„Няма полети за туристи от Русия до месец май. Как ще се развие ситуацията засега още никой не може да каже. Да се надяваме, че всичко ще бъде по-леко и по-добре”, каза в Добрич на тържествата за 9 май генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов.

За това колко е вярна информацията, че Русия ще включи България в списъка на тъй нар. „неприятелски държави”, дипломатът каза: „По този въпрос има всякакви версии, но реално документ няма. Бих искал да добавя и това, че руснаците четат много – вестници, Интернет, следят нещата и горе-долу са наясно какво става по света.” Руският пазар е огромен и за всяка туристическа дестинация ще се намери място, обясни Климанов в отговор на въпрос дали Турция и Гърция са конкуренция на България за настъпващия летен сезон.

В момента руснаци, които са купили в страната ни недвижими имоти, ги продават, но има и такива, които купуват. „Ковид-пандемията определено се отрази - тези, които нямат временно жителство или постоянно пребиваване, не могат да дойдат тук, защото на практика между Русия и България няма редовни полети от една година, а плащат данъци на имотите” – каза консулът.