Великобритания и ЕС днес не успяха да постигнат решения за облекчаване на търговията със Северна Ирландия след Брекзит, предадоха световните агенции.

Откакто Обединеното кралство приключи напускането на ЕС в края на миналата година, отношенията между Лондон и Брюксел продължиха да се обтягат, като двете страни се обвиняват взаимно в недобросъвестност по части от постигнатото споразумение за търговията, което обхваща и движението на стоки до Северна Ирландия. Британските медии наричат този спор "войната за наденичките", тъй като той засяга транспорта на охладено месо от Великобритания за Северна Ирландия, предава БТА.

При последния преговорен кръг днес британският министър за Брекзит Дейвид Фрост се срещна със заместник-председателя на европейската комисия Марош Шефчович в Лондон в опит да преодолеят различията по протокола за Северна Ирландия.

"Имахме доста откровени дискусии. . .Няма пробив. Няма обаче и прекъсване на преговорите, така че ще продължим да разговаряме", каза Фрост пред медии.

Британското правителство уточни в изявление, че не е постигнат значителен напредък по основния въпрос за движението на някои хранителни стоки.

ЕС предупреди Великобритания, че ще реагира бързо, ако Лондон действа едностранно да измени споразумението за търговските отношения след Брекзит по отношение на Северна Ирландия.

Доверието, което би трябвало да е в сърцето на всяко партньорство, трябва да бъде възстановено, каза Шефчович, без да уточни какви стъпки може да бъдат предприети.