В IT сектора заплатата скоро ще стане 4 бона, в София средната за втори път минава 2000 лв. (Обзор)

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

В IT сектора заплатата скоро ще стане 4 бона, в София средната за втори път минава 2000 лв. (Обзор)

През март 2021 г. средната заплата в България е вече 1500 лв. - с 11%  повече от миналата година

Ако заплатите в IT сектора продължат да се движат с досегашните темпове, още през есента на тази година или най-късно до края ѝ средната в този сектор ще мине 4 хиляди лв. Това излиза от данните на НСИ за заплатите през първото тримесечие на 2021 г., публикувани в петък.

Заплащането в този сектор от икономиката, в който в момента се трудят към 109 хиляди души, расте със средните за страната темпове,

но още през

2019 г. мина

3000 лева

месечно

През януари 2021 г. средната заплата е била 3586 лв., а през март вече е станала 3828 лв. НСИ по принцип смята само официалните възнаграждения по трудов договор, върху които се плащат осигуровки, така че е възможно действителното нетно заплащане в тази сфера да е и по-високо.

Другият отрасъл, който видимо показва добро икономическо и финансово здраве, ако се гледа заплащането, е добивната промишленост. В нея към момента пряко се трудят двайсетина хиляди човека, чиято средна заплата през първото тримесечие на 2021 г. е нараснала с 10,2% в сравнение с края на 2020 г. и със 17,1% в сравнение с година по-рано. Към март 2021 г. тя е 2195 лв., сочат данните. Трябва да се отбележи обаче, че

работещите

в добивната

промишленост

намаляват с 6%

в сравнение с края на 2020 г.

Във финансовата сфера заплащането е още по-добро, отколкото в добивната промишленост. Тя обхваща работещите в банки, застрахователни дружества и фирми за бързи кредити - към 56 хиляди души в момента. Тяхното средно заплащане през март 2021 г. е достигнало 2343 лева.

Независимо от пандемията ръстът на средната работна заплата в България

продължава

да е същият

както през

последното

десетилетие

На годишна база той е 11 процента, а в сравнение с последното тримесечие на 2020 г. е 1,7%.

Средната брутна месечна заплата през януари 2021 г.е била 1454 лв., през февруари - 1431 лв., а през март - 1500 лв.

Далеч не всички отрасли обаче са в такова цветущо състояние като IT сектора, добивната промишленост или финансите.

В отраслите, които пострадаха най-силно от пандемията,

има дори

намаление

на заплатите,

което продължава и през тази година.

В хотелиерството и ресторантьорството, където по принцип заплатите са най-ниски, през първото тримесечие на 2021 г. те са намалели с още 8,7%, сравнено с края на 2020 г., и с 2,7% в сравнение с първото тримесечие на 2020 г., като през март средната е била 815 лв. И към момента това е отрасълът с най-ниски заплати.

Заплатите на брокерите на недвижими имоти също бележат спад през първото тримесечие на тази година с 8,4% спрямо края на миналата, но на практика са почти равни на миналогодишните: в момента те са средно 1335 лв., докато година по-рано са били 1334 лв.

Естествено, в сферата на културата, спорта и развлеченията също има спад на средната заплата - с 8 процента на тримесечна база и с 6,8% на годишна. Към март 2021 г. заплатите на хората, работещи в тази сфера, са средно 1128 лв.

Сферата на дейност, в която има най-голямо увеличение на средното заплащане, е здравеопазването - цели 27,1% спрямо година по-рано. Това е една от дейностите,

в които има

и видимо

увеличение

на заетите,

които към март 2021 г. са 158 848. Средната заплата на заетите в хуманното здравеопазване и социалните дейности е била 1613 лв. през януари 2021 г., 1669 лв. през февруари и 1774 лв. през март.

Данните за заплатите по области за първото тримесечие показват задълбочаване на тенденцията на разслоение. Вече не е новост, че средното заплащане в Благоевград е по-ниско от това във Видин (виж таблицата), областта, която дълго време беше шампион по бедност и ниски заплати. През последните тримесечия обаче средната заплата в област Видин показва тенденция към увеличение, докато в Благоевград е обратното.

Затова пък за втори път в последната година средното заплащане в столицата

минава

психологическата

граница от

2 хиляди лв.

месечно

В края на 2020 г. то бе достигнало 2075 лв., но в изчислението на тази сума бяха включени и годишните премии, които се получават обикновено през декември.

През януари 2021 г. средната заплата в столицата бе 1976 лв., през февруари - 1922 лв., а през март - 2068 лв., като този път в сумата не се включват никакви премии.

Веднага след столицата по заплати идва София-област, след това Стара Загора и Варна.

От данните се оказва, че област Враца (1316 лв.) изпреварва по средна заплата Пловдив (1289 лв.), но това е по-скоро изкривяване на данните, което се получава заради високите заплати в АЕЦ “Козлодуй”.

Новите народни представители ще вземат с поне 179 лв. по-малко

Новите народни представители, които ще влязат в Народното събрание след изборите на 11 юли, ще получават поне със 179 лв. по-ниски заплати от своите предшественици в просъществувалия около месец и половина предишен парламент. Причината е, че базата, от която се изчислява тяхното възнаграждение, намалява с 3,29%, сочат данните на НСИ. Базата е средната работна заплата в обществения сектор за последния месец от предишното тримесечие. От 1628 лв. през декември 2020 г. през март тя пада на 1576 лв.

Въпреки опитите депутатското възнаграждение да бъде намалено, нито едно предложение не бе окончателно гласувано, затова и новите народни представители ще получават три пъти средната работна заплата в обществения сектор, което прави 4728 лв. Всеки депутат обаче участва в поне една комисия, за което получава още 15% отгоре, т.е. сумата става 5437 лв., и то без добавките за трудов стаж, за експерти и сътрудници и т.н. В досегашното Народно събрание тази сума достигаше 5616 лв., т.е. разликата е 179 лв.

Председателят на новия парламент, който и да е той, получава с 50% над основната заплата на депутат, т.е. 7092 лв. Толкова е и основната заплата на министър-председателя, т.е. Стефан Янев от следващия месец ще получава по 7092 лв. месечно. На тези длъжности обаче добавката за трудов стаж е по 1% за всяка прослужена година, т.е., ако има 20-годишен стаж, би трябвало да получава поне 8510 лв. Заплатите на министрите са с 30% над основното заплащане на депутатите.

Най-високата заплата сред управниците обаче взема президентът. Неговата е равна на два пъти депутатската заплата, т.е. в момента е 9456 лв., а заедно с добавката за трудов стаж става 11 347 лв. месечно, т.е. намалението, което е средно 3,29%, сваля от тази сума поне 311 лв.

Има редица длъжности в държавната администрация, при които възнаграждението е обвързано с депутатската заплата, например Сметната палата, КЗК и редица други.

Най-четени

Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

Над $ 1 млpд. похарчени за луксозни частни кораби от началото на годината Богаташите са похарчили над 1 млрд. долара за суперяхти от началото на тази година в желанието си да се спасят от коронавируса и да заобиколят забраните за пътуване, разкри Би Би Си, позовавайки се на данни на специалисти в областта

Кои пенсионери остават без увеличение

Кои пенсионери остават без увеличение

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по "швейцарското правило", но увеличението няма да е за всички пенсионери. То няма да се отнася за хората, които получават тавана на пенсиите от 1440 лева. Без увеличение ще са и част от хората, които са на минимален  размер от 300 лева. Тук причината е, че "швейцарското правило" се прилага върху действителния

Шефът на "Автомагистрали": Няма да напусна поста си, ще обжалваме опита за уволнение

Шефът на "Автомагистрали": Няма да напусна поста си, ще обжалваме опита за уволнение

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на "Автомагистрали" ЕАД, и тримата му членове ще обжалваме опита за уволнение, който направи служебната регионална министърка. Това заяви пред "24 часа" изпълнителният директор на държавното дружество инж. Стоян Беличев.  По-рано днес стана ясно

Държавата си прибира „златния гьол“

Държавата си прибира „златния гьол“

Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в България от Турция, ще бъде взета от частната фирма, която я извършва, и ще бъде предадена на държавната Българска агенция по безопасност на храните. Това каза по БНТ в понеделник служебният министър на земеделието, горите и храните проф. Христо Бозуков

Канадска фирма със собсвеник от Люксембург ще строи газопровода към Сърия

Канадска фирма със собсвеник от Люксембург ще строи газопровода към Сърия

Консорциум „Кейнап БГ“, в който са „Кенпайп Индъстрис Интернешънъл“ – клон България КЧТ и „Кейнап Индъстрис Интернешънъл България“, ще строи газовата връзка със Сърбия. Той е класиран на първо място от комисията на „Булгартрансгаз“. Ценовата му оферта е 136 804 865,99 лева без ДДС. Консорциумът е получил 97,79 точки

Лукас, внук на Симеон, стана третият лекар в царската фамилия

Лукас, внук на Симеон, стана третият лекар в царската фамилия

Вторият син на княз Кубрат няма да е хирург като баща си и брат си Мирко, а ще специализира психиатрия Трима лекари ще има вече в голямата фамилия на цар Симеон II и царица Маргарита. При това и тримата са от едно семейство - това на княз Кубрат и съпругата му Карла Ройо-Виянова. В средата на май Хипократова клетва положи и техният втори син Лукас

Откриха закон, който позволява забрана да се работи с фирми от нашия черен списък по “Магнитски”

Откриха закон, който позволява забрана да се работи с фирми от нашия черен списък по “Магнитски”

Бивш конституционен съдия: последиците ще са като при ядрен взрив, трябва спешно да се пише закон за справяне с последиците от US санкциите Държавните фирми и ведомствата могат да използват текстове от закона за обществените поръчки, за да отказват да работят с фирми и лица, свързани със санкционираните от САЩ по закона “Магнитски” Васил Божков

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румъния забранява едновременното получаване на пенсия и заплата в бюджетния сектор

Румънският премиер Флорин Къцу съобщи днес, че правителството е одобрило законопроект, чрез който се забранява съчетаването на пенсия със заплата в бюджетния сектор, съобщава сайтът Хотнюз. "Същевременно проектът предвижда увеличаване по желание на възрастта за пенсиониране до 70 години", добави премиерът

Левон Хампарцумян: Санкциите на САЩ вадят засегнатите компании от бизнеса на развития свят

Левон Хампарцумян: Санкциите на САЩ вадят засегнатите компании от бизнеса на развития свят

„Санкциите за тези, които нарушават списъка от САЩ, са автоматични. Ако имаш някакви бизнес отношения с този човек - например, банка, която продължава да оперира в долари с него, може да получи глоби и санкции, на база това, че нарушава предишната санкция. Банките ще гледат да се отърват от тези отношения”

Първо поевтиняване на горивата от 6 месеца, засега само с 3 стотинки

Първо поевтиняване на горивата от 6 месеца, засега само с 3 стотинки

По големите вериги се продават от 2,08 до 2,11 лв. за литър, при по-малките търговци цените се движат от 1,96 до 2,04 лв. Цените на горивата са паднали с 3 ст. през миналия уикенд, показа проверка на “24 часа” по бензиностанции и специализирани сайтове, следящи котировките. По големите вериги бензинът се продава от 2,08 до 2,11 лв

Най-коментирани

Николай Нанков във фейсбук: Вижте какво представляваше тунелът "Витиня" преди ремонта

Николай Нанков във фейсбук: Вижте какво представляваше тунелът "Витиня" преди ремонта

Когато започнахме да ремонтираме тръбата за #София на тунел “#Витиня” на автомагистрала “#Хемус”, не знаехме пред какво се изправяме. Гледайте този филм - автентичните гласове на участници в строителството и днешни проектанти на ремонта правят картината по-пълна, е написал в свой пост във фейсбук бившият зам.-регионален министър Николай Нанков

Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

Разграбват суперяхти като топъл хляб – богатите бягат в морето от вируса

Над $ 1 млpд. похарчени за луксозни частни кораби от началото на годината Богаташите са похарчили над 1 млрд. долара за суперяхти от началото на тази година в желанието си да се спасят от коронавируса и да заобиколят забраните за пътуване, разкри Би Би Си, позовавайки се на данни на специалисти в областта

На второто изложение „Китай-ЦИЕ“ бяха заявени покупки за над 10 милиарда юана

На второто изложение „Китай-ЦИЕ“ бяха заявени покупки за над 10 милиарда юана

Вчера в гр. Нинбо, провинция Джъдзян, бе закрито второто изложение „Китай – ЦИЕ“, в което участваха представители от 52 държави. По време на събитието се проведоха 20 форума, търговски семинари, културни мероприятия и изложба на площ от 200 хиляди кв.м., предава радио Китай. В нея имаше над 3000 щанда, 2041 изложители и 7468 професионални купувачи

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

Всеки ден от началото на разкопките за сезона в античното селище Хераклея Синтика край петричкото с. Рупите, екипът на доц. д-р Людмил Вагалински открива интересни находки. Тази сутрин е намерена златна монета на Юстиниян I Велики (527-565). Археолозите са я открили на акропола над форума. Златният тремис излязъл сред останките от жилище и това

„Хуауей“ откри модерен тренировъчен център за нововъзникващи технологии в Източна Африка

„Хуауей“ откри модерен тренировъчен център за нововъзникващи технологии в Източна Африка

Китайската телекомуникационна компания „Хуауей“ откри модернизиран и разширен тренировъчен център за нововъзникващи технологии, за да стимулира четвъртата индустриална революция в Източна Африка. Главният секретар на кенийското Министерство на информационните и комуникационни технологии Джером Очиенг приветства компанията за поетия ангажимент

Голямото завръщане на село

Голямото завръщане на село

Броят на българите, които отиват да живеят по-близо до природата, скочи над 3 пъти в пандемията, а цените на къщите се увеличиха с 20% 60-70 години след като българинът започна масово да напуска селото и да отива да живее в града, започва една обратна тенденция. До началото на 50-те години на миналия век шестмилионното тогава население на

Министър Комитова: Строежът на Алепу е с две разрешения - няма такова чудо

Министър Комитова: Строежът на Алепу е с две разрешения - няма такова чудо

Проектът за строеж на Алепу е един пример за хаотичност в строителството. Въпросът е концептуален - той е огледален на държавата. Това заяви за скандалния строеж на Алепу регионалният министър арх. Виолета Комитова в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ. Характерното за Алепу е, че там има две подпорни стени - едната подпира хълма на Свети Тома

Нарушения при една трета от над 1500 обществени поръчки е открила проверка

Нарушения при една трета от над 1500 обществени поръчки е открила проверка

Проверка на повече от 1500 обществени поръчки на обща стойност 1,2 милиарда лева е установила нарушения при близо една трета от тях. Институтът за пазарна икономика анализира нарушенията като се позовава на Годишния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2020 година, съобщи БНР. Половината от нарушенията са свързани с неспазване на

Шанс за инвестиционни проекти, изработени по отменена наредба

Шанс за инвестиционни проекти, изработени по отменена наредба

Ще могат да се внесат за одобряване по стария ред За срок от една година инвестиционните проекти, изработени по реда на отменената Наредба за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания, ще могат да се внесат за одобряване по стария ред

Нови 55 млн. лв. за фирмите, засегнати от противоепидемичните мерки

Нови 55 млн. лв. за фирмите, засегнати от противоепидемичните мерки

Стартира трета фаза на програмата за подкрепа на бизнеса В началото на следващата седмица стартира трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Предвидени са нови 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал чрез безвъзмездни средства по Оперативна програма „Иновации и

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

Намериха първата златна монета в Хераклея Синтика

Всеки ден от началото на разкопките за сезона в античното селище Хераклея Синтика край петричкото с. Рупите, екипът на доц. д-р Людмил Вагалински открива интересни находки. Тази сутрин е намерена златна монета на Юстиниян I Велики (527-565). Археолозите са я открили на акропола над форума. Златният тремис излязъл сред останките от жилище и това

„Хуауей“ откри модерен тренировъчен център за нововъзникващи технологии в Източна Африка

„Хуауей“ откри модерен тренировъчен център за нововъзникващи технологии в Източна Африка

Китайската телекомуникационна компания „Хуауей“ откри модернизиран и разширен тренировъчен център за нововъзникващи технологии, за да стимулира четвъртата индустриална революция в Източна Африка. Главният секретар на кенийското Министерство на информационните и комуникационни технологии Джером Очиенг приветства компанията за поетия ангажимент

Голямото завръщане на село

Голямото завръщане на село

Броят на българите, които отиват да живеят по-близо до природата, скочи над 3 пъти в пандемията, а цените на къщите се увеличиха с 20% 60-70 години след като българинът започна масово да напуска селото и да отива да живее в града, започва една обратна тенденция. До началото на 50-те години на миналия век шестмилионното тогава население на

Министър Комитова: Строежът на Алепу е с две разрешения - няма такова чудо

Министър Комитова: Строежът на Алепу е с две разрешения - няма такова чудо

Проектът за строеж на Алепу е един пример за хаотичност в строителството. Въпросът е концептуален - той е огледален на държавата. Това заяви за скандалния строеж на Алепу регионалният министър арх. Виолета Комитова в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ. Характерното за Алепу е, че там има две подпорни стени - едната подпира хълма на Свети Тома

Полови клетки преживели шест години в МКС без да имат изменения в ДНК-о им

Полови клетки преживели шест години в МКС без да имат изменения в ДНК-о им

Биолозите не са открили значителни промени в структурата и жизнеспособността на половите клетки на бозайници, изпратени на МКС преди шест години. Това предполага, че такива клетки издържат на лъчението много по-добре, отколкото учените досега смятаха. Това увеличава шансовете на човечеството за успешна колонизация на космоса

Продължава съживяването, през април има 52% ръст на вноса

Продължава съживяването, през април има 52% ръст на вноса

Икономиката продължава да се съживява, през април общият внос на България е 6,042 млрд. лв., което е ръст от 52% спрямо същия месец на предходната година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ). За първите четири месеца на годината общо в страната са внесени стоки на стойност 23,164 млрд. лв

Министър Комитова: Започнахме проверка на толсистемата

Министър Комитова: Започнахме проверка на толсистемата

От 2-3 дни започнахме проверка на толсистемата. Когато се запознаем с всички документи, ще можем да кажем за колко време ще се изплати инвестицията. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в предаването „Алтернативата“ по ТВ 1. Министърът допълни, че по време на срещата с "Капш"

Вицепремиерът Пеканов: Търсим вариант санирането да струва малко на гражданите

Вицепремиерът Пеканов: Търсим вариант санирането да струва малко на гражданите

Опитваме се да намерим среден вариант, комбинация между безвъзмездно финансиране и участие на домакинствата при саниране на сградите, без това да струва прекалено много на гражданите. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в интервю за “24 часа”. В първия вариант на плана за възстановяване за енергийна

Задава се още 6,95% поскъпване на газа през август. Пети месец тренд нагоре

Задава се още 6,95% поскъпване на газа през август. Пети месец тренд нагоре

Задава се още едно поскъпване на природния газ - с още 6,95% през август, до 48,42 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това показва оповестена от "Булгаргаз" прогноза, която дружеството е задължено да направи месец преди да внесе предложение за цена в Комисията за енергийно и водно регулиране

БНБ: Вече се блокират сметки 
и се налагат запори по Магнитски

БНБ: Вече се блокират сметки и се налагат запори по Магнитски

БНБ вече прилага прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Това съобщиха от централната банка във връзка с решенията  по закона Магнитски. Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация