Икономистът Владимир Сиркаров: Дано политическата конфронтация не попречи на пътя ни към еврозоната

Мозъчен тръст от известни икономисти представи Стратегия за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България.

Съветът по икономически и публични политики е изследователска мрежа към Институт по икономика и политики на УНСС. В него са бившият финансов министър доцент Петър Чобанов, докторантите по финанси Владимир Сиркаров и Кузман Илиев, както и икономистите Никола Филипов и Михаил Кръстев.

Сред предложенията на икономистите са:
- да отпадне данък дивидент с цел подпомагане на бизнеса и предприемачите, както и на данъка върху лихвите по депозитите,
- общините да имат възможност и сами да определят размера на минималната работна заплата,
- да се работи за въвеждане на законодателство по отношение на личния фалит,
- да се създаде единна агенция по разходите.

Ето какво каза икономистът Владимир Сиркаров за "24 часа".

- Каква е целта на Стратегията?

- Стратегията е документ, който стъпва изцяло на експертна основа. Неговата цел е да постави на масата важните икономически предизвикателства пред страната и да предложи усточиви решения в средносрочен и дългосрочен план. В него даваме фундаменталните рамки и конкретни мерки за подобряване на ефективността на публичната сфера, ниска данъчно-осигурителна тежест и гъвкавост на пазара на труда, подобряване условията и инфраструктурата за правене на бизнес у нас и децентрализация - политическа и финансова.

- Защо я оповестявате точно сега?

- Защото в момента икономическата и социална ситуация е меко казано напрегната. Пред България стоят две основни икономически задачи. Едната е бързото и ефективно излизане от настоящата криза. Втората е свързана с трансформирането на икономиката към една дигитализирана, нисковъглеродна икономика. Това са паралелни процеси, които трябва да имат ясна визия и план как да се осъществят на практика. Правим апел към политиците и даваме насоки как тези процеси могат да се случат.

- Политическата ситуация е сложна. Как тези процеси ще се случат, ако изпаднем в политическа криза?

- Със сигурност ще се забавят. За съжаление политическата нестабилност има голямо негативно влияние във функционирането на институциите. Това от своя страна поставя под риск, както бизнес инициативността, така и усвояването на европейските ресурси. Надявам се, че политическата конфронтация няма да повлияе толкова силно върху фискалната стабилност и важните приоритети пред България, като пътят ни към еврозоната.

- Реалистични ли се предложенията ви за данъчни промени?

- Категорично. Предлагаме редица данъчни редукции, като отпадане на данък дивидент, на данъка върху лихви по депозитите, вдигането на прага за задължителна регистрация по ДДС и др. Всички тези мерки ще имат много ограничен натиск върху бюджетните приходи,  но ще донесат стимул за повече инвестиции и ръст на производителността и конкурентоспособността.