Валентин Николов е новият изпълнителен директор на държавния енергиен холдинг

Българският енергиен холдинг от днес е с ново ръководство. Това става ясно от търговския регистър. В него с дата 31 май са вписани за членове на борда на директорите Валентин Николов, Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църкоречки.

Трима от съвета на директорите бяха избрани след контурс - това са бившият председател на енергийната комисия в Народното събрание от ГЕРБ Валентин Николов, който е и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй", още един бивш изпълнителен на атомната централа - Иван Андреев, и Стелиан Коев, който идва от Мини "Марица-изток", където е бил шеф на дирекция "Икономика и финанси".

Другите двама са от квотата на тъй наречените независими членове на борда на директорите, конкурс за които направи Агенцията за публичните предприятия и контрол. Това са Диян Димитров и Александър Църноречки.

Тъкмо името на Черноречки блокира първият опит за вписване на новия мениджърски екип. То беше оспорено от София Касидова, бивш зам. министър на икономиката, а и на транспорта в кабинета на Симеон Сакскобургготски, бивш вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие до 2010 г. Сега тя е началник на отдел "Стратегически планиарния и инвестиции" в Българската банка за развитие и кандидат за член на борда на директорите на БЕХ.  С жалба на Касидова до съда, а след това е с негово решение от 23 април, вписването бе спряно. Касидова е била класирана на второ място, а вместо нея е вписан Църноречки, който беше пи ар на холдинга.

От документите в Търговския регистър става ясно, че Касидова е оттеглила жалбата си и на 12 май съдът прекратява делото. За да се възобнови вписването явно се е чакал да мине срокът за обжалване.

В молбата на БЕХ за възобновяване на процедурата по регистрация на новото ръководство пише, че основанието за прекратяване на процедурата за вписването на новото ръководство на държавния енергиен холдинг е отпаднало.

Бордът на директорите е с мандат от 5 г., считан от датата на вписването в търговския веристър, с изключение на Александър Чърноречки, който е избран за срок до провеждане на нова конкурсна процедура за номиниране на нов независим член на съвета на директорите, пише в регистъра.

От документи в него става ясно, че изпълнителен директор на холдинга е Валентин Николов.