Туристите у нас – със сертификат за ваксиниране, тест или документ, че са преболедували

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Туристите у нас – със сертификат за ваксиниране, тест или документ, че са 
преболедували

На срещата в дома на премиера в оставка Бойко Борисов присъстваха представители на туристическия бранш и на сдружението на общините.

Удължават епидемичната обстановка

Със заповед на здравния министър в оставка Костадин Ангелов, която ще бъде издадена в сряда или най-късно в четвъртък, от 1 май чужденците ще влизат в България по три начина. Единият е с ваксинационен сертификат, стига приложената ваксина да е призната от Световната здравна организация. Вторият е с отрицателен PCR тест или с отрицателен антигенен тест, ако е направен от сертифицирана лаборатория. Третият начин е да покажат на границата документ, че са преболедували от коронавирусна инфекция през последните 6 месеца. Това съобщи проф. Ангелов на сбирка в дома на премиера в оставка Бойко Борисов в Банкя, на която присъстваха вицепремиерът в оставка Марияна Николова, както и представители на туристическия бранш и на Националното сдружение на общините.

Заповедта ще бъде издадена непосредствено след като кабинетът в оставка удължи срока на сегашната едипемична обстановка, съобщи Борисов.

Обещание за яснота как ще влизат туристите у нас това лято бе дадено пред туристическия бранш още през февруари, когато бе решено сезонът да почне на 1 май.

Освен това започва масова ваксинация на заетите в туристическия бранш, като за региона на Варна вече тече, а до няколко дни стартира и за Бургас.

Според присъстващия на срещата представител на Националния борд по туризъм Румен Драганов заповедта ще има благоприятен ефект върху предстоящия сезон и ще доведе до утрояване на туристите от Израел в сравнение с миналото лято и до удвояване на гостите от Великобритания, ЕС и Русия. “Пак ще имаме с около 20% по-малко туристи в сравнение с 2019 г., но поне ще е добро начало за възстановяване на туризма”, каза Драганов. Той отправи призив към премиера в оставка или наследника му на поста да направи всичко възможно да убеди британския премиер Борис Джонсън Англия да извади България от сегашния негативен списък и да я сложи в “зеления”, т.е. на страните, в които е безопасно британците да пътуват.

Заповедта се издава в момента, в който най-голямата ни конкурентна страна по отношение на морския туризъм - Турция, въвежда пълен локдаун (виж по-долу), изтъкнаха по време на срещата представители на туристическия бранш.

Браншът: Доволни сме, но можеше и по-рано да има яснота

Туристическият бранш очакваше отдавна яснота за това как ще влизат туристите в България през лятото и вчера реакциите бяха предимно позитивни.

Бранимир Николов, зам.-шеф на Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация, заяви, че на практика всичко, което е очаквал браншът, се е случило. Единственото, с което ни превъзхождат преките ни конкуренти, е агресивната им рекламна кампания. Вероятно сезонът няма да е съвсем добър, но ще е по-добър от миналогодишния и може да положи началото на възраждане на туризма”, каза той.

Шефката на организацията “Бъдеще за туризма” Павлина Илиева, която присъства на срещата в дома на Бойко Борисов, също благодари за яснотата, която внася предстоящата заповед. Напомни обаче, че не всичко от предвидените помощи за туроператорите е достигнало до тях - от 61 млн. лв., предвидени за агенциите, които на практика не са работили пълноценно вече една година, остават все още към 20 млн. лв. неусвоени.

Тя напомни на премиера и за недовършената все още магистрала “Европа”, от която остават 14 километра, а съоръжението е важно за привличане на туристи от Сърбия.

“Разстоянието Белград-Бургас е същото като Белград-Халкидики - 600 км, освен това цените у нас са по-благоприятни, но когато тези 14 км станат готови, ще бъдем далеч по-конкурентоспособни на сръбския пазар”, каза тя. За довършването на аутобана от българско-сръбската граница до столицата в момента тече избор на изпълнител, като финансирането е предвидено в новата транспортна оперативна програма.

От другата голяма браншова организация - Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, неофициално заявиха, че заповедта е трябвало да излезе далеч по-рано - още през февруари или март, тъй като записванията за летния сезон са били в разгара си именно тогава.

Освен това автобусният бранш настоява да се създаде схема за подкрепа на пътуванията с туристическа цел в страната по подобие на тази за чартърните полети. Още от есента на миналата година чартърните полети до България с туристическа цел се субсидират с по 35 евро на седалка в самолета.

Помощта бе замислена в началото на пандемията, но трябваше нотификация от Европейската комисия, за което бяха необходими няколко месеца.

Турция в пълен локдаун от днес, затварят заведения, но хотелите ще работят

В продължение на 3 седмици - от 28 април вечерта до 17 май, Турция въвежда пълен локдаун, за да спре разпространението на коронавируса.

Това обаче няма да засегне почивката на чужденци - от българското външно министерство посочиха, че чужди граждани, ползващи турстически услуги, се освобождават от наложените ограничения.

Въпреки това локдаунът ще засегне туристическия сектор, тъй като всички ресторанти, кафенета, дискотеки и др., се затварят напълно. Междуселищният транспорт ще може да се движи само със специално разрешение, и то с 50% от капацитета на превозното средство.

Локдаунът включва и пълна забрана за излизане на турски граждани извън домовете им, като търговските вериги ще работят с ограничено работно време през седмицата, а в неделя ще бъдат затворени. Затварят се също всички работни места с изключение на някои производствени съоръжения, преустановяват се присъствените занятия в училище на учениците от 8-и до 12-и клас. 

Ръст на пътуванията зад граница за първи път от 1 г.

За първи път от една година насам през март статистиката отбеляза ръст на пътуванията на български граждани зад граница. Той е само 9% в сравнение с март 2020 г., когато бе въведено извънредното положение. През март 2021 г. 251,5 хиляди български граждани са пътували зад граница. Броят на чуждите туристи у нас обаче продължава да отбелязва спад, който на годишна база е 8%.

Българските хотели обаче отчитат сравнително лош март тази година дори на фона на състоянието им през последната 2020-а. Специална анкета на НСИ показва, че вече 41,8% от хотелиерите в България отчитат спад на приходите, докато през предишния месец такъв отговор са дали 35% от анкетираните. Увеличава се и процентът на мениджърите в хотелиерския бранш, които посочват, че вече не могат да се справят сами само с приходите от дейността си. Въпреки че тази година зимният сезон продължи малко по-дълго от обичайното, март е преходен месец и по принцип е слаб за туризма. 

Най-четени

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

"Повиканият от вас, господин Илчовски отправи обвинение към мен. Как никой от вас, г-н Сандов, г-н Георгиев, не се сети да попита г-н Илчовски, какъв е телефона миКажете този телефон, за да видим имате ли го или лъжете. Искам да кажа, че аз ще заведа дело към този човек, който видях онази вечер за пръв път

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

Сливен стана община с повече население от това в Плевен

От 20-те най-големи у нас само Кърджали и Перник имат прираст на жителите За периода от 2011 до 2020 г. няма съществени промени в подредбата на най-големите 20 общини според броя на населението им, показват данните на НСИ. От 2013 г. община Асеновград е с по-голям брой на населението от община Габрово. През 2020 г

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

На 1 юли отпада роумингът между страните от Западните Балкани

Роумингът между страните от Западните Балкани ще бъде премахнат на 1 юли, което означава, че гражданите и бизнесът в региона ще имат повече пари в бюджета, заяви генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу, предаде БНТ.  Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и БиХ ще започнат да прилагат

Догодина “Хемус” стига до Велико Търново (видео)

Догодина “Хемус” стига до Велико Търново (видео)

“Автомагистрали” строи усилено участъците по аутобана 134-те километра от автомагистрала “Хемус” между пътен възел “Боаза” и пътя Русе-Велико Търново, изграждането на които стартира през април 2019 г., добиват все по-завършен вид и на практика аутобанът през 2022 г. ще стигне до старата столица. Тази важна отсечка е разделена на 6 участъка

София е намаляла с 21 хиляди души по време на COVID-кризата

София е намаляла с 21 хиляди души по време на COVID-кризата

За първи път от много години населението на София-град намалява – с 21 000 души през 2020 година в сравнение с 2019 година. 16 000 от тях са починали, а 5000 са отишли да живеят в селата в Софийска област и в Перник. Така вече населението на София е 1 308 000 души, предаде БНТ.  Данните обяви Магдалена Костова

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая на 12 май

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая на 12 май

Започва ремонт на пътя Перник-София през Владая, съобщи общинският пресцентър. Ремонтните дейности, които са възложени от АПИ, ще протекат на 5 етапа и ще стартират от 12 май. Работата ще обхване пернишката част на пътя, като е предвидено последният пети етап да завърши на 14 декември. Ремонтът на една от най-натоварените отсечки у нас продължава

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ категорично възразяват срещу предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ нейният председател Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма, съобщиха от двете организации

Ветрогенератор се запали край Каварна

Ветрогенератор се запали край Каварна

Ветрогенератор се запали тази вечер край Каварна. Причината е късо електрическо съединение на върха, в двигателя на перката, по думите на директора на пожарната в Добрич комисар Дарин Димитров пред Нова тв. При инцидента няма пострадали хора. Ветрогенераторът е унищожен. Той се е намирал навътре в полето

Бил Гейтс прехвърлил $1,8 млрд. на Мелинда в деня, в който обявиха развода

Бил Гейтс прехвърлил $1,8 млрд. на Мелинда в деня, в който обявиха развода

Дори след прехвърлянето, съоснователят на Microsoft все още е четвъртият най-богат човек в света Бил Гейтс e прехвърлил чрез инвестиционното си дружество Cascade акции на стойност 1,8 млрд. долара на съпругата си Мелинда в деня, в който обявиха, че се развеждат след 27 години брак, съобщава "Форбс".  Според медията това означава

Къщичка от контейнер осигурява
живот извън мрежата (ВИДЕО)

Къщичка от контейнер осигурява живот извън мрежата (ВИДЕО)

Къща Gaia е направена от рециклиран контейнер по проект на Pin-Up Houses, чиито архитекти са я оборудвали така, че да осигури на обитателите си живот извън мрежата. Тя е миниатюрна, но според създателите си е пример за това, че е възможно да се изграждат жилища, които въздействат възможно най-малко на околната среда

Най-коментирани

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

Европейската комисия призова САЩ и другите големи производители на ваксини срещу COVID-19 да изнасят продукцията си, както постъпва Европейският съюз, вместо да говорят за отмяна на правата на интелектуална собственост върху препаратите, предаде Ройтерс. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция по време на срещата на върха

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове и това ще определи състоянието на съюза в бъдеще Бързото застаряване на населението в Европа и намаляването на раждаемостта водят до драстични промени на пазара на труда, увеличават се обществените разходи за възрастните хора, здравните системи са подложени на все по-голям натиск

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Преди да бъде прогонена от България, на 16 г. е изключена от всички училища и принудена да се самообразова на село, а днес е сред водещите генетици в света Професор д-р Несрин Йозьорен, родом от дуловското село Паисиево, е президент на Асоциацията на микробиолозите в Турция. Професорката е ръководител на лабораторията по молекулярна биология и

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания AstraZeneca, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон. Европейската комисия не е подновила поръчката на ваксини от AstraZeneca след юни 2021 г., пише агенцията

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

„Няма полети за туристи от Русия до месец май. Как ще се развие ситуацията засега още никой не може да каже. Да се надяваме, че всичко ще бъде по-леко и по-добре”, каза в Добрич на тържествата за 9 май генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов. За това колко е вярна информацията, че Русия ще включи България в списъка на тъй нар

Около 70% от малките и средни предприятия на борсата NEEQ са реализирали печалба през 2020 г.

Около 70% от малките и средни предприятия на борсата NEEQ са реализирали печалба през 2020 г.

Около 70 процента от малките и средни предприятия, търгувани на новата борса NEEQ, са реализирали печалба през 2020 г., съобщава Радио Китай. Общо 6966 компании, които са публикували годишни отчети до края на април, са регистрирали нетна печалба от 60,82 милиарда юана (9,4 милиарда долара) през 2020 г

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ категорично възразяват срещу предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ нейният председател Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма, съобщиха от двете организации

Черна гора ще лекува безплатно туристите,
заболели от COVID-19

Черна гора ще лекува безплатно туристите, заболели от COVID-19

Черногорското правителство реши чуждестранните туристи, които заболеят от COVID-19 по време на престоя си в Черна гора, да бъдат лекувани в болница за сметка на държавата, съобщава в. "Виести". Министърът на икономическото развитие Яков Милатович каза на пресконференция вчера, че здравните протоколи за туристическия сезон са готови и следващата

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Според резултати, получени от непредставително проучване на нагласите на участници в курсове за професионално обучение, направено по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО), най-активно участие в обучения за професия имат хората на средна възраст между 40-49 години (34 на сто)

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

В края на март 2021 г. парите в обращение достигнаха 21 208.7 млн. лв. За едногодишен период (спрямо края на март 2020 г.) те нараснаха с 15.4 на сто, или с 2825.5 млн. лв., съобщиха от Българската народна банка /БНБ/. През съответния предходен едногодишен период нарастването им беше по-ниско както в процентно отношение (9

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

До 2070 г. хората над 80 г. в ЕС ще са двойно повече

Населението на Стария континент застарява с бързи темпове и това ще определи състоянието на съюза в бъдеще Бързото застаряване на населението в Европа и намаляването на раждаемостта водят до драстични промени на пазара на труда, увеличават се обществените разходи за възрастните хора, здравните системи са подложени на все по-голям натиск

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Несрин от село Паисиево вече има патент за революционна технология за ваксина

Преди да бъде прогонена от България, на 16 г. е изключена от всички училища и принудена да се самообразова на село, а днес е сред водещите генетици в света Професор д-р Несрин Йозьорен, родом от дуловското село Паисиево, е президент на Асоциацията на микробиолозите в Турция. Професорката е ръководител на лабораторията по молекулярна биология и

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

ЕК няма да поднови договора с "АстраЗенека"

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания AstraZeneca, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон. Европейската комисия не е подновила поръчката на ваксини от AstraZeneca след юни 2021 г., пише агенцията

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

Консулът на Русия във Варна: Няма документ за списък с неприятелски държави

„Няма полети за туристи от Русия до месец май. Как ще се развие ситуацията засега още никой не може да каже. Да се надяваме, че всичко ще бъде по-леко и по-добре”, каза в Добрич на тържествата за 9 май генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов. За това колко е вярна информацията, че Русия ще включи България в списъка на тъй нар

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Ресторантьори са срещу предложението на БХРА за служебен министър на туризма

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ категорично възразяват срещу предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ нейният председател Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма, съобщиха от двете организации

Черна гора ще лекува безплатно туристите,
заболели от COVID-19

Черна гора ще лекува безплатно туристите, заболели от COVID-19

Черногорското правителство реши чуждестранните туристи, които заболеят от COVID-19 по време на престоя си в Черна гора, да бъдат лекувани в болница за сметка на държавата, съобщава в. "Виести". Министърът на икономическото развитие Яков Милатович каза на пресконференция вчера, че здравните протоколи за туристическия сезон са готови и следващата

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Българите между 40 и 50 г. - по-склонни да се обучават за нова професия

Според резултати, получени от непредставително проучване на нагласите на участници в курсове за професионално обучение, направено по поръчка на Националната агенция за професионално обучение и образование (НАПОО), най-активно участие в обучения за професия имат хората на средна възраст между 40-49 години (34 на сто)

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

За една година парите в обращение са се увеличили с 15.4%

В края на март 2021 г. парите в обращение достигнаха 21 208.7 млн. лв. За едногодишен период (спрямо края на март 2020 г.) те нараснаха с 15.4 на сто, или с 2825.5 млн. лв., съобщиха от Българската народна банка /БНБ/. През съответния предходен едногодишен период нарастването им беше по-ниско както в процентно отношение (9

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

ЕК: Големите производители на ваксини да изнасят продукцията си

Европейската комисия призова САЩ и другите големи производители на ваксини срещу COVID-19 да изнасят продукцията си, както постъпва Европейският съюз, вместо да говорят за отмяна на правата на интелектуална собственост върху препаратите, предаде Ройтерс. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция по време на срещата на върха

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

Аврамова: Ще заведа дело срещу г-н Илчовски

"Повиканият от вас, господин Илчовски отправи обвинение към мен. Как никой от вас, г-н Сандов, г-н Георгиев, не се сети да попита г-н Илчовски, какъв е телефона миКажете този телефон, за да видим имате ли го или лъжете. Искам да кажа, че аз ще заведа дело към този човек, който видях онази вечер за пръв път