Летище София има нов изпълнителен директор, който е временен, и нов зам. председател на борда, става ясно от документи в Търговския регистър. За шеф на летището министърът на транспорта Росен Желязков е определил до провеждане на конкурс Христо Стоянов Ханджиев, който досега е директор на сигурността на аеропорта. От министерството на транспорта казаха, че днес Желязков обявява и нов конкурс за държавната квота от трима в борда на директорите на летището, след като при първия комисията за номиниране не допусна нито един от кандидатите до интервю. Така на 15 декември миналата година конкурсът бе прекратен.

Според новия Закон за публичните предприятия бордовете на директорите на държавните компании са от петима души, като трима са държавната квота и конкурси за тях обявява принципалът, тост ресорният министър, а двама са независими и конкурси за тези места обявява Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Агенцията проведе конкурс и го спечелиха Христина Янкова и Христо Щерионов. Вторият класиран обаче е шеф на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, така че за второто място в борда от квотата на независимите ще се прави нов конкурс, обясниха от ведомството на Желязков.

От 5 април независимата Янкова влиза в борда на летището и е избрана за зам.-председател. За председател на борда е преизбрана Ася Иванова, това е станало на заседание на съвета на директорите на 5 април. От министерството казаха, че тя има договор до месец май.

Така в момента бордът на директорите на летището е от трима – Ася Иванова, Христина Янкова и Христо Ханджиев.

Ханджиев заменя на поста Владимир Рапонджиев, който подаде оставка на 4 януари с тримесечно предизвестие по лични причини, но след като ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ не одобри заповедта му за вдигане на летищните такси. Министърът прие молбата му за напускан, а тримесечното предизвестие изтече на 4 април.

От министерството на транспорта уточниха, че тези конкурси и назначения се отнасят до оператора - „Летище София“ ЕАД, и нямат нищо общо с концесионера „Соф Кънект“.