Труден ще е за морските ни курорти,  смятат от Асоциацията на собствениците 

СПА курортите са пълни, хората съчетават различни форми на туризъм, като спа, балнео и уелнес, поклоннически, еко, селски и преходи. Това установи вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова по време на посещението си във Велинград и района, съобщиха от министерството.

Николова посочи още, че гостите са основно българи, избрали почивните дни по време на празниците за посещение и пътувания във вътрешността на страната. Според нея хубавото време и поредицата от почивни дни ще допринесат за добро начало на летния сезон, който стартира на 1 май.

Николова припомни, че все още туризмът работи в условия на епидемична обстановка и е важно да се спазват единните правила и указания, които Министерството на туризма и здравните власти разработиха, за да гарантират безопасността на туристите. Тя призова и посетителите да спазват здравните препоръки и мерки, за да бъде престоят им пълноценен и спокоен.

"Полагаме максимални усилия, за да подпомогнем дейността на бизнеса и туристите да са спокойни за своето здраве по време на посещенията си", коментира вицепремиерът. Тя заяви, че ще продължи стриктният контрол за спазване на всички указания в местата за настаняване, изхранване и на морските плажове.

Труден туристически сезон тази година очаква председателят на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев. Той е един от хотелиерите, който подобно на 70 на сто от колегите си в Слънчев бряг няма да възобнови работата на хотела си.

"Този сезон няма да отварям хотела, тъй като има абсолютна несигурност за гостите, които ще идват от чужбина. Голяма част от големите хотели по морето няма да отворят - някъде около 60 до 70 процента от тях", каза Георги Николчев по БНР.

Според него "трябва да се вземат много бързи мерки от правителството за договаряне с основните ни туристически клиенти, които са от Великобритания, Германия, Русия, Полша. Все още няма разработена единна регламентация на Европейския съюз за туристите, които ще движат в рамките на ЕС. Подобна регламентация се очаква евентуално в края на май или в края на юни, когато обаче вече е много късно за записвания".