Мандатът на сегашния шеф Димитър Радев изтича на 15 юли, но може да остане на поста и след това, ако няма избран гуверньор

Най-късно до 15 май трябва да бъде открита от Народното сърание процедурата за избор на нов управител на БНБ. Мандатът на сегашния - Димитър Радев, изтича на 15 юли, тъй като е 6-годишен. А по закон процедурата за избора на нов гуверньор започва не по-рано от три месеца преди изтичането на мандата и не по-късно от два месеца.

Първи темата засегна председателят на бюджетната комисия в парламента Георги Ганев. В интервю за “24 часа” преди дни той заяви, че тази година изтича мандатът на трима членове на Управителния съвет на БНБ, които се избират от парламента. Това са Димитър Радев и подуправителите Калин Христов и Нина Стоянова, които са съответно шефове на управленията “Емисионно” и “Банково”.

Специално процедурата за гуверньор на БНБ по закон трябва да започне на 15 май. Но може да няма парламент в този момент, което означава, че нов сравнително спешно трябва да се занимава и с този много важен въпрос, посочи Георги Ганев.

В сряда темата за избор на управител на БНБ отново стана актуална, след като на заседание на комисията по бюджет и финанси във вторник от партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” предложиха да стартира процедурата.

Пламен Данаилов от ИТН поиска това да се включи в дневния ред, тъй като мандатът на Димитър Радев изтича на 15 юли. Данаилов изтъкна аргумент, че правилата трябва да ги подготви сегашният парламент. Предложението му обаче не бе прието, а повечето от останалите партии реагираха отрицателно на идеята с аргумент, че

откриването на процедура за нов управител може да предизвика криза в банковия сектор

Най-вероятно сегашното Народно събрание няма да успее да избере нов шеф на националната банка и още двама членове на Управителния съвет. Защото би трябвало първо парламентът да приеме правила, по които ще става изборът им. След това политическите партии да излъчат свои кандидати за постовете. Следват тяхното изслушване в бюджетната комисия и гласуването. Тези кандидати, които съберат най-много гласове за съответния пост, се предлагат за окончателно избиране в пленарна зала.

За да се случи всичко това до 15 юли, би трябвало БСП да успее с третия мандат да направи правителство, което да бъде подкрепено и в парламента. Ако обаче опитът се окаже неуспешен, президентът трябва да разпусне Народното събрание и да определи дата за нови избори. Това ще означава, че и изборът на управител на БНБ ще се отложи за неопределено време.

За такива случаи в Закона за БНБ е посочено, че управителят на централната банка и членовете на Управителния съвет остават на постовете си до избор на нови въпреки приключилия мандат.

Димитър Радев пое управлението на БНБ след оставка на предишния шеф Иван Искров. Той я подаде няколко месеца преди изтичането на мандата, а напускането му бе съпроводено от фалита на КТБ през 2014 година.

Неофициални сондажи на “24 часа” сред парламентарните партии показаха, че те нямат, поне засега, готови кандидати, които да предложат за поста на Димитър Радев. Не е ясно още и дали той ще се кандидатира за втори мандат.

Който и да поеме управлението на БНБ, ще завари банковата система в много добро състояние,

показват последните данни. За първото тримесечие на годината печалбата на банковата система е 349 млн. лв. при 296 млн. за първото тримесечие на 2020 г. Активите на банките са нараснали до 127,4 млрд. лв., като от края на 2020 г. са се увеличили с 3,4 млрд. лв. Ликвидният буфер на банковата система е 35 млрд. лв., а нивото на покритието е 294,1% при изискуеми 100%.

Брутният кредитен портфейл на банковата система се увеличава с 986 млн. до 70,5 млрд. лв. Заемите са били отпуснати основно на домакинствата - с 627 млн. лв. Намалява размерът на необслужваните и в края на март е 5,698 млрд. лв. при 5,711 млрд. в края на декември 2020 г.

Въпреки изключително ниските лихви, а в някои банки и отсъствието на такива, депозитите продължават да се увеличават. В края на март те са достигнали 108,4 млрд. лв. и за три месеца са нараснали с 2,7 млрд. Основно този ръст се дължи на домакинствата, които са спестили 1,9 млрд. на влог.

От БНБ обявиха още, че управителят Димитър Радев е внесъл в парламента отчета на централната банка за 2020 г.