Сделката се води от Белград, очакваната цена на къщата, строена през 1936 година, е поне 1,5 милиона евро

Един от знаковите имоти в центъра на столицата – бившата вече резиденция на американския посланик в България, е излязъл на пазара преди около две седмици. Това личи от огромен транспарант, окачен в края на миналата седмица на сградата на ъгъла между улиците “Велико Търново” и “Васил Априлов”. За продавач е посочена международната консултантска компания CBRE – една от най-големите в света с над 100 хиляди служители, чието седалище е в САЩ, а акциите ѝ се търгуват на Нюйоркската фондова борса. Компанията

няма офис

в България,

въпреки че през последните няколко години е осъществявала отделни сделки. Бизнесът ѝ в България и на Балканите се ръководи от Белград и софийската сътрудничка заяви в петък пред “24 часа”, че ще препрати въпросите до там, но не е сигурно дали и кога ще им бъде отговорено. Не е ясно защо на сайта на CBRE няма обява за продажбата на резиденцията.

Според източници от пазара на недвижими имоти още миналата есен службата на Държавния департамент за строителни операции в чужбина Overseas Building Operation, която контролира всички недвижими активи на департамента по целия свят,

е обявила

конкурс за

консултант по

продажбата

на резиденцията. На него се явили и български имотни агенции, но е спечелила CBRE.

Не е ясно какъв е методът за продажбата – търг или свободни преговори, но според източниците на “24 часа” вече се организират индивидуални огледи на имота, като първият от тях ще се състои на 7 април.

От софийския офис на CBRE казаха пред “24 часа”, че всеки може да прати по мейл искане за оглед, но дали ще му бъде разрешено, зависи от решение, което се взема в Белград.

Районът, в който се намира резиденцията – Докторската градина, е най-скъпото място в България за имоти. В момента там няма почти никакво предлагане, а търсенето е много голямо, поради което

цената на

квадратен метър

често надминава

3000 евро

Ако се направи груба сметка, двуетажната къща, която има 220 квадратни метра площ, би могла да струва над 700 хиляди евро, но това ще е минималната цена, защото тя има и архитектурна, и историческа стойност. Освен това е самостоятелен имот, подходящ за жилище, а и

има голям двор

от 1 декар,

ограден с

висока ограда

плюс гаражи. Всичко това кара експерти да я оценят на над 1,5 млн. евро, въпреки че евентуален търг с наддаване би могъл да вдигне цената повече. Наскоро апартамент от 85 квадрата в жилищна сграда на отсрещния ъгъл срещу резиденцията бе пуснат с цена 2,5 млн. евро и вероятно е намерил бързо купувач, защото обявата изчезна след месец.

Имотът се е използвал за резиденция на американския посланик в България още от 1940 г., т.е. четири години след построяването му, до миналия юли, когато сегашната посланичка Херо Мустафа

се нанесе със

семейството си

на ново място

в квартал “Бояна” и стана съсед едновременно на премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и на наследниците на Тодор Живков.

Имотът винаги е бил собственост на САЩ, включително и през десетилетието 1947-1956 г., когато не сме имали дипломатически отношения, като тогава за него се е грижело швейцарското посолство.

До миналата година в къщата се организираха приемите на американския посланик в България, но поради ограниченото място често се налагаше гостите да се разделят на групи.

Къщата е дело на архитектурното бюро “Коев и Златев” и е един от малкото примери за

български

модернизъм

от 30-те години

на миналия век. Тя е била собственост на директора на Френско-белгийската банка Ангел Куюмджийски, който има още един фамилен имот в района – днешната сграда на френското посолство. Куюмджийски емигрира през 1940 г. в САЩ и продава двата имота на двете държави.