Драстично и скокообразно увеличение на цените на електроенергия и на топлинна енергия от 1 юли няма да бъде допуснато. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов при изслушването му в пленарната зала в последния ден на 45-ото Народно събрание. Всяка година енергийните дружества предлагат големи увеличения, някои странни, КЕВР ги приема като информационна база, разглежда ги по критичен начин и се защитава както конкурентоспособността на дружествата, така и интересите на потребителите, заяви Иванов.

Така той отговори на Мая Манолова, която цитира искания на топлофикациите са 138, 75, 70, 60 процента. Той даде пример с 2020 г., когато топлофикациите се поискали средното увеличение на парното с 41% и средно поскъпване на тока, който произвеждат, с 25 на сто. Комисията ги е отхвърлила, още повече че тогава се случи и намаляването на цената на природния газ и увеличението при топлофикациите е с 3 на сто. „По същия начин ще постъпи комисия и сега. По никакъв начин разходи, които считаме, че не са необходими, няма да бъдат признати“, каза председателят.

Иванов даде пример и с цените на тока, които общо в последните години са увеличени с 9%, колкото е инфлацията. Така че КЕВР не разглежда цените като проинфлационен фактор.

Прогнозната цена на природния газ за топлофикациите, която КЕВР определи на 1 юли 2020 г., 8 месеца е била по-ниска от реалната, но в последните 2 месеца се е увеличила с 38%. Кой ще ги плати, ако бяхме намалили цените, попита председателя на регулатора. Той припомни, че в цената на топлинната енергия влиза и тази на въглеродните емисии, а те са се променили от 22 евро на тон, заложени от комисията в цената на парното, сега са 48 – 49 евро, може да стигнат и 50 евро. Така че можело да се окаже, че топлофикациите са платили повече. Ако се установи, че те са имат надвзет приход, то това ще се приспадне от цената в новия период от 1 юли.