Мая Манолова пробва да прекрати всички нови назначения в държавни дружества

Вписването в Търговския регистър на новия борд на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е стопирано, но не заради мораториума върху всички нови назначения в държавни дружества, приет миналата седмица от депутатите, а заради частна жалба. Това се разбра от определение на Софийския градски съд, издадено в късния следобед в петък, с което “24 часа” разполага.

Оказва се, че една от участничките в конкурса за независим член на Съвета на директорите на БЕХ - София Касидова, е подала две жалби срещу евентуално вписване на промените и съдът се е събрал следобед в петък на закрито заседание. От определението му става ясно, че е имало конкурс за двете места в борда, за които са класирани София Касидова и Диян Димитров. В Търговския регистър обаче за вписване е изпратен само Димитров, а за другото място е направен опит да се впише пиарът на БЕХ Александър Църноречки, който дори не е участвал в конкурса.

“24 часа” се свърза с Касидова, която е бивш зам.-министър на транспорта в правителството на Симеон Сакскобургготски, и тя потвърди за жалбите, но бе лаконична за развитието на казуса.

Тъй като от БЕХ са направили опит едновременно с това да впишат и останалите промени в борда, включително и избора на Валентин Николов от ГЕРБ за шеф, с определението на съда това също се отменя и на практика холдингът в момента е със старото си ръководство начело с Жаклен Коен. Определението на Софийския градски съд може да се обжалва.

“В краткосрочен план тези действия, както и мораториумът, няма да решат никакви проблеми, а в дългосрочен може да доведат до колапс в енергетиката”, коментира Николов пред “24 часа”.

По същото време в петък, когато съдът е заседавал, Мая Манолова е внесла в деловодството на парламента промяна на Закона за публичните предприятия, по който са правени и конкурсите в БЕХ. Тя настоява за нов член, в който буквално пише, че всякакви нови назначения в бордове на държавни предприятия, направени над 6 месеца преди датата на парламентарните избори на 4 април 2021 г., се считат за невалидни. Според юристи въпреки спорността на този текст нищо не пречи той да бъде приет. Спирачка пред действието му би било оспорване пред Конституционния съд, което обаче иска време.

Също в петък Мая Манолова в качеството си на шеф на комисията за ревизиите направи опит физически да вземе от офиса на “Булгартрансгаз” цялата документация по проекта “Балкански поток”. От видеоклип, който бе пуснат вечерта на фейсбук профила на Манолова, се вижда как тя с още четирима членове на комисията отиват в офиса и настояват веднага да им бъдат сканирани папките с документи, а ръководството на държавното предприятие се оправдава, че не може да направи това. После пристига енергийният министър в оставка Теменужка Петкова и двете започват да си разменят язвителни реплики. Накрая се споразумяват папките да бъдат сканирани идната седмица. В събота ГЕРБ определиха това нахлуване като “втори Костинброд”.


В клипа, който е излъчен в социалната мрежа, се вижда как Мая Манолова и Теменужка Петкова си разменят язвителни реплики.
В клипа, който е излъчен в социалната мрежа, се вижда как Мая Манолова и Теменужка Петкова си разменят язвителни реплики.