Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в България от Турция, ще бъде взета от частната фирма, която я извършва, и ще бъде предадена на държавната Българска агенция по безопасност на храните. Това каза по БНТ в понеделник служебният министър на земеделието, горите и храните проф. Христо Бозуков.

„БАБХ е сключила редица съмнителни договори и това е една от причините за освобождаването на досегашния изпълнителен директор на агенцията. Сега, с влизането на новия директор, ще имаме достъп до цялата информация в БАБХ и ще излязат много интересни неща, не само по този случай“, коментира проф. Бозуков.

Той обясни, че много от дейностите, които БАБХ трябва да изпълнява, са прехвърлени на частни фирми под предлог липса на достатъчно капацитет и средства, а всъщност сключените договори показват, че сумите, за които са сключени, са доста сериозни, добави министърът. 

Миналата година в отговор на депутатско питане тогавашният земеделски министър Десислава Танева обясни в парламента, че приходите на БАБХ от събраните такси в лева и валута от дезинфекция на моторни превозни средства на граничните контролно-пропускателни пунктове за 2017 г. и 2018 г. са били общо 19 955 423,23 лева. Тази дезинфекция се извършва само на граничните пунктове с Турция и от години локвите с дезинфекционна течност, през които преминават колите, се наричат "златни гьолове", тъй като изкарвали на собствениците си добри печалби. 

Фирмата се казва „Пи.Си Еф“ и е на Борислав Карев. Тя е сключила договора с БАБХ през март 2013 г. първоначално само за 5 години, но вероятно впоследствие срокът е удължаван, макар че за това на сайта на БАБХ няма никаква информация. Журналистически разследване преди около година и половина показа и че фирмата навремето е била регистрирана два дни след датата, за която БАБХ официално твърди, че е сключила договор с нея. 

В събота проверка на НАП на граничните пунктове откри огромна кешова наличност във фирмата – 32 млн. лв., и несвързани с НАП касови апарати. Обясненията на управителя на фирмата Борислав Карев бяха, че държи касова наличност в такива големи размери, защото нямал доверие на банковата система.