Удължават епидемичната обстановка

Със заповед на здравния министър в оставка Костадин Ангелов, която ще бъде издадена в сряда или най-късно в четвъртък, от 1 май чужденците ще влизат в България по три начина. Единият е с ваксинационен сертификат, стига приложената ваксина да е призната от Световната здравна организация. Вторият е с отрицателен PCR тест или с отрицателен антигенен тест, ако е направен от сертифицирана лаборатория. Третият начин е да покажат на границата документ, че са преболедували от коронавирусна инфекция през последните 6 месеца. Това съобщи проф. Ангелов на сбирка в дома на премиера в оставка Бойко Борисов в Банкя, на която присъстваха вицепремиерът в оставка Марияна Николова, както и представители на туристическия бранш и на Националното сдружение на общините.

Заповедта ще бъде издадена непосредствено след като кабинетът в оставка удължи срока на сегашната едипемична обстановка, съобщи Борисов.

Обещание за яснота как ще влизат туристите у нас това лято бе дадено пред туристическия бранш още през февруари, когато бе решено сезонът да почне на 1 май.

Освен това започва масова ваксинация на заетите в туристическия бранш, като за региона на Варна вече тече, а до няколко дни стартира и за Бургас.

Според присъстващия на срещата представител на Националния борд по туризъм Румен Драганов заповедта ще има благоприятен ефект върху предстоящия сезон и ще доведе до утрояване на туристите от Израел в сравнение с миналото лято и до удвояване на гостите от Великобритания, ЕС и Русия. “Пак ще имаме с около 20% по-малко туристи в сравнение с 2019 г., но поне ще е добро начало за възстановяване на туризма”, каза Драганов. Той отправи призив към премиера в оставка или наследника му на поста да направи всичко възможно да убеди британския премиер Борис Джонсън Англия да извади България от сегашния негативен списък и да я сложи в “зеления”, т.е. на страните, в които е безопасно британците да пътуват.

Заповедта се издава в момента, в който най-голямата ни конкурентна страна по отношение на морския туризъм - Турция, въвежда пълен локдаун (виж по-долу), изтъкнаха по време на срещата представители на туристическия бранш.

Браншът: Доволни сме, но можеше и по-рано да има яснота

Туристическият бранш очакваше отдавна яснота за това как ще влизат туристите в България през лятото и вчера реакциите бяха предимно позитивни.

Бранимир Николов, зам.-шеф на Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация, заяви, че на практика всичко, което е очаквал браншът, се е случило. Единственото, с което ни превъзхождат преките ни конкуренти, е агресивната им рекламна кампания. Вероятно сезонът няма да е съвсем добър, но ще е по-добър от миналогодишния и може да положи началото на възраждане на туризма”, каза той.

Шефката на организацията “Бъдеще за туризма” Павлина Илиева, която присъства на срещата в дома на Бойко Борисов, също благодари за яснотата, която внася предстоящата заповед. Напомни обаче, че не всичко от предвидените помощи за туроператорите е достигнало до тях - от 61 млн. лв., предвидени за агенциите, които на практика не са работили пълноценно вече една година, остават все още към 20 млн. лв. неусвоени.

Тя напомни на премиера и за недовършената все още магистрала “Европа”, от която остават 14 километра, а съоръжението е важно за привличане на туристи от Сърбия. ПАВЛИНА ИЛИЕВА

ПАВЛИНА ИЛИЕВА

“Разстоянието Белград-Бургас е същото като Белград-Халкидики - 600 км, освен това цените у нас са по-благоприятни, но когато тези 14 км станат готови, ще бъдем далеч по-конкурентоспособни на сръбския пазар”, каза тя. За довършването на аутобана от българско-сръбската граница до столицата в момента тече избор на изпълнител, като финансирането е предвидено в новата транспортна оперативна програма.

От другата голяма браншова организация - Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, неофициално заявиха, че заповедта е трябвало да излезе далеч по-рано - още през февруари или март, тъй като записванията за летния сезон са били в разгара си именно тогава.

Освен това автобусният бранш настоява да се създаде схема за подкрепа на пътуванията с туристическа цел в страната по подобие на тази за чартърните полети. Още от есента на миналата година чартърните полети до България с туристическа цел се субсидират с по 35 евро на седалка в самолета.

Помощта бе замислена в началото на пандемията, но трябваше нотификация от Европейската комисия, за което бяха необходими няколко месеца.

Турция в пълен локдаун от днес, затварят заведения, но хотелите ще работят

В продължение на 3 седмици - от 28 април вечерта до 17 май, Турция въвежда пълен локдаун, за да спре разпространението на коронавируса.

Това обаче няма да засегне почивката на чужденци - от българското външно министерство посочиха, че чужди граждани, ползващи турстически услуги, се освобождават от наложените ограничения.

Въпреки това локдаунът ще засегне туристическия сектор, тъй като всички ресторанти, кафенета, дискотеки и др., се затварят напълно. Междуселищният транспорт ще може да се движи само със специално разрешение, и то с 50% от капацитета на превозното средство. Ефес в Турция. Туризмът в южната ни съседка ще пострада сериозно от триседмичния пълен локдаун.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Ефес в Турция. Туризмът в южната ни съседка ще пострада сериозно от триседмичния пълен локдаун. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Локдаунът включва и пълна забрана за излизане на турски граждани извън домовете им, като търговските вериги ще работят с ограничено работно време през седмицата, а в неделя ще бъдат затворени. Затварят се също всички работни места с изключение на някои производствени съоръжения, преустановяват се присъствените занятия в училище на учениците от 8-и до 12-и клас. 

Ръст на пътуванията зад граница за първи път от 1 г.

За първи път от една година насам през март статистиката отбеляза ръст на пътуванията на български граждани зад граница. Той е само 9% в сравнение с март 2020 г., когато бе въведено извънредното положение. През март 2021 г. 251,5 хиляди български граждани са пътували зад граница. Броят на чуждите туристи у нас обаче продължава да отбелязва спад, който на годишна база е 8%.

Българските хотели обаче отчитат сравнително лош март тази година дори на фона на състоянието им през последната 2020-а. Специална анкета на НСИ показва, че вече 41,8% от хотелиерите в България отчитат спад на приходите, докато през предишния месец такъв отговор са дали 35% от анкетираните. Увеличава се и процентът на мениджърите в хотелиерския бранш, които посочват, че вече не могат да се справят сами само с приходите от дейността си. Въпреки че тази година зимният сезон продължи малко по-дълго от обичайното, март е преходен месец и по принцип е слаб за туризма.