Отпечатъкът на цигарените филтри

  • 0
authorАвтор: Виктория Бочевска

Отпечатъкът на цигарените филтри

Фасовете са най-широкоразпространената форма на боклук в океаните.

Те са най-големият замърсител на плажовете, годишно се изхвърлят 800 000 тона

Малък, почти невидим отпадък, който остава извън полезрението на регулациите и рестрикциите на властите, може да се превърне в огромен проблем за опазването на околната среда. Става дума за цигарените фасове, които биват изхвърляни в огромни количества всяка година - количеството им е над 800 000 тона. Всъщност фасовете могат да бъдат определени като най-широкоразпространената форма на боклук в океаните и по плажовете.

Да, цигарените фасове са почти навсякъде и

всяка година се

изхвърлят около

4,5 трилиона

цигари,

а за разграждането им са нужни около 10 години. Филтърът на цигарите съдържа и ред химикали от тютюна, които също са вредни за околната среда. Фасовете затрудняват покълването на райграса с 10% и на детелината с 27%, показва проучване на Университета “Ръскин” в Кеймбридж. Учените посочват, че райграсът и бялата детелина са важни фуражни култури за добитъка както и често срещани в градските зелени площи. Тези растения поддържат богато биоразнообразието, а бялата детелина е екологично важна за опрашителите и фиксирането на азота.

Според изследване на Националния автономен университет на Мексико

някои птици

слагат фасове

в гнездата си,

защото химикалите в тях може да ги предпазят от кърлежи. Но има и негативен ефект, който може да причини генетично увреждане на птиците.

Много пушачи смятат, че цигарените фасове бързо се разграждат и затова не ги считат за отпадъци. Всъщност те са изработени от цигарена хартия и целулозно ацетатно влакно, което представлява биопластмаса. Това потвържава факта, че въпреки че пластмасите се използват широко във всички индустрии, те често са във вид, който не се разпознава от потребителите.

Такъв е случаят и с филтрите на тютюневите изделия. За да напомня за тези факти на потребителя, европейската директива за пластмасата за еднократна употреба предвижда всички продукти, попадащи в обхвата ѝ, които не са забранени, да имат маркировка, индикираща наличието на пластмаса в продуктите и съответно - опасността от изхвърлянето им в околната среда.

Така например за тютюневите изделия маркировката трябва да указва, че филтърът съдържа пластмаса. Биопластмасите също се класифицират като пластмаса, въпреки че не са полимери на база изкопаеми горива, както са конвенционалните пластмаси. И макар официално да не са класифицирани като “биоразградими” в директивата, филтрите на тютюневите изделия са такива и

се разграждат

далеч по-бързо от

конвенционалните

пластмаси,

на които този процес може да отнеме стотици години. От друга страна обаче категорично не бива да се подценява нужното време за разграждането на фасовете, тъй като в зависимост от външните условия това отнема понякога и до 15 години.

Рециклирането на цигарените филтри е възможно, но се оказва икономически неоправдано и неустойчиво поради факта, че са замърсени с отпадъци от цигарен дим и катрани, и съответно са необходими значителни ресурси за пречистването им. Има и огромни логистични разходи, свързани със събирането на фасовете един по един и транспортирането им до местата за рециклиране.

Решение на проблема има и то е в бездимните тютюневи продукти. Те имат много по-голям шанс да бъдат рециклирани, защото филтрите им не са замърсени с дим и катран.

Те много по-рядко се изхвърлят нерегламентирано, тъй като няма горене и употребените цигари не миришат и могат да бъдат събрани и изхвърлени в кошче за отпадъци, за разлика от фасовете, които обикновенно поради миризмата се изхвърлят веднага. А след рециклиране фасовете могат да бъдат суровини за стоманодобивната, циментовата и хартиената промишленост, могат да служат за производство на други продукти за многократна употреба, да намерят приложение в текстилния бранш или в строителството.

Възможно ли е бъдеще без фасове и тютюнев дим?

Международният тютюнев лидер “Филип Морис Интернешънъл” (ФМИ) – компания със 170-годишна история, доказва, че тази мисия е възможна. Организацията преминава през безпрецедентна за индустрията трансформация в изпълнение на глобалната си визия за изграждане на бъдеще без дим, с амбицията да стане лидер в устойчивото развитие. В последните няколко години ФМИ осъществява целия си бизнес с мисъл за дългосрочната стойност на дейността си и минимизиране на възможните негативни външни ефекти, свързани с продуктите на компанията.

Темите за социална отговорност и устойчиво развитие в компанията са структурирани около четири направления - иновации за по-добри продукти, бизнес процеси, базиращи се на отлични постижения, грижа за хората и защита на околната среда.  Целта на компанията по отношение на последното е смекчаването на негативните ефекти от изменението на климата чрез намаляване на въглеродния отпечатък. ФМИ има за цел до 2030 година да постигне нулев въгледорен отпечатък от пряката дейност на компанията, а до 2050 г. – и от веригата ѝ на доставки. “Така както устойчивото развитие засяга всеки аспект на нашата планета, така то се отразява и във всяка стъпка на нашия бизнес модел и ФМИ се ангажира да докладва ежегодно за резултатите в интегрирания доклад на компанията”, заявяват от там.

  ФМИ цели и намаляване на замърсяването на околната среда с отпадъци от собствените си продукти чрез насърчаване на отговорно поведение сред пълнолетните потребители, както и интегриране на екодизайн и концепцията за кръгова икономика в разработването на електронните устройства за употреба на бездимните продукти на компанията. Планират се редица инициативи за намаляване на замърсяването с фасове, включително и започващата този месец кампания “#ПромениКартинката” в България, с цел да се повиши вниманието на потребителите и обществото като цяло върху проблема. “Филип Морис в България” се ангажира да осъществява програми за устойчиво развитие, които са съобразени с местния отпечатък на компанията, с цел те да бъдат наистина смислени и с реално въздействие в българския контекст, както и да допринасят за постигане на амбициозните цели, които глобалната компания си поставя”, казва Диляна Якова, мениджър “Регулации и устойчиво развитие” в местното дружество на ФМИ.

*Текстът се публикува с подкрепата на “Филип Морис България”

Фасовете замърсяват изключително много околната среда, тъй като често биват изхвърляни извън определените за това места. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Най-четени

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

С промени в закон отпада банковата тайна за тях Митнически служители са започнали да прехвърлят имоти, пари по банкови сметки и коли на близки и роднини, за да не ги декларират пред ръководството на агенцията. Причината - готвените промени в Закона за митниците, с които служителите им ще бъдат задължение да обявяват какво притежават

Лъчезар Иванов: 6 г. работя в Радомир да се произвежда оригинален американски препарат за болни от СПИН

Лъчезар Иванов: 6 г. работя в Радомир да се произвежда оригинален американски препарат за болни от СПИН

“Свободна Европа” съобщи, че ДАНС и комисията на Цацаров проверяват депутата за пране на пари Политикът, който е лекар, потвърди, че е консултирал компанията Enzolytics, получавал е акции вместо пари и през 2021 г. ги е продал за 1,6 млн. долара Как се перат пари с електронни акции? Това е смешно! Така отговори депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Само малките соларни централи до 30 киловата останаха с преференциални тарифи и това отвори нов бизнес за находчиви Нов тип инвеститори във възобновяеми източници се появиха в енергетиката. Това са хора и фирми, които изкупуват на ниски цени западнали и изоставени къщи с терените към тях в отдалечени села

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Министърът на икономиката Кирил Петков води разговори с фирмата, която проектира комплекс от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Целта му е той да бъде прекратен. Според него в ситуация на пандемия, а и без нея, няма логика държава като България да харчи толкова много пари за министерства като небостъргачи

Потвърдено: Минчев с две заповеди за уволнение като шеф на АПИ

Потвърдено: Минчев с две заповеди за уволнение като шеф на АПИ

Засега тече срокът за обжалване на строителството на тунела под Шипка, конкурсът е в сила  Фактът, че на ексшефа на пътната агенция Апостол Минчев са издадени две заповеди за уволнение с различни дати, който “24 часа” описа като слух вчера (виж тук), се оказа истина. Редакцията се снабди с копия от двете заповеди (Виж факсимилетата)

Министърът на икономиката продавал идеята за 0 корупция у нас с гаранциите на президента

Министърът на икономиката продавал идеята за 0 корупция у нас с гаранциите на президента

Против логиката, но санкциите по "Магнитски" се отразиха положително Един от големите страхове на инвеститорите е какво ще стане, ако ми поискат едни пари или трябва някакви хора да бъдат наети. Какво ще стане, ако трябва да се съдя с някого и местните съдилища не дадат най-честния отговор на някой спор

Кирил Петков: Поредна глупост е небостъргачът в "София Тех Парк"

Кирил Петков: Поредна глупост е небостъргачът в "София Тех Парк"

Поредна глупост нарече намерението да се построи небостъргач в "София Тех Парк" министърът на икономиката Кирил Петков. Това той заяви в отговор на първия въпрос в новия формат на правителството „Властта говори! Открито“, вместо там да работят стартиращи бизнеси.  Небостъргач от 90 000 кв. м строят държави с нефтени находища. каквито нямаме

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Оставиха санирането, но няма да е безплатно за всички, както бе преди Вземат 870 млн. лв., които бяха предвидени за хидромелиорациите Стотици милиони за 1,7 мегавата веита, но с батерии за складиране на тока, 1000 мегавата газова мощност в държавната тец, орязване на парите за водородни проекти. Това са част от основните промени в последния

Най-коментирани

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Само малките соларни централи до 30 киловата останаха с преференциални тарифи и това отвори нов бизнес за находчиви Нов тип инвеститори във възобновяеми източници се появиха в енергетиката. Това са хора и фирми, които изкупуват на ниски цени западнали и изоставени къщи с терените към тях в отдалечени села

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

Почти една четвърт от субсидиите са отишли за столицата, само метрото струва 750 млн. лв. България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г. Средно на човек от населението се падат по 2010 лв., но разликите между отделните общини по този критерий са много големи

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Оставиха санирането, но няма да е безплатно за всички, както бе преди Вземат 870 млн. лв., които бяха предвидени за хидромелиорациите Стотици милиони за 1,7 мегавата веита, но с батерии за складиране на тока, 1000 мегавата газова мощност в държавната тец, орязване на парите за водородни проекти. Това са част от основните промени в последния

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

С промени в закон отпада банковата тайна за тях Митнически служители са започнали да прехвърлят имоти, пари по банкови сметки и коли на близки и роднини, за да не ги декларират пред ръководството на агенцията. Причината - готвените промени в Закона за митниците, с които служителите им ще бъдат задължение да обявяват какво притежават

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Министърът на икономиката Кирил Петков води разговори с фирмата, която проектира комплекс от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Целта му е той да бъде прекратен. Според него в ситуация на пандемия, а и без нея, няма логика държава като България да харчи толкова много пари за министерства като небостъргачи

Уреди с дистанционен отчет слагат край на изравнителните сметки

Уреди с дистанционен отчет слагат край на изравнителните сметки

Потребителите да използват етнитеи месеци за смяна на уредите за дялово разпределение с такива с дистанционно отчитане. За това призоваха от Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Според браншовата организация освен, че подмяната е изискване на европейска директива, тя ще спести посещения на инкасатори и плащане на прогнозни и

Хотелиери на протест срещу новите мерки за влизане в страната

Хотелиери на протест срещу новите мерки за влизане в страната

Туристическият бранш с писмо до служебния кабинет заради новите ограничения за влизане в страната. Хотелиерите се опасяват от провал на летния сезон. Основно притеснение буди информацията за нова вълна на пандемията, съобщи "Здравей, България". „Изпратихме това писмо заради многото появили се в медийното пространство заглавия от типа „Летният

Дигитализацията на строителството може да оптимизира цените и да сведе до минимум тежките инциденти

Дигитализацията на строителството може да оптимизира цените и да сведе до минимум тежките инциденти

Камарата на строителите в България (КСБ) и Федерация "Строителство, индустрия и водоснабдяване" - "Подкрепа" (ФСИВ - "Подкрепа") проведоха третия виртуален семинар за развиване на капацитет за социален диалог на тема "Дигитализация и цифрови умения в рамките на социалния диалог". Събитието е по проекта SuSodCo и е обединило представители на

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Поне с 15 процента ще се повишат цените на новопроизведените гуми в България през есента, когато дойде време за смяна на летните със зимни. Това прогнозират търговци у нас. Тази година цените на гумите вече са се повишили в Европа и маржовете са леко намаление в цялата система производител-търговец, като по този начин засега се избягва шоковото

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Тя има над18 години опит в хранително-вкусовата индустрия  Дора Стрезова-Николова заема позициятаизпълнителен директорв Кока-Кола България. Тя има над 18 години опит на различни управленски, маркетинг и търговски роли на различни пазари вDanone Group. През последните 4 години тя управлява собствена дигитална и консултантска компания в България и

Над 1 млрд. долара е спечелила "Тесла" само за тримесечие

Над 1 млрд. долара е спечелила "Тесла" само за тримесечие

Компанията производител на електромобили "Тесла" е спечелила за първи път за тримесечие над 1 милиард долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. През второто тримесечие компанията е доставила 201 250 коли, което е невиждано ниво въпреки недостига на електронни чипове и проблеми с доставките

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 милиарда долара, ако американското космическо управление възложи на неговата компания Блу ориджин договор за създаването на космически кораб, проектиран да откара астронавти обратно на Луната, предаде Ройтерс. През април НАСА възложи на конкурентната компания Спейс екс на

Интервю на Радио Китай със Станимир Александров

Интервю на Радио Китай със Станимир Александров

В интервю за Радио Китай представителят на фирма "Олинеза" за Китай, Станимир Александров, който от 15 години живее в Шанхай, разказа за работата и живота си тук. Той сподели впечатленията си от страната и културата и говори за интереса на местните потребители към стоките от Централна и Източна Европа, включително България

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

Какво питаха българските деца и какво им отговориха астронавтите от Международната космическа станция Вярно ли е, че на Юпитер валят диаманти и могат ли кокошките да снасят в Космоса? Любознателни български ученици и студенти задаваха най-различни въпроси на двама астронавти от Международната космическа станция (МКС)

Строителят на толсистемата става собственост на фондация

Строителят на толсистемата става собственост на фондация

Австрийската фирма “Капш ТрафикКом” АГ, която е собственик на компанията, изградила българската толсистема - “Капш Трафик Солюшън България”, сменя собственика си. Това стана ясно от уведомлението, което австрийската фирма майка е изпратила до българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Купувачите са две австрийски фондации: “

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

Почти една четвърт от субсидиите са отишли за столицата, само метрото струва 750 млн. лв. България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г. Средно на човек от населението се падат по 2010 лв., но разликите между отделните общини по този критерий са много големи

И завода за батерии на Volkswagen няма да е в  България

И завода за батерии на Volkswagen няма да е в България

Volkswagen планира да построи един от бъдещите 6 завода за батерии за електрически коли в Централна или Източна Европа, като България не е в списъка. Преди две години страната ни се надяваше германският производител да построи фабрика за автомобили у нас, като основене съперник бе Турция. В крайна сметка немците решиха да не дтроят нов завод на