Бизнесът доволен от дистанционната работа и тя ще продължи

Хибриден модел, който съчетава работата вкъщи и в офиса, ще прилага българският бизнес и занапред. Поне два дни седмично ще се работи дистанционно, като такава възможност имат над две трети от служителите у нас. Това показват резултатите от проучване на Leadersbip Support за организацията на работа по време на пандемията. То е проведено през ноември и декември миналата година.

2021 г. няма да

сложи край на

работата от

вкъщи,

смятат 67% от анкетираните 250 български компании от 13 различни сектори. 79% от фирмите смятат, че бъдещият начин на управление ще бъде комбинация от работа на живо и дистанционно.

По време на пандемията компаниите намалили присъствената работа и се ускорила тенденцията на дигитализация в голяма част от бизнес секторите. Над 88% от анкетираните компании посочват, че голямата трансформация е настъпила вследствие на използването на нови дигитални инструменти за сътрудничество и комуникация. В пандемията всички срещи се провеждаха на различни платформи онлайн - от интервюта, през преговори, чак до важни бизнес срещи, които преди пандемията би било немислимо да се проведат онлайн.

Въпреки трудностите заради работата от разстояние над половината компании твърдят, че са се справили с извънредните обстоятелства по-добре от очакваното. В новите условия мениджърите и HR експертите трябвало да се фокусират върху ангажираността, опита, обучението и развитието на служителите си. От лидерите се изисквало да придобият нови компетенции, които са ключови в условията на дистанционен труд.

Изследването показва, че такива

умения за

управление във

виртуална среда

притежават 1/3

от мениджърите

При 62% от фирмите служителите са постигнали по-добър баланс между професионалния и личния живот, близо 80% от организациите отбелязват, че продуктивността им се е повишила, а 46% от анкетираните компании казват, че са се подобрили IТ уменията на служителите.

Проучването е проведено паралелно и в Германия с цел да се направи сравнителен анализ между българските и германските компании по отношение на адаптирането им към “новото нормално”. Според резултатите българските компании, които преценяват, че служителите им са повишили компютърните си умения, са с 15% повече от германските. Благодарение на дистанционната работа 30% повече са българските респонденти, които са отбелязали, че хората им са уморени от ограниченията и копнеят за връщане към “добрата стара нормалност”. Единодушно обаче е мнението както на немските, така и на българските фирми, че хибридният начин на труд и смесеното ръководене - на живо и дигитално, е бъдещият начин на управление.

В началото на февруари Европейският парламент гласува резолюция, която да регулира дистанционната работа, за

да се разграничи

работното време

от свободното Причината е, че трудейки се от вкъщи, повечето служители изпадат в ситуацията да са винаги на линия и работното време излиза от установените часови рамки. Това криело рискове от прекомерен стрес, тревожност и дори депресия, твърдят експерти. Според проучвания при хората, които работят от дома си, шансът да надхвърлят работното си време става все по-голям в сравнение с персонала в офиса.

Резолюцията дава възможност на служителите да изключват служебните си телефони и да не отговарят на работни мейли след края на работното време, без това да има негативни последици.