След извършен анализ, изготвен въз основа на представените от "Булгаргаз" ЕАД данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ се предлага цената на природния газ от 1 април да бъде в размер на 32,09 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщават от регулатора.

В заявлението на газовото дружество е поискана по-висока цена на природния газ - 32,32 лв./MWh, но след анализ на предоставените от обществения доставчик отчетни данни за всеки ценови период през 2020 г., КЕВР е установила положителна разлика в годишен аспект за 2020 г. между прогнозните и отчетните разходи за доставка на количества природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Поради това в доклада се посочва, че е икономически обосновано разходите за закупуване на природен газ за вътрешния пазар да бъдат намалени с положителната разлика за 2020 г., което води до промяна на компонентата цена на вход на газопреносни мрежи, оборотния капитал за април и регулаторната база на активите на дружеството.

На 1 април "Булгаргаз" ЕАД ще представи в КЕВР актуализирано заявление с отчетна информация към 31 март за цените на пазарните индекси на европейските газови хъбове, както и информация за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за март.

Решението за утвърждаване на цена за април, по която "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, КЕВР ще вземе на закрито заседание на 1 април.

Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 март в размер на 28,64 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец февруари утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 30,39 лв./MWh.