от това решение, което ГЕРБ даде на КС, подадените за вписване бордове не може да се спрат, продължават и пътните проекти 6 болници може да останат без директори, а 9 плажа - да не бъдат концесионирани заради мораториум, който Народното събрание наложи на правителството

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

За стари задължения абсолютната давност ще важи от 2031 г.

Конституционният съд бе поставен в неудобното положение да коригира обещания на политици Конституционният съд отмени частично абсолютната давност. Какви са причините за това решение след така шумните дебати по приемането на закона? Абсолютната давност беше въведена в една предизборна обстановка и отразяваше повече желанието на политиците да

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България пак трета в ЕС по най-нисък дълг, само 0,1% ни дели от второто място

България остава на трето място в Европейския съюз по най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат. На първо място е Естония с 18,2%, след това е Люксембург (24,9%) и България (25%). Данните показват, че всъщност само 0,1 на сто ни делят от второто място

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Американска агенция дава 1 млн. долара за план за “Топлофикация - София”

Близо 1 милион долара за изготвяне на пътна карта за развитие на “Топлофикация - София” ще даде Американската агенция за търговия и развитие (USTDA). Столичният общински съвет одобри днес подписването на споразумение за отпускане на безвъзмездна помощ за извършване на проучване, което да включва разработване на пътна карта за надграждане на

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Приемат с 37,2% повече инженери в университетите

Общият брой на приеманите студенти през учебната 2021/2022 г. ще бъде увеличен с 3,2%, или с 1256 места, спрямо миналата учебна година. Това предвижда проект на решение на Министерския съвет за броя на студентите и докторантите в държавните университети през учебната 2021/2022 г. Заради политиките на Министерството на образованието и науката да се

Фонд "Земеделие" изплати над 480 млн. лв. на земеделците за зелени плащания

Фонд "Земеделие" изплати над 480 млн. лв. на земеделците за зелени плащания

ДФ „Земеделие” изплати 480 436 511 лв. за Кампания 2020 по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП). Подпомагане получиха 54 650 земеделски стопани, които спазват благоприятни за климата и околната среда селскостопански практики, съобщиха от ДФЗ

Паргов: Не трябва да се стига до приватизация на „Топлофикация София“

Паргов: Не трябва да се стига до приватизация на „Топлофикация София“

Трябва да има комитет за наблюдение, които да е в тесен контакт с консултанта, за да може да следим неговата работа и за всяко негово действие, категоричен е лидерът на БСП - София Работата на консултанта трябва да доведе подходящ външен мениджмънт, който да управлява ефективно „Топлофикация-София“. Работата му не бива да доведе до приватизация

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май

„Отпускаме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка

България е сред страните в ЕС с най-нисък дълг

България е сред страните в ЕС с най-нисък дълг

Бюджетният дефицит в ЕС като цяло е нараснал до 6,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а в еврозоната - до 7,2 на сто през 2020 година, съобщи европейската статистическа служба Евростат. Същевременно държавният дълг е нараснал до съответно 90,7 на сто и 98 на сто на фона на пандемията от коронавирус и мерките

Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

Милен Велчев: Не е добре да се вдигат данъци, но ако се налага, може да е ДДС, при това временно

За да се възползваме пълноценно от Плана за възстановяване и устойчивост и от новата 7-годишна рамка за европейско финансиране, е необходимо стабилно правителство с разумни политики, казва бившият финансов министър Още акценти: Може би ще се наложи актуализация на бюджета от следващото правителство Опитът показва